Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielais dzintars svin otro jubileju un audzē vērienu

Liepājas koncertzāles Lielais dzintars divu gadu jubileja tiks atzīmēta šo sestdien, 4. novembrī, ar īpašu viesu – pasaules vadošā simfoniskā orķestra Berlīnes filharmoniķi okteta Scharoun Ensemble – koncertu, tā apliecinot koncertnama ambīcijas piedāvāt klausītājiem visaugstāko māksliniecisko kvalitāti.

Īpaši koncertzāles jubilejai latviešu komponists Platons Buravickis veltījis jaundarbu, kas šajā vakarā piedzīvos pirmatskaņojumu. Līdzās tam skanēs V. A. Mocarta, Jērga Vidmaņa un L. van Bēthovena skaņdarbi. 

"Berlīnes filharmoniķu mūziķu Scharoun Ensemble trīsdesmit gados ierindojies Eiropas izcilāko kamermūzikas vienību vidū un joprojām ir iedvesmas avots un paraugs pat visaugstākās klases mūziķiem. Scharoun Ensemble izceļas ar repertuāra un interpretācijas vērienu – sākot no baroka laikmeta līdz mūsdienu mūzikai. Tas mums apsola, ka koncertā būs gan spožs mūziķu sastāvs, gan programma," uzsver Lielā dzintara mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča. Zīmīgi, ka ansambļa nosaukums dots par godu slavenās Berlīnes filharmonijas ēkas arhitektam Hansam Šarūnam, kura ikoniskais un savam laikam inovatīvais projekts kalpojis par iedvesmas avotu arī koncertzāles Lielais dzintars idejas autoram arhitektam Folkeram Ginkem.

Scharoun Ensemble kodolu veido klasiskais oktets – pieci stīgu un trīs pūšaminstrumenti (klarnete, fagots un mežrags). Tas sadarbojies ar pasaulslavenajiem diriģentiem Klaudio Abado, seru Saimonu Retlu, bet jaundarbus veltījuši Ģ. Ligeti, H. V. Hence, P. Bulēzs, Ģ. Kurtāgs un V. Rīms. "Šodien ir ļoti maz iespēju komponēt klasiskajam instrumentālajam oktetam," atzīst Platons Buravickis, kura jaundarbs Injector. Sprausla nonācis izcilā mūziķu ansambļa rokās. Autors atklāj, ka šajā mūzikā vēlējies veidot "veselumu kā mehānismu, kur katrai detaļai jābūt savā vietā. Muzikāli tie ir trīs līmeņi – jaunā sarežģītība, krievu romantisma alūzijas un amerikāņu minimālisma atveide".

Sagaidot koncertzāles pirmo divu darbības gadu jubileju, Lielā dzintara vadība iepazīstināja ar pirmo divu darbības gadu rādītājiem, šī gada nogales plāniem un galvenajām 2018. gada iecerēm. Kā informēja koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča, nākamā gada mākslinieciskās programmas lielākie notikumi būs orķestra Baltic Sea Philharmonic un diriģenta Kristiana Jervi viesošanās aprīlī, klasiskās mūzikas festivāls Sensus jūlijā,  mūsdienu mākslas festivāls Liepājas mākslas forums septembrī un koncertzāles trīs gadu jubilejas svinības kopā ar amerikāņu laikmetīgās mūzikas celmlaužiem, grupu Bang On A Can.

Koncertzāles Lielais dzintars būvniecība ar Eiropas Savienības struktūrfondu, Liepājas pašvaldības un valsts budžeta atbalstu noritēja no 2013. līdz 2015. gadam. Liepājas koncertzāle atklāta 2015. gada 6. novembrī, un atklāšanas ciklā piedalījās Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Festivāla orķestris, Berlīnes filharmoniķu stīgu kvintets, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Osokinu ģimenes pianisti un citi izcili mūziķi.

Savukārt šā gada nogalē vēl gaidāmas tikšanās ar interesantiem mūziķiem Islandes nedēļas nogalē (četros koncertos no 8. līdz 10. decembrim). Šo festivālu Baiba Bartkeviča izlolojusi kopā ar jauno, atraktīvo islandiešu pianistu Vikinguru Uolafsonu. Tas ļaus iepazīt Islandes komponistu mūziku un arī vienu no interesantākajiem tās autoriem Danielu Bjarnasonu, kurš 9. decembrī turklāt pats stāsies pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults. Nakts koncertā 9. decembrī kamerzālē uzstāsies underground dziedātāja Oulefa Arnaldsa. Noslēgumā Vikingura Oulafsona solokoncertā varēs gremdēties amerikāņu minimālista Filipa Glāsa klaviermūzikas repetitībajā transā. Šis koncerts būs Deutsche Grammophon izdotā Oulafsona CD Philip Glass. Pianoworks prezentācija.

SIA Lielais dzintars valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons pavēstīja, ka 2017. gadā koncertzālē noritējuši 208 mūzikas, mākslas un korporatīvi pasākumi, no kuriem 60% veido īstermiņa un ilgtermiņa nomnieku (VSIA Liepājas Simfoniskais orķestris un PIKC Liepājas Mūzikas mākslas un dizaina vidusskola) organizētie notikumi, 25% – paša koncertzāles menedžmenta rīkotie pasākumi, bet 15% – dažādi korporatīvie pasākumi, tajā skaitā konferences un semināri. Ik gadu koncertzāle uzņem vairāk nekā 200 tūkstošus apmeklētāju, un to skaits nav sarucis, kaut arī pirmās ziņkāres vilnis par jauno koncertnamu ir garām. Divos gados koncertzālē uzņemti viesmākslinieki no vairāk nekā 60 pasaules valstīm. Attīstības vīzija paredz jau šī gada beigās Eksperimentālo skatuvi nodot ilgtermiņa nomā Liepājas teātrim, starptautiski attīstīt konferenču biznesu un izveidot reģionālo koncertzāļu asociāciju kopīgai pārstāvniecībai ārzemēs un sarunās ar finansētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja