Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tikšanās pie koka. Londonas galerija Serpentine aicina apmeklēt vasaras paviljonu

Līdz 8. oktobrim blakus Londonas galerijai Serpentine Kensingtonas dārzos apmeklētājiem būs atvērts vasaras paviljons, kuru projektējis ievērojamais Burkinafaso arhitekts Frānsiss Kerē

Kopš 2000. gada galerija Serpentine katru gadu pasūta 300 kvadrātmetru paviljonu kādam starptautiski nozīmīgam arhitektam, kuram piedāvājuma saņemšanas brīdī nav neviena pabeigta objekta Anglijā. Pirmā paviljona autore 2000. gadā bija Zaha Hadida. Projekts tiek īstenots rekordātrā tempā – no pasūtījuma līdz atklāšanai paiet ne vairāk kā seši mēneši.

Paviljonu var apmeklēt bez maksas. Dienas laikā tur darbojas kafejnīca, vakaros notiek lekcijas, diskusijas, tikšanās ar māksliniekiem un zinātniekiem, filmu seansi un performances. Projektēt paviljonu tiek aicināti meistari, kuri paplašina arhitektūras robežas, un galerijas Serpentine iniciatīvas mērķis ir iepazīstināt ar viņu daiļradi pēc iespējas plašāku auditoriju. Tas arī izdodas: katru gadu paviljons, kas vasarā kļūst par iecienītu tikšanās vietu, piesaista aptuveni 250 000 apmeklētāju. Projektu finansē sponsori un mecenāti, pēc paviljona demontāžas tas tiek pārdots.

Šā gada paviljona arhitekts ir Frānsiss Kerē (sīkāk par viņu KDi stāstīja 2. marta numurā), viņa birojs Kéré Architecture atrodas Berlīnē. Objekta radīšanā Frānsiss Kerē iedvesmojies no kokiem, pie kuriem satiekas cilvēki viņa dzimtajā ciematā Gando. Frānsiss Kerē vēlas, lai paviljona apmeklētāji justos tuvāk dabai un cits citam. Paviljons piemērots Londonas mainīgajiem laikapstākļiem un pasargā cilvēkus no lietus un karstuma. Jumts un sienas ir būvētas no koka.

Frānsiss Kerē allaž demonstrē sociāli atbildīgu un ekoloģisku pieeju arhitektūrai. Jumta konstrukcija veidota tā, lai nokrišņu laikā rastos ūdenskrituma efekts, ūdens tiktu uzkrāts kolektoros un vēlāk izmantots Kensingtonas dārzu laistīšanai. Frānsiss Kerē tic, ka arhitektūra spēj satuvināt cilvēkus un veicināt komunikāciju.

Lai uzsvērtu arhitektam svarīgo kopības un iekļaušanās sajūtu, paviljonā katru nedēļu tiks organizēts piknika sarunu cikls Radikālā virtuve/Radical Kitchen. Astoņas trešdienas jūlijā un augustā paviljonā rosīsies dažādu Londonas sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kuri dalīsies receptēs, kā panākt efektīvas sociālās pārmaiņas. Pasākumos iesaistīsies pop-up restorāns Mazí Mas – tas ir ievērību guvis sociālais projekts, kuru Londonā dibinājušas migrantes un bēgles no dažādām zemēm. Viņas iepazīstina ar savu tautu virtuvi un tradīcijām un veido mūsdienu Londonas multikulturālo kulināro panorāmu.  

Informācija: www.serpentinegalleries.org

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja