Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

50 Cent, grupa Xiu Xiu un festivāls Skaņu mežs – trakais oktobris ieskrienas

Reperis 50 Cent, grupa Xiu Xiu un festivāls Skaņu mežs – ievērojamiem viesmāksliniekiem līdz šim bagātākais mūsu koncertdzīves mēnesis sāksies skaļi un neaizmirstami. Kaut tikai pietiktu laika un citu resursu!

Mūzikas loma mūsdienu cilvēku dzīvē ir liela, jo tā skan visur. Sliecos piekrist teorijai, ka cilvēku vidējais mūža ilgums pēdējos simt gados palielinās, ne vien attīstoties medicīnai, bet arī tāpēc, ka ir daudz lielāka iespēja pakļaut sevi mūzikas iedarbībai nekā agrāk. Tas sākās ar skaņu ierakstu parādīšanos un arvien lielāku pieejamību, kas nu jau vairs neprasa pat finansiālos resursus. Daļai mūzika ir tikai fons, un viņi turpina darīt citas lietas (tomēr, kad iestājas klusums, kaut kā pietrūkst), bet citiem tā ir klausāmviela, kas liek aizmirst visu pārējo. Tomēr koncertiem aizvien ir liela loma, un tā, visticamākais, pieaugs, jo, tikai redzot, kā mūzika dzimst tavu acu priekšā, vari būt drošs, ka to ir radījuši dzīvi cilvēki (tiem var aizkrist balss, pārtrūkt stīga, paslīdēt kāja), nevis mākslīgais intelekts vai citas tehnoloģijas, kas visu izdarīs perfekti, bet garlaicīgi.

Jau iepriekš lūkojoties uz 2023. gada oktobra bagātīgo koncertpiedāvājumu Latvijā, mūzikas cienītāju kalendārā tas krāsojās sarkanāks par sarkanu. Nu tas ir atnācis – divus koncertus Arēnā Rīga (9. un 10. oktobrī) sniegs hiphopa mākslinieks 50 Cent, un šis nudien ir koncertdzīves sasniegums Latvijā, kāds līdz šim ir bijis pa spēkam tikai vietējam popmūzikas pārstāvim Donam. Jau vairāk nekā divdesmit gadu vēsturi piedzīvojušais nepieradinātās, eksperimentālās jeb avangarda mūzikas festivāls Skaņu mežs neorientējas uz tik skaļiem vārdiem, bet muzikālo piedāvājumu, un tā cienītāji zina, ka rīkotāju tandēma – Viestarta Gailīša un Riharda Endriksona – gaumei var uzticēties. Skaņu meža galvenie koncerti notiks 6. un 7. oktobrī kultūras telpā Hanzas perons. Savukārt 12. oktobrī Tallinas kvartāla zālē Tu jau zini kur trešo reizi Rīgā uzstāsies amerikāņu eksperimentālā roka grupa Xiu Xiu.

Deviņu ložu spēks

Vietējā hiphopa nebeidzamais uzvaras gājiens nepārprotami liecina, ka šis žanrs Latvijā ir ļoti populārs, tāpēc nav pārsteigums, ka viens šī virziena klasiķa 50 Cent koncerts Arēnā Rīga tika ātri izpārdots un bija jāizziņo otrs. Turklāt arī iesildītājs – Busta Rhymes – nav mazāk slavens reperis ar vēl ilgāku karjeras vēsturi, tātad tas būs megadubultkoncerts.

Kērtiss Džeimss Džeksons III jeb 50 Cent ierakstīja savu pirmo albumu Power of the Dollar 2000. gada sākumā, bet martā tika ievainots apšaudē – viņu ķēra deviņas lodes. Iepriekšējos gados bija nošauti reperi Tupaks Šakurs un Notorious BIG – abi ieguva kulta statusu, tomēr šāds kārtējais incidents ar repa mākslinieku potenciālos izdevējus nobaidīja no pārāk asiņainas naudas, un kompānija Columbia Records lauza ar viņu līgumu un albumu neizdeva. Šādi fakti liecina, ka mākslinieki ir autentiski – dziesmās paustais nav nekāds teātris, bet pati dzīve. Industrijas milža atšūto 50 Cent pamanīja tolaik jau atzinību un ietekmi ieguvušais reperis Eminems un paņēma savas ierakstu kompānijas Shady Records paspārnē. 2003. gada albums Get Rich or Die Tryin’ guva gan kritiķu atzinību, gan komerciālus panākumus, un vienā no dziesmām var atpazīt arī Eminema ne ar vienu citu nesajaucamo balsi, kas parādās arī vēlākos darbos.

Pašlaik 50 Cent pārdoto albumu skaits sasniedz trīsdesmit miljonu, viņš saņēmis Grammy un ir pazīstams kā ierakstu un seriālu producents, aktieris un uzņēmējs, kurš laiku pa laikam nonāk tiesībsargu redzeslokā. Nav šaubu, ka viņa Rīgas koncerti būs neaizmirstams piedzīvojums gan repa faniem, gan tiem, kuri turp dosies izprast mākslinieka fenomenu.

No čuksta līdz troksnim

Uzskaitīt šīgada Skaņu meža māksliniekus nav nepieciešamības (tos var atrast mājaslapā), jo šis divu vārdu salikums nosaukumā jau ir kļuvis par sinonīmu dzirdes maņu izraisītam piedzīvojumam, kas notiek katra klausītāja galvā un nebeidzas arī tad, kad koncerti jau cauri. Amplitūdas ziņā šeit ir sastopami gan smalki, tik tikko saklausāmi un dzirdi asinoši, gan apdullinoši skaļi priekšnesumi, kas kā putekļus no paklāja izdauza ārā dēmonus. Līdzās koncertiem notiek meistarklases un lekcijas, tādējādi tiek dota iespēja ielūkoties mākslinieku virtuvē.

Izvairoties kā svarīgākos izcelt viesmūziķu priekšnesumus, jo mūsu pašu radītais nav mazāk augstvērtīgs, kā īpašu gribētos pieminēt triju pazīstamu dažādu jomu meistaru – gleznotāja Miķeļa Fišera, komponistes Annas Fišeres (agrāk Ķirse) un rakstnieka Andra Kalnozola – kopīgi veidoto darbu Dvēseles attīrīšanas iekārta. Tas tiek dēvēts par "pneimoterapijas kursu", un tā pirmizrāde notiks 8. oktobrī. Festivālam ir ne tik daudz izklaidējoša, cik domāt rosinoša, izglītojoša, pat dziedinoša loma, obligāts priekšnoteikums ir būt atvērtiem iepriekš neiepazītai pieredzei un gatavība ne vien sastingt, bet arī mesties neprātīgās dejās līdz rīta gaismai.

Festivāls ir iedvesmojis daudzus Latvijas mūziķus, kuri čakli to apmeklē, un arī citus koncertu rīkotājus, kuri arvien drošāk aicina uz šejieni interesantus māksliniekus, kas nav popularitātes virsotnē. Labi apmeklētais Skaņu meža atklāšanas koncerts pagājušajā nedēļā liecina, ka tam ir sava uzticīga auditorija, kura turpina pieaugt un elpot ar festivālu vienā ritmā, kas var apstāties, sašķīst, atkal saaugt kopā un jelkā citādi mainīties.

Trešā atnākšana

Amerikāņu eksperimentālā roka grupas Xiu Xiu pirmos divus koncertus Rīgā 2011. gadā un 2019. gadā sarūpēja oktobra beigās Durbē gaidāmā festivāla Zemlika rīkotājs un tagadējais kultūras telpas Hanzas perons mākslinieciskais vadītājs Miks Magone. 2002. gadā izveidotās grupas līderim – multiinstrumentālistam Džeimijam Stjuartam – uz Tu jau zini kur skatuves šoreiz līdzās atkal būs Andžela Seo, kura nepiedalījās otrajā Rīgas koncertā, toties Xiu Xiu sastāvā bija divi mūziķi no vēsturiski krietni senākas grupas Swans, kas arī mūs apciemos šomēnes. Trešais pašreizējais Xiu Xiu dalībnieks Deivids Kendriks ir kādreizējais jaunā viļņa grupas Devo mākslinieks, kurš koncertējis arī ar Sparks. Tātad radniecīgi domājoši cilvēki cits citu atrod pat milzīgajā Amerikā.

Nav šaubu, ka arī publikā gan Skaņu mežā, gan Xiu Xiu koncertā un Zemlikā Durbē varēs sastapt vienus un tos pašus cilvēkus, no kuriem jau nācies dzirdēt, ka šāda noteikti apmeklējamo koncertu intensitāte sit pa kabatu, bet nav sanācis sastapt nevienu, kas būtu piedzīvojis vilšanos un nožēlu par ieguldīto. Šie mākslinieki nav ļāvušies savas daiļrades pārtapšanai par produktu, jo tas, kas paredzēts visiem, īstenībā neder nevienam, un cilvēki to turpina lietot pēc ieraduma, kam vienmēr un visos laikos ir bijis liels spēks, ja to sevī ielaiž. Saglabāsim brīvību un neatkarību!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja