Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas biržā pastāvīgo ekspozīciju papildinās Frančeskas Kirkes darbi

No 14. decembra līdz 16. februārim Mākslas muzeja Rīgas birža (Doma laukumā 6, Vecrīgā) pastāvīgo ekspozīciju papildinās Frančeskas Kirkes izstāde trauslums / fragile.

Projekts trauslums / fragile ir dialogs starp Mākslas muzeja Rīgas birža ekspozīcijas artefaktiem un mākslinieces Frančeskas Kirkes radīto. Izstāde ir par bijību attiecībā uz muzejisko garu kā nemainīgu, konstantu un mūžīgu vienumu.

Frančeska Kirke par izstādes ideju saka: "Mani vienmēr interesējuši mākslas darbi pirms restaurācijas, bojātas virsmas, uzslāņojumi, viss, kas saistāms ar laika jēdzienu. Nesenie notikumi ar zudušiem Palmīras tempļiem, Parīzes Dievmātes katedrāles degšana tikai apstiprina manas izjūtas – nekas nav mūžīgs. Šī zūdamības sajūta ir atslēgvārds visai ekspozīcijai, kur ar izstādes “karti” mēs izstaigājam muzeja stāvus: pie holandiešiem, Ķīnas porcelāna, Japānas un Indonēzijas kolekcijām, arī pie mūžīgi jaunajām nimfām, un viss muzejs kļūst par neuzkrītoša inscenējuma radīšanas vietu.

Es skatos uz muzeja darbiem ar 20.–21. gadsimtā dzīvojoša indivīda acīm, ar manas paaudzes atmiņu, pieredzi, traumām. Stāsts ir par to, cik lielā mērā iespējama iejaukšanās, papildinot jeb aizvietojot atsevišķus mākslas darbus. Muzeja svinīgā lietu kārtība uz brīdi tiek izjaukta. Izstādes darbi katrā pastāvīgās ekspozīcijas zālē var būt citā tehnikā: glezniecība, keramika, grafika, telpisks objekts, audio instalācija. Tie ir kodēti un, staigājot pa muzeju, notiek kartēšana ar izstādei īpaši sagatavotu ceļvedi, kurā norādītas “pieturvietas”: Ķīnas porcelāna vitrīnās ievietoti manis radīti artefakti, kur vāžu apgleznojumā ir Mao laikmeta zīmes, Meisenes zālē skaņu instalācija reflektē ar Kristāla nakti pirms Otrā pasaules kara Vācijā, holandiešu gleznotāja Ālberta Jana Klompa Ainava ar ganāmpulku aizstāta ar līdzīga izmēra identisku darbu, tikai ar sprādzienu ainavas fonā, apzināti sajaucot divus vēsturiskus glezniecības žanrus…

Vizuāli un saturiski man izstādes darbu radīšanas principu gribētos salīdzināt ar jēdzienu “palimpsests”. Iepretī muzeja hermētismam es vēlos likt atsevišķus faktus no nesenās pasaules vēstures, izmantojot piemērotāko vizuālās izteiksmes veidu."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja