Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Saruna ar izglītības darba vadītāju Martu Pallo. Informācijas komforts visām gaumēm

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs nav tikai restaurētā ēka vai tās galvenie varoņi – mākslas darbi. Tie ir reāli cilvēki, kas tur ikdienā strādā. Pašaizliedzīgi un ambiciozi. KDi iepazīstina ar četriem no viņiem  

Pašpietiekams apmeklētājs – tāds ir Martas Pallo un viņas komandas izsapņotais sapnis, kurš no 4. maija laika gaitā kļūs arvien reālāks un taustāmāks. "Muzejā strādāju jau desmito gadu. Visu laiku – komunikācijas un izglītības nodaļā. Esmu redzējusi visas milzīgās pārmaiņas, kas muzejā notikušas, un augusi tām līdzi," ar sevi iepazīstina spara un ieceru pārpilnā izglītības darba vadītāja Marta Pallo.

Laika līniju konteksts

Vienkāršoti var teikt, ka Martas Pallo uzdevums ir savest kopā tiešām izcilo muzeja saturu (mūsu modernisti būtu pelnījuši būt pasaules mākslas enciklopēdijās) ar iespējamo apmeklētāju.

Izglītības darba vadītāja vērš uzmanību, ka visas ieceres atklāšanas brīdī 4. maijā vēl nebūs īstenojušās (saruna notiek vairākas dienas pirms svinīgā pasākuma). Tās atklāsies laika gaitā. Viņasprāt, tas ir pat labi. Muzejā varēs atriezties vēl un vēl.

Muzejā būs vairāki informācijas līmeņi. Katrs varēs iet arvien vairāk dziļumā, salāgojot savas intereses un laiku, cik nolēmis pavadīt muzejā. Pirmais, vienkāršākais, – informācija pie sienām. Plašākai uzziņai – laminētas izdrukas, lapas, ko var ņemt rokās un lasīt. Būs pieejami arī ceļveži, kas piedāvās dažāda garuma maršrutus. "Būs skārienjutīgie ekrāni. Es tos nodēvētu par īso enciklopēdiju, kurā parādīsies laika līnija. Tas man šķiet ārkārtīgi būtiski. Mēs zinām, cik liela loma mūsu valsts un kultūras attīstībā ir ģeopolitiskajam kontekstam," stāsta Marta Pallo. Ekrānos būs atrodami arī īsi biogrāfiski apraksti par visiem māksliniekiem un viņu fotoportreti. Martai šis "cilvēciskais faktors" šķiet ļoti svarīgs – "redzēt, kas stāv aiz gleznām". Visā informācijā būs izmantotas trīs valodas – latviešu, krievu un angļu valoda –, bet darbinieki turpinās vērot pieprasījumu.

Jauniešu, aktīvu pieaugušo un tūristu ērtībai ir izstrādāta mobilā lietotne, ko bez maksas varēs lejupielādēt vietnēs Google Play un App Store, un tā būs kā interaktīvs gids ekspozīcijas un unikālās ēkas arhitektūras izzināšanā. Tajā būs četri muzeja galvenās ēkas apskates maršruti, kas papildināti ar audioierakstiem un interaktīviem spēles elementiem: Iepazīsti muzeja ēku, Meistardarbu izlase, pastāvīgā ekspozīcija un Miervalža Poļa personālizstāde Ilūzija kā īstenība. Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju iespējām, vairāku mākslas darbu kompozīcijas un detaļas lietotāji varēs atklāt paši interaktīvā veidā. Mobilās lietotnes saturu ir izstrādājusi Marta Pallo, digitālos risinājumus – Annija Sauka. "Mēs ņēmām par paraugu Rijksmuzeju [Amsterdamā]. Bet mums, protams, ir labāk!" smejas Marta. Daudzi LNMM mobilās lietotnes risinājumi ir novatoriski, piemēram, paberzējot ekrānā ar pirkstu sienu, var atklāt skatu, kāds pirms tam pavēries restauratoriem. Mobilo lietotni varēs izmantot arī kā audiogidu. Tie, kam nav atbilstoša telefona, varēs to izīrēt. Pirmo reizi muzejā darbosies arī informācijas centrs, kurā varēs pajautāt "kaut vai tuvāko ceļu līdz Polim".

Poliklīnikā atvilktnes arī nerausta

Kad vaicāju par sāpīgo tematu "uzvedība muzejā", Martas Pallo straujo, dedzīgo runu pārtrauc nopūta. Līdz šim skaļāk publiskajā telpā skanējis viedoklis, ka muzejā neko neļauj un bērnus iegrožo īdzīgas muzeja tantes. Martai tas nešķiet gluži taisnīgi. "Es zinu, ka par to ir bijis daudz publisku diskusiju. Man gan kā sešgadīga bērna mammai, gan muzeja darbiniecei, gan izglītības programmas vadītājai ir viedoklis. Vispirms muzejs ir sabiedriska, visiem pieejama vieta, kurā lieliski var mācīties ne tikai mākslu, bet arī sociālās normas," ir pārliecināta Marta Pallo.

Mammām šķiet pašsaprotami, ka poliklīnikā bērns nerausta visas atvilktnes vai kafejnīcā nestāv uz galda, – kāpēc gan muzejā būtu jāslidinās pa margām vai jāšļūc uz kartona lejā pa kāpnēm? Marta Pallo salīdzina un izgaismo vēl vienu aspektu – sociālās normas nodrošina pašu bērnu drošību.

Tas nebūt nenozīmē, ka no bērniem tiks prasīta tikai pieklājība. Sadarbībā ar rakstnieci Luīzi Pastori, kura pazīstama ar izdevniecībā Neputns izdoto sēriju Mākslas detektīvi, ekspozīcijā izveidota īpaša detektīvu spēle bērniem; tajā ar detektīva lupu varēs meklēt dažādas detaļas. Spēli jau izmēģinājuši jaunie speciāli apmācītie zāles uzraugi un atzinuši par labu esam. Būs ģimeņu sestdienas Es un māksla, kurās ar īstām krāsām varēs zīmēt ekspozīcijā. Tā nemaz nav tik maza pretimnākšana, atzīst Marta Pallo, kura uzskata, ka patērētājsabiedrība reizēm piemirst, ka muzeja eksponāti ir unikālas visiem piederošas vērtības vienā eksemplārā un jauni paraugi nav nopērkami lielveikalā. Izglītības darba vadītāja vecākiem izsaka vēl kādu ierosinājumu – rūpīgi apdomāt, uz kādu pasākumu viņi ved bērnu. Ja esi paņēmis līdzi uz Sarunām muzejā, nevajadzētu pēc tam pārmest, ka bērns ir garlaikojies, jo tas pamatā ir pieaugušo pasākums.

Šī ir maza, KDi provocēta atkāpe. Kopumā Martas Pallo patoss skan atvērti un aicinoši, līdzīgi, kā nosaukta viena no viņas izglītības darba programmām – Nāc muzejā!.

Saruna ar inženieri Viesturu Škrabu. Re, kur var redzēt snuķīti

Saruna ar bibliotekāri Allu Sidorinu. Saturs ar ainavu

Saruna ar restauratori Lieni Mucenieci. Roka uz gleznas pulsa


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja