Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvojas dekadence. 23. maijā sāksies Rīgas fotomēnesis

23. maijā sāksies Rīgas fotomēnesis, kura tēma šoreiz būs dekadence. Festivāls piedāvās mākslas un mūzikas programmu, kas būs tieša, brutāla, neracionāla, izaicinoša, sakrastiska, iedvesmojoša, uzskatot, ka tieši šāda māksla var palīdzēt glābt cilvēci no iznīcības, informēja Rīgas fotomēneša direktors Arnis Balčus.

Šī gada Rīgas fotomēnesis iedvesmojas no dekadentiem, kas uzskatīja, ka mākslai nav jāapkalpo masu gaume, tā ir jāatbrīvo no pastāvošām konvencijām, racionālisma un loģikas, tai jabūt patiesai, radošai un jutekliskai. Festivāla programma aicina ne tikai ļauties impulsiem un baudai, bet arī pārdomām par mūsu vērtībām, morāles normām, mākslinieka lomu šajā laikmetā un Rietumu sabiedrības attīstības virzienu.

Rīgas fotomēnesis norisināsies neatkarīgajās pilsētas galerijās, kas darbojas ārpus konvencionālās institucionālās vides. Tas sāksies 23. maijā plkst. 19 ar skandalozās mākslinieces Elīnas Semanes izstādes Mic Drop atklāšanu kultūrvietā Masa (Alauksta 7A). Izstāde, kuras autore ir arī šī gada festivāla kuratore, izmanto atsauces uz Frīdriha Nīčes kritisko nostāju par labā un ļaunā jēdzienu nošķīrumu, aicinot pārvērtēt vispārpieņemtos priekšstatus par vērtībām un morāles normām.

24. maijā plkst. 18 Dom galerijā (Ģertrūdes 115) atklās Ievas Stalšenes personālizstādi Nevainība, kas runās par cilvēka dabisko procesu – nevainības zaudēšanu, savukārt plkst. 20 bārā/grāmatnīcā Bolderāja (Avotu 29) – Evijas Ābramas gleznu izstādi Live Poop Die, kas tiecas uzdot jautājumu – kas ir sūdīga māksla?

25. maijā kultūrtelpā Smilga (E. Smiļģa 34A) durvis vērs igauņu mākslinieka Alekseja Gordina personālizstāde Es pārdevu divas gleznas, bet nekļuvu laimīgāks, kurā viņš runā par mākslinieka morālajiem izaicinājumiem, saskaroties ar mākslas pasaules komercializāciju, liekulību un nevienlīdzību.

26. maijā plkst. 17.30 M/Galerijā (Briāna 9) atklās jaunās fotogrāfes Annas Dzērves erotisko fotogrāfiju izstādi Red Velvet, savukārt plkst. 19 Tu jau zini kur izstažu zālē Tallinas kvartālā sāksies Rīgas fotomēneša starptautiskā grupas izstāde Dekadence. Tajā piedalās Dmitrijs Gerasimovs (Igaunija), kurš pazīstams ar mūziķa Tommy Cash sirreālā vizuālā tēla veidošanu fotogrāfijās, ekspresīvais gleznotājs Tobiass Kleins (Vācija), kā arī sabiedrībā pretrunīgo reakciju raisošie Latvijas mākslinieki Envija, Elīna Semane, Lī Čepmans, Roberts Brastiņš un Ieva Stalšene.

27. maijā plkst. 18 Rīgas Augstākajā galerijā būs iespējams ielūkoties Lindas Vilkas dzīvokī, kur notiks izstāde Drupaču revolūcijas, vakardienas rezolūcijas.

No 26. līdz 27. maijam Tu jau zini kur koncertzālē norisināsies Dekadences mūzikas festivāls, kurā piedalīsies Latvijas eksperimentālās, metāla, panku, noise mūzikas grupas.

Rīgas fotomēneša izstādes norisināsies līdz 22. jūnijam, kad paredzēti arī noslēguma pasākumi. Ieeja uz pasākumiem ir bez maksas.

Pilna programma: rigasfotomenesis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja