Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tuvāk pašreizējām izjūtām. Londonā notiek fotogrāfa Volfganga Tillmansa izstāde

Londonas muzejā Tate Modern līdz 11. jūnijam notiek vācu fotogrāfa Volfganga Tillmansa izstāde. Tajā apkopoti darbi, kuri tapuši no 2003. līdz 2017. gadam.

Volfgangs Tillmanss ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu fotomāksliniekiem, turklāt viņam ir izdevies paplašināt priekšstatus par fotogrāfijas iespējām. Viņa darbu estētika un stils ietekmējuši māksliniekus daudzviet pasaulē, arī Latvijā. Ekspozīcijā Londonā ir iekļautas fotogrāfijas (portreti, ainavas, klusās dabas), video, digitālās slaidu projekcijas, instalācijas un skaņu mākslas darbi.

48 gadus vecā mākslinieka dzīve un karjera ir cieši saistīta ar Lielbritāniju. Britu jauniešu kultūras fascinēts, 80. gadu beigās viņš pārcēlās no Vācijas uz Angliju un 1990. gadā sāka studēt mākslu Bornmutā. Drīz vien Volfganga Tillmansa darbi, kuros viņš iemūžināja ikdienas dzīvi un laikmetīgās kultūras izpausmes, parādījās britu dzīvesstila žurnālos – tādos kā i-D –, lai gan viņš nekad nav uzskatījis sevi par modes fotogrāfu: Volfganga Tillmansa kamera fiksēja šķietami ikdienišķas dzīves ainas, tomēr tie nebija nejauši mirkļi, bet pārsvarā rūpīgi sagatavotas situācijas un mizanscēnas.

2000. gadā viņš kļuva par pirmo fotogrāfu un pirmo ārzemnieku, kuram tika piešķirts prestižākais apbalvojums Lielbritānijas laikmetīgajā mākslā – Tērnera balva. Pašlaik viņš dzīvo un strādā Berlīnē un Londonā.

Volfgangs Tillmanss uzsver, ka izstāde muzejā Tate Modern nav retrospektīva – tā ir maksimāli pietuvināta viņa pašreizējām izjūtām. Fotogrāfa daiļradi caurstrāvo aktuālas sociālās un politiskās tēmas. Situācija pasaulē lielā mērā ir noteikusi periodu, kas ir aplūkots izstādē. 2003. gads ir izvēlēts par atskaites punktu, jo tajā gadā notika iebrukums Irākā un vērienīgas pretkara demonstrācijas.

"Es nekad neesmu bijis politiski vienaldzīgs, taču pērn es pēkšņi sajutu, ka visi Eiropas ideāli un vērtības, kurām es ticu, – tolerance, progress, kopības izjūta, visi labumi, kurus cilvēki gūst miermīlīgas līdzāspastāvēšanas rezultātā, – ir apdraudētas," saka Volfgangs Tillmanss.

Pirms referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības viņš radīja plakātu sēriju, kurā pauda savu attieksmi pret Brexit. Izstādē Londonā ir iekļautas mākslinieka veidotās t. s. patiesības studijas, kurās viņš miksē izgriezumus no laikrakstiem, fotogrāfijas un pamfletus, lai parādītu, kā mūsdienās notiek manipulācija ar sabiedrības viedokli un ziņu plūsmu.     

Ekspozīcijā ir fotogrāfijas, kuras uzņemtas Buenosairesā, Deli, Šanhajā, Portoprensā, Limā, Gazā un Lampedūzas salā. Īpaša uzmanība izstādē veltīta mākslinieka eksperimentiem ar abstrakciju: kopš 2000. gada viņš veido darbu sēriju, manipulējot ar gaismas efektiem uzreiz uz fotopapīra bez kameras izmantošanas. Fotogrāfija kļūst par telpisku objektu, skulptūru.

Volfgangs Tillmanss cītīgi izstrādā savu izstāžu dizainu un scenogrāfiju: viņš eksperimentē ar formu un saturu, fotogrāfiju izmēru un izkārtojumu telpā, lai panāktu galveno – aicinātu skatītāju apstāties, koncentrēt uzmanību un ieskatīties dziļāk.

Informācija par izstādi: www.tate.org.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja