Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta - Muzeju nakts transformējas par draudzīgo institūciju nakti

Jauni Muzeju nakts akcijas dalībnieki transformē pasākumu, rada tam jaunas tradīcijas. Iespējams, drīz vien Muzeju nakts pārtaps par «Muzeju un draudzīgo institūciju nakti». Tā jauno tendenci, ka šogad Muzeju nakts pasākumiem durvis ver vairākas sabiedriskas iestādes, piemēram, Saeima un Latvijas Banka, vērtē viena no akcijas organizatorēm Latvijas muzeju biedrības priekšsēdētāja Ineta Zelča–Sīmansone.

«Pasākuma būtība ir padarīt kultūru un muzejus pieejamākus. Un tas nemainās nedz laika galā, nedz pieaugot draudzīgo institūciju jeb dalībnieku skaitam,» turpināja I.Zelča–Sīmansone. Šogad Muzeju naktī durvis vērusi ne tikai Saeima un centrālā banka, bet arī vairākas augstskolas, teātri un grāmatnīcas.

Daži kultūras speciālisti uz Muzeju nakts paplašināšanās tendenci raugās skeptiski, jo tā kropļojot pasākuma sākotnējo formu, mērķi un, iespējams, kultūras pasākumu izmanto savām bezmaksas mārketinga aktivitātēm.

«Protams, tāds uzskats arī pastāv. Taču es drīzāk teiktu, ka jauni dalībnieki transformē pasākumu, rada tam jaunas tradīcijas,» saka I.Zelča–Sīmansone, kura īpaši neuztraucas par jauno dalībnieku iespējamās merkantilajām interesēm – tas lai paliekot katram uz paša sirdsapziņas.

Līdzīgi domā arī Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule: «Ja kāds no dalībniekiem izmanto svētkus sevis popularizēšanai, nekā ļauna tur nesaskatu. Jebkurā gadījumā šis dalībnieks ienes savu artavu kopējā lietā – nakts laikā nodrošina apmeklētājiem izklaidi, domā, lai viņiem būtu interesanti,» teica D.Vizule.

I.Zelča-Sīmansone norādīja, ka muzeji iet laikam līdzi, tādēļ ir tikai normāli, ja pasākuma norise transformējas, taču ir ļoti svarīgi saglabāt to, lai vienu nakti gadā Muzeju nakts ietvaros visi pasākumi būtu bez maksas. Tikai tā varot saglabāt Muzeju nakts mērķi par mākslas un kultūras vietu pieejamību.

Abas kultūras nozares pārstāves atzinīgi vērtē Muzeju nakts dalībnieku skaita pieaugumu. D.Vizule neiebilst pret to, ka svētku norisei kādreiz varētu pievienoties arī dzīvokļos izvietotie, piemēram, ģimenes muzeji.

«Pasākuma apmeklētāji ik gadu novērtē atzinīgi jaunu Muzeju nakts dalībnieku skaita pieaugumu, ir teikuši, ka vajag paplašināt. Tas arī notiek,» sacīja I.Zelča–Sīmansone pasmejot, ka drīz vien Muzeju nakts pārtaps par «Muzeju un draudzīgo institūciju nakti». Savukārt D.Vizule vērienīgā kultūras pasākuma dzīvotspēju saistīja ar ik gadu Muzeju naktij īpaši izstrādāto atpūtas un izklaides programmu, kas būtiski atšķiras no tās, ko muzeji apmeklētājiem piedāvā ikdienā.

Latvijā Muzeju nakts norisināsies sesto gadu. Citur Eiropā tradīcija vienu nakti gadā atstāt atvērtas muzeju durvis pastāv jau sen, tās aizsākumi meklējami Francijā. Muzeju nakts iemesls bija – tā kā lielākā daļa muzeju strādā no plkst. 11 līdz 17, tie bija grūti pieejami strādājošiem un studējošiem.

(papildināta ar viedokļiem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Latvijas Mākslas muzeja direktore Māra Lāce:

«Vārds «muzejs» nav patentēts, tādēļ to var izmantot ikviens, kurš atbilst trīs pazīmēm: savācis artefakta krājumus, ar speciālistu palīdzību novērtējis tos un izlicis publiskai apskatei. Reizēm smejamies par to, cik mums daudz muzeju sarodas Muzeju naktīs, taču tas ir tikai normāli, ka uzņēmumi un organizācijas vēlas piedalīties šajā pozitīvas auras apvītajā pasākumā. Kādēļ gan neizmantot to, ka naktī ielās ir tik daudz cilvēku?!»

Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs Jānis Garjāns:

«Gribētos ļoti cerēt, ka tie apmeklētāji, kuri Muzeju naktī muzeju durvis būs vēruši pirmo reizi, atgriezīsies, lai gūtu savam prātam un sirdij to, ko spēj dot tikai muzejs. Savukārt muzeju darbiniekiem Muzeju nakts būs ne vien saspringts darba cēliens, bet arī noderīga viela pārdomām par to, kā visefektīvāk uzturēt kontaktu ar apmeklētājiem, ja gribam, lai dialogs būtu abpusēji auglīgs un interesants.»

UZZINI VAIRĀK

Muzeju nakts piedāvājums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja