Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Svētku, mākslas un Rotko elpas nedēļa. Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrs svin savu desmitgadi

Pirms desmit gadiem, 2013. gada 24. aprīlī, Daugavpils cietokšņa vēsturiskajā artilērijas arsenāla ēkā tika atvērts Marka Rotko Mākslas centrs. Šodien tas kļuvis par unikālu veltījumu pilsētā dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko piemiņai, ļaujot skatīt viņa miljoniem vērtos oriģināldarbus, kā arī par daudzfunkcionālu un ievērojamu kultūrvietu – starptautisku izstāžu, simpoziju, rezidenču, izglītības programmu u. c. norises centru.

No 22. līdz 28. aprīlim Rotko centrs svinēs savu jubileju ar virkni aizraujošu bezmaksas pasākumu.

Svētku programma sāksies šosestdien, 22. aprīlī, ar mūziķu Antras un Normunda Vīkšņu radošā dueta AnNo koncertprogrammu klavierēm Alūzijas Rotko centra koncertzālē. Tās pašas dienas turpinājumā paredzēta vairāku laikmetīgās keramikas izstāžu un mākslas objektu atklāšana, tostarp Daugavpils cietokšņa ainavas jaunākajā papildinājumā – laikmetīgās keramikas kolekcijas atvērtā tipa krātuvē 7. bastiona kazemātos. Šīs norises simboliski iezīmēs Rotko centra paspārnē pērn atklātās Martinsona mājas viena gada jubileju.

23. aprīlī Rotko centra koncertzālē turpinās skanēt flīģelis klavieru virtuoza Andreja Osokina koncertprogrammā Osokins – Šopēnam. Savukārt Rīgā Dailes teātrī tiks atklāta glezniecības izstāde Rotkho. Made in Latvia, kas būs skatāma līdz 30. jūnijam. Tā saspēlējas ar atzinību guvušo teātra iestudējumu Rotkho, un izstādē ar Marka Rotko darbu kopijām piedalās spoži Latvijas mākslinieki – Frančeska Kirke, Sandra Strēle, Helēna Heinrihsone, Ritums Ivanovs, Aleksejs Naumovs un Kaspars Zariņš.

26. aprīlī tiks atklātas divas Rotko centra kolekcijas izstādes Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā un Saules skolā, bet 27. aprīlī Rotko centrā koncertu sniegs daugavpiliete operas soliste Ilona Bagele.

Svētku programmas kulminācija paredzēta piektdien, 28. aprīlī, ar svinību centrālo notikumu – Marka Rotko oriģināldarbu jaunās ekspozīcijas atklāšanu un tikšanos ar mākslinieka ģimeni. Pa dienu norisināsies arī kultūras profesionāļu diskusijas un lasījumi, tiks atklāta izstāde Uztveres durvis: Džona Hoilenda glezniecība, bet dienas noslēgumā Rotko centra pagalmā uz lielās skatuves pirmo reizi Latvijā uzstāsies itāļu multimediju mākslinieks Alekss Braga, piedāvājot skatītājiem konceptuālu un eksperimentālu audiovizuālu programmu Spleen Machine Live, kas tiks fiksēta arī NFT formātā (vienu no nedaudzajiem darbu eksemplāriem dāvanā saņems Rotko centrs). Tāpat ar mūzikas performanci uzstāsies māksliniece Gatha no Francijas.

Sīkāk – www.rothkocenter.com/rotko-centram-10/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja