Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Utopijas, nākotnes vīzijas un eksistenciālie zaudējumi Rūras triennālē

Piektdien, 18. augustā, Vācijā sāksies Rūras triennāle – ikgadējais starpžanru festivāls. Tajā tiek piedāvāti to progresīvāko mākslinieku jaundarbi, kuri apdzīvo Vācijas ziemeļrietumu reģiona vērienīgās postindustriālās telpas.

Šā festivāla sākotnējais uzdevums bija ar aktuālās kultūras palīdzību atdzīvināt šo Vācijas daļu, kura piedzīvoja dramatisku ekonomisko lejupslīdi smagās rūpniecības krīzē.

Rūras triennāles programmu 18. augustā atklās 2009. gada Nobela prēmijas laureātes rakstnieces Hertas Milleres runa. Pēc tam publikas vērtēšanai tiks nodots Kloda Debisī operas Peleass un Melizande jauniestudējums, kuru veidojuši franču diriģents Silvēns Kambrelēns un poļu režisors Kšištofs Varlikovskis.

Peleasu un Melizandi varēs noklausīties Simtgades hallē Bohumā līdz 3. septembrim. Šo monumentālo telpu Kšištofs Varlikovskis sola pārvērst par "eksistenciālo zaudējumu vietu". Melizandes lomu atveidos izcilais kanādiešu soprāns Barbara Hanigena.

Turpat Simtgades hallē 20. augustā Barbara Hanigena sadarbībā ar ievērojamo holandiešu pianistu Reinbertu de Lēvu izpildīs Erika Satī dziesmu programmu Sokrats Kšištofa Varlikovska režijā. Rūras triennāles muzikālā programma aptver visplašāko spektru – no Monteverdi skaņdarbiem līdz folkrokam un novatoriskākajai elektroniskajai mūzikai.  

Triennāle turpināsies līdz 30. septembrim un piedāvās teātra, dejas un vizuālās mākslas programmu, kuras veidošanā piedalās vairāk nekā 700 mākslinieku no 29 valstīm. Uzsvars tiek likts uz pasaules pirmizrādēm un jauniestudējumiem. Jaundarbus festivālā izrādīs teātra režisori Liks Persevals un Ivo van Hove, horeogrāfe Anne Terēza De Kērsmākere un daudzi citi prominenti mākslinieki.

No 2015. līdz 2017. gadam festivāla saturu veido slavenais Nīderlandes režisors Johans Simonss (Rūras triennāles mākslinieciskais vadītājs tiek mainīts ik pēc trim gadiem). Šā gada festivāla centrālā tēma ir utopijas un nākotnes vīzijas.

"Prieks, skaistums, Dieva dzirksts – ar šīm trim tēmām es vēlētos noslēgt savu Rūras triennāles vadības posmu. Šajos trijos gados pasaule ir mainījusies, brīžiem šķiet, ka tā ir apgriezusies kājām gaisā. Pašreiz es jūtu pozitīvu enerģiju, kura mums ļauj no jauna iepazīt Eiropu un tās spēku. Varbūt ar savu māksliniecisko dzirksti mēs spējam dot cerību skatītājiem," saka Johans Simonss.  

Informācija: www.ruhrtriennale.de

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja