Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pajaukt laukā, paspēlēties, pagrozīt

Reinis Lismanis izstādē Mēģinājumi un kļūdas pēta aizkulises .

"Nekādu konkrētu vēstījumu es laikam negribu nevienam uzspiest. Ceru, ka skatītāji paši izlems, ko viņi var no šīs izstādes paņemt. Bet man personīgi izstāde ir iespēja papētīt lietas, kuras ir vispārpieņemtas un kuras mēs dažkārt pat neapzināmies. Skatoties uz tām, ir interesanti uzdot jautājumus – kāpēc mēs to visu darām tā un kāpēc ne citādi," saka jaunais mākslinieks Reinis Lismanis, kurš izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā iekārto savu pirmo personālizstādi Mēģinājumi un kļūdas. Tā skatāma no 17. novembra līdz 21. janvārim.

Izstāde galvenokārt ir par radošo procesu kā tādu, lūkojoties uz to caur fotogrāfiju, digitālajiem medijiem, mākslas procesiem kopumā, stāsta mākslinieks, kurš savos darbos pievēršas nostiprinātiem un ikdienišķiem uzstādījumiem un metodēm, saskaņā ar kuriem darbojamies, kuri visu laiku ir fonā, bet kurus jau vairs pat nemanām. "Tās ir tādas kā aizkulises, ar ko attiecīgās lietas pārzinātāji nodarbojas visu laiku. Piemēram, fotogrāfijā tā ir attēlu retušēšana. Arī muzejā, iekārtojot izstādi, ir visiem labi zināmi parametri, rāmji, normas. To var attīstīt teju bezgalīgi, piemēram, ražotāji fotokamerās jau ieliek attiecīgus iestatījumus, ko ir ļoti grūti apiet, – tos pieņemam un ar tiem arī strādājam. Mani interesē šādas lietas pajaukt laukā, paspēlēties, pagrozīt tās un paskatīties, kas vēl ir iespējams," R. Lismanis skaidro. Viņš gan atzīst arī paradoksu – vienīgais variants, kā izbēgt no kāda ierasta procesa vai sistēmas, ir izveidot jaunu procesu. Nebeidzama riņķošana.

Izstādē Mēģinājumi un kļūdas skatāmas gan fotogrāfijas, gan video, gan instalāciju elementi, kā arī tintes darbi – tos R. Lismanis sauc par savu pirmo manuālo pieredzi bez digitālās tehnikas iesaistes. Viņš uz papīra, kas ierasti tiek izmantots kā optimāls fotogrāfiju digitālajai drukai, ar brīvu roku pūtis tinti, kas ņemta it kā no tukšiem printeru tintes kārtridžiem, kad ierīce jau signalizē, ka tos laiks mainīt.

Izstādei R. Lismanis gatavojies divu gadu garumā, bet tehnoloģiju attīstības ietekme uz mums kā uz skatītājiem, māksliniekiem, fotogrāfiem viņu interesējusi jau kopš studijām Braitonas Universitātē. "Vienmēr esmu mēģinājis skatīties uz lietām, kas parasti nav galvenajā lomā un kas notiek studijā, datorā vai tamlīdzīgi," saka R. Lismanis. Kādreizējais jūrmalnieks arī patlaban dzīvo Lielbritānijā, Londonā, kur strādā par fotogrāfu, studijas menedžeri un mākslinieku asistentu. Viņš priecājas iegriezties dzimtenē, tāpat kā par savu pirmo personālizstādi. "Esmu priecīgs par šādu iespēju, tas ir kā kontrolpunkts manā karjeras attīstībā. Laiks rādīs, bet cerams, ka veiksmīgs un nozīmīgs," spriež mākslinieks, kurš ar savām fotogrāfijām līdz šim piedalījies grupu izstādēs Itālijā, Ķīnā, Latvijā, Lielbritānijā, Slovēnijā, Šveicē, Ungārijā. Nākamgad iznāks arī grāmata ar R. Lismaņa darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja