Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mazai tautai jābūt kā vilkam. Nacionālajā bibliotēkā skatāma Baltijas mākslinieku ilustrāciju izstāde

Nacionālās bibliotēkas Konferenču centra vestibilā (-1. stāvā) no 30. novembra līdz 2023. gada 31. janvārim skatāma Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslinieku ilustrāciju ceļojošā izstāde Skriet ar vilkiem.

Izstāde izveidota 2018. gadā Londonas grāmatu gadatirgum, kad Baltijas valstis bija viesu valstu statusā. Rīga ir septiņpadsmitā pietura izstādes starptautiskajā ceļojumā.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslinieku oriģinālilustrāciju izstādes ideja ir vizuālos tēlos ietvert kopš seniem laikiem Eiropas kultūrā labi pazīstamo vilkaču tēmu, kas saglabājusi popularitāti līdz mūsdienām. Baltijas ilustratori, izmantojot daudzveidīgu mākslinieciskās izteiksmes arsenālu un pārvaldot bagātu tehniku klāstu, radījuši savu versiju par tēmu, kas dziļi sakņojas Eiropas tautu kultūrās. Londonai izstādes tēma bija izraudzīta, lai ilustrācijas būtu saprotamas cilvēkiem, kuri nepazīst mūsu literatūru un kuriem lielākoties igauņu, latviešu un lietuviešu valodā publicētu grāmatu saturs paliek neatklāts.

Līdz šim izstāde priecējusi apmeklētājus 16 galerijās un izstāžu zālēs Igaunijā – Tallinā un Vīlandē; Polijā – Gdaņskā, Vroclavā, Belostokā, Varšavā, Plockā un Ščecinā; Lietuvā – Viļņā; Itālijā – Pordenonē, Neapolē, Romā, Fridžento, Boloņā un Bari.

Izstādē apkopoti 39 ilustratoru darbi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Latviju pārstāv mākslinieki Elīna Brasliņa, Rūta Briede, Roberts Koļcovs, Gunārs Krollis, Gundega Muzikante, Aleksejs Naumovs, Anita Paegle, Arta Ozola-Jaunarāja, Reinis Pētersons, Juris Petraškevičs, Anda Strautniece, Gita Treice, Anna Vaivare un Laima Eglīte.

"Kad 2018. gadā tautas balsojumā vilks tika izraudzīts par nacionālo dzīvnieku, izstādes tēmas izvēle šķita pilnīgi pareiza un pamatota. Atrodoties vilka aizsardzībā, uzskatot to par savu garīgo dzīvnieku, tā ir lepna sajūta. […] Vilks ir sociāli inteliģents, un tādai jābūt arī mazai tautai," saka izstādes mākslinieciskās koncepcijas autore igauņu māksliniece, pieredzējusi starptautisku ilustrāciju izstāžu kuratore Vīve Nora.

Savukārt kataloga priekšvārdā igauņu folkloriste Marju Keivupū raksta: "Ziemeļigaunijā vilkaču pasaku vadmotīvs (domājams, vācu izcelsmes) ir cilvēka (parasti sievietes) brīvprātīga pārtapšana par vilkaci, izmantojot dažādus maģiskus rituālus un formulas (vilka ādas nēsāšana, ejot trīs apļus ap apburtu akmeni, ierīvējot ķermeni ar maģisku ziedi utt.). […] Igauņu folklorā vilka redzēšana bija laba zīme. […] Raganu prāvas ieviesa jēdzienu par tā sauktajiem vilkaču laikiem – maģiski rituālajām dienām ap ziemas un vasaras saulgriežiem, pavasara un rudens ekvinokcijām, Jāņiem un Ziemassvētkiem. Trīs tautas – igauņi, latvieši un lietuvieši – ieguva apzīmējumu "vilkaču ļaudis"."

Londonai izstādes tēma bija izraudzīta, lai ilustrācijas būtu saprotamas cilvēkiem, kuri nepazīst mūsu literatūru un kuriem lielākoties igauņu, latviešu un lietuviešu valodā publicētu grāmatu saturs paliek neatklāts.

Latvijā šo projektu atbalsta un realizē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, pateicoties platformas Latvian Literature sākotnējam atbalstam izstādes un kataloga tapšanas posmā.

Izstāde apskatāma LNB darba laikā. Izstādes atklāšana 30. novembrī plkst. 16. Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja