Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sarkanā vibrācijas. Gleznas no Rotko muzeja krājuma

Latgales vēstniecības Gors Mākslas galerijā Rēzeknē, klātesot starptautiskā glezniecības simpozija Mark Rothko 2023 māksliniekiem, 28. septembrī tika atklāta Rotko muzeja glezniecības kolekcijas izstāde Sarkanā.

Šogad divi Latgales kultūras magnēti – Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs (tagad – Rotko muzejs) un Latgales vēstniecība Gors – svinēja darbības desmitgadi. Apliecinot abu institūciju kopējo mērķi kultūras mantojuma saglabāšanā un jaunrades veicināšanā, kā arī atzīmējot Marka Rotko 120. gadadienu, tiek īstenots līdz šim pirmais Rotko muzeja izstāžu projekts Austrumlatvijas koncertzālē.

Izstādes koncepts ir balstīts uz sarkanās krāsas apzīmējumu un simbolisko nozīmi, kas iezīmējas gan Gora interjerā, gan abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko (1903–1970) daiļradē.

Sarkanajai krāsai ir īpaša nozīme Rotko daiļradē. Savā sajūtu glezniecībā viņš to interpretēja mērķtiecīgi un neatlaidīgi. Sarkanā krāsa raisa emocijas, kultivē enerģiju, ir mainīga – plūstoša, vibrējoši kustīga, intensīvi piesātināta, baudkāri un jutekliski maiga kā izsmalcināts zīds. Arī pēdējais nepabeigtais Marka Rotko mākslas darbs ar nosaukumu Sarkans uz sarkana ir simboliska liecība par mākslinieka spilgto emociju un sajūtu pasauli.

Izstādi Sarkanā veido Latvijas un ārvalstu mākslinieku darbi no Rotko muzeja krājuma, kuros dominē sarkanā krāsa, atklājot tās daudzveidīgās nokrāsas un sajūtu spektru. Krājumā esošajiem mākslas darbiem ir tuvināta saikne ar Marka Rotko mākslas filozofiju. Esot līdzās mākslas ģēnija emocionāli vibrējošajiem darbiem, mākslas jaunrades process sasaucas ar redzēto, iepazīto un sajusto. Sarkanās krāsas dominējošais aspekts Marka Rotko darbos neviļus, šķietami neapzināti, bet zemapziņā paliekoši pāriet uz mākslas darbiem, kas radīti mākslas rezidenču laikā vai ieguļas mākslas krātuves plauktos pēc mākslinieku personālizstādēm Rotko muzejā. Atteicies no zīmējuma un sižeta, Rotko savā glezniecībā tiecās sasniegt tādu ietekmi uz cilvēku, viņa sajūtām un zemapziņu, kāda ir mūzikai – pašai nosacītākajai mākslai.

Izstādē pārstāvētie mākslinieki: Guna Millersone, Sigita Daugule, Ingūna Liepa, Edvards Grūbe, Pēteris Sidars (Latvija), Ramūns Čeponis (Lietuva), Bents Holšteins (Dānija), Kerola Bernjē (Kanāda), Erdmute Blaha (Vācija), Takahiro Nišida (Japāna), Merava Šinna Ben-Alona (Izraēla).

Izstāde Latgales vēstniecības Gors Mākslas galerijā būs skatāma līdz 26. novembrim. Aktuālajai informācijai par Gors Mākslas galerijas notikumiem un citai informācijai var sekot līdzi www.latgalesgors.lv, kā arī @latgalesgors platformās Facebook un Instagram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja