Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Saskaņota pasaule tuvu rāmam mieram

Andas Poikānes izstāde Paēnā – vizuāls piedzīvojums

"Vasaras svelmes nogurdināti meklējam, kur atvilkt elpu un apcerīgi kavēties paēnā. Ēnā zem kokiem, zem ziediem, gaisīgā, rotaļīgā zirdziņa ēnā, vasaras ēnā, kas pāriet septembra pēcpusdienā," tā tiek pieteikta tēlnieces Andas Poikānes izstāde Paēnā, ko 5. septembrī atklās galerijā MuseumLV (Andreja Pumpura ielā 2 Rīgā). Māksliniece turpina filozofēt par nosaukumu: "Kad saka "paēna", cilvēki iedomājas atpūtu, arī paslēpšanos. Varbūt tas ir veids, kā paskatīties uz dzīvi no citas puses? Paēna ir mirklis, kad esi stāvoklī, kas ir tuvu rāmam mieram. No saules meklēt paēnu, no vēja – aizvēju, no trauksmes – mieru. Kad piekusušais meklē paēnu, tad uz brīdi ir iestājies pamiers."

A. Poikāne veido lielizmēra māla figūras un dara to tāpat kā pirms tūkstoš gadiem. "Tehnika jau ir tas interesantākais, jo figūras nav lielākas par cilvēku," viņa saka. "Tās ir jāieliek krāsnī un jāapdedzina, tāpēc gluži vienkārši krāsns izmērs nosaka skulptūru lielumu." Mākslinieces darbus var salīdzināt ar terakotas armiju. A. Poikāne, studējot Mākslas akadēmijā, sadarbojās ar keramiķiem un tad arī izdomāja, ka skulptūru varētu nevis atstāt ģipsī, bet gan terakotā – mālā, kurš ir apdedzināts, bet nav glazēts. Pateicoties Rolavas keramikai Grobiņā un Vaidavas keramikas ražotnei Rebeka, top figurālie darbi. Interesanti, ka māla figūrām ir jābūt ar tukšu (dobu) vidu un skulptūras tiek it kā izaudzētas no kāju pirkstgaliem līdz galvai.

"Tēlniecība ir ļoti smaga," smejas A. Poikāne, tāpēc nevis kā pretstats, bet līdzsvaram izstādē apskatāmi arī iespaidīgi, apjomīgi papīra trīsdimensiju objekti, zīmējumi un kolāžas. Visi izmantotie materiāli ir dabīgi, un to apjoms veidojas, līmējot, saliekot kopā. "Papīra objekti ir augi, kas tapuši mākslas skolas bērnu un manu ideju simbiozē," stāsta māksliniece un smejot piebilst, ka objekti varētu būt vēl lielāki, bet tad jau būtu grūti tos pa durvīm iedabūt galerijā.

Izstāde Paēnā, kas skatāma līdz 6. oktobrim, nav vienkārši atskaite par padarīto kādā laika posmā, bet gan mākslinieces radīta pasaule, kas it kā atdzīvojas. Lielos zīmējumus papildina kopā ar Raiti Vulfu veidots video. "Daudzas lietas un parādības mēs uztveram fragmentāri, jo saredzēt kopsakarības ir grūti, it sevišķi, ja nav pietiekami liels attālums. Bet pat šķietami saredzot Lielo Patiesību, arī tā ir tikai fragments, jo tikai retais (izredzētais) spēj aptvert vienojošo, kur fragmentu salikums sakūst un saliedējas." Māksliniece Rīgā neizstādās bieži. Un šī izstāde ir kā emocionāls un vizuāls piedzīvojums skatītājam. Telpa līdzinās audeklam, kurā, komponējot attiecības, izaug gleznojums. Ienākot galerijā, ieej gleznā. Izstādē viss saskaņojas – apjomīgas 3D formas ar zīmējumiem, videodarbi ar skulpturālām formām, kustīgi objekti ar nekustīgiem, liels ar mazu, klusums ar skaņu, krāsu, gaismu un uztveramo attālumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja