Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vissenākā māksla jaunos veidolos

Starptautiskais keramikas simpozijs kā radoša laboratorija.

Latgale nenoliedzami ir tradicionālās keramikas centrs. Viesošanās šajā reģionā nereti rezultējas ar māla vāzi, svečturi vai bļodu un jaukām sarunām ar kolorītajiem keramiķiem. Bet jāskatās tālāk un jāmācās vairāk. Tāpēc Latgalē regulāri notiek arī keramiķu biennāles, izstādes, festivāli. 4. augustā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ar spāņu muzikālās apvienības Caspervek Trio koncertu tiks atklāts V Starptautiskais keramikas mākslas simpozijs Ceramic laboratory, kas turpināsies līdz 18. augustam. Pasākuma koordinators Valentīns Petjko atzīst, ka katrs simpozijs ir neikdienišķas tikšanās un pieredzes, radoša izglītošanās un neparastību meklējumi.  

"Jau piekto gadu biedrība Daugavpils Māla mākslas centrs sadarbībā ar Marka Rotko mākslas centru organizē keramikas simpoziju, kurā pulcē keramiķus no dažādām pasaules valstīm. Simpozija dalībnieki divu nedēļu laikā, iedvesmojoties Daugavpils cietokšņa atmosfērā, radīs keramikas mākslas darbus. Šogad simpozijs ir īpašs ar to, ka tā dalībnieki radīs septiņus lielformāta vides objektus, kas pēc pasākuma rotās Daugavpils pilsētvidi," stāsta V. Petjko un piebilst, ka šogad keramikas simpozijs notiks I Latvijas Starptautiskā laikmetīgās keramikas festivāla programmas ietvaros, kas nozīmē arī vairāku izstāžu atklāšanu, dažādas keramikas meistarklases, tāpat interesentiem būs iespēja padziļināt savas zināšanas keramikas jomā, apmeklējot lekciju un prezentāciju programmu.

Simpozijā piedalīsies 23 mākslinieki no deviņām pasaules valstīm: Latvijas, Vācijas, ASV, Brazīlijas, Horvātijas, Nīderlandes, Turcijas, Rumānijas, Beļģijas. Grupās pa divi viņi Rotko centra automašīnu stāvlaukumā veidos lielformāta ugunsskulptūras. To tapšanas procesu skatītāji varēs vērot. "Skulptūras apdedzinās ugunsdrošos karkasos un, kad sasniegs sarkankvēli, tās tiks atvērtas," informē V. Petjko. Konkrēta tēma darbiem nav noteikta, bet, jau sadaloties pa pāriem, mākslinieki ir izstrādājuši ideju skices.

Jautāts par modi keramikā, V. Petjko skaidro, ka tāda pastāv, bet mainās ļoti lēni. "Tagad notiek tehnoloģiskie eksperimenti. Var runāt par reģionālajām keramikas atšķirībām, kas ir ļoti izteiksmīgas." Viņš pats keramikas pasaulē ir savējais un smejot saka, ka tā jau ir diagnoze. "Man patīk viss. Kā ir keramika, tā esmu klāt, meklēju un atrodu aizvien jaunas nianses." V. Petjko kādu brīdi strādājis vissenākajā no keramikas tehnikām – traukus lipinājis. Bet viņam patīk eksperimentēt, meklēt jaunus risinājumus. "Ņemot vērā, ka keramika ir viena no senākajām mākslām, tā piedzīvo dažādas pārvērtības. Tehnoloģiski mālam tiek pievienoti piemaisījumi, arī apdedzināšanas, glazēšanas metodes mainās. Mākslinieki meklē aizvien jaunu izpildījumu."

Sīkāk – www.rothkocenter.com, www.latviaceramicsbiennale.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja