Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Splendid Palace demonstrēs Alvja Hermaņa jauniestudējumu Parsifāls

19. aprīlī plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace uz lielā ekrāna demonstrēs Alvja Hermaņa jaunāko režijas darbu - Riharda Vāgnera operu Parsifāls ierakstā no Vīnes Valsts operas, informēja kinoteātra pārstāvji.

Alvja Hermaņa režisētās Riharda Vāgnera operas Parsifāls pirmizrāde Vīnes Valsts operā notikusi 30. martā un izsaukusi skaļu rezonansi gan no publikas, gan mūzikas kritiķu puses. 

Riharda Vāgnera Parsifāls ir režisora Alvja Hermaņa debija Vīnes Valsts operā. Tas ir Vāgnera pēdējais meistardarbs, kas tapis neilgi pirms viņa aiziešanas no dzīves. Opera žanriski tiek apzīmēta kā svinīga skatuviska mistērija, kas visos laikos ir bijis liels režisorisks izaicinājums. Hermaņa interpretācijā operas darbība no viduslaiku Spānijas pārcelta uz XIX un XX gadsimta miju Vīnē. Vāgnera operas reliģiskais vēstījums ir ieguvis jaunus kultūras konteksta akcentus. Hermaņa iestudējumā ir atsauces uz Gustavu Māleru, Egonu Šīli, Pēteri Altenbergu un Zigmundu Freidu.

Mūzikas kritiķis Jegors Jerohomovičs, kurš skatījās operu pirmizrādē, teica: “Alvja Hermaņa Parsifāls ir asi konceptuāls iestudējums, kas būtībā ļoti atbilst operas libretam. Hermanis ne tikai nosaka sabiedrības veselības diagnozi, bet cenšas rādīt arī ārstēšanas iespējas. Vāgnera mūzika ir kā viena no medicīnas metodēm.  Kaut vēstījums ir traģisks, izrādei piemīt vieglums un humors. Iestudējums ir ļoti grezns: jūgendstils, zelts un medicīniski dievišķa gaisma. Režisora koncepcijai var piekrist vai nepiekrist, bet muzikālā kvalitāte ir izcila. Pasaules mūzikas kritiķu uzmanība Parsifālā jo īpaši tiek pievērsta Kundri lomas atveidotājai, jo zviedrietei Nīnai Stemmei, kura pašlaik tiek uzskatīta par vienu no spēcīgākajiem dramatiskajiem soprāniem pasaulē, tā ir debija šajā lomā.”

Alvis Hermanis pats ir arī iestudējuma scenogrāfs un uz Vīnes operas skatuves uzbūvēts templis, kurā saskatāmas austriešu arhitekta Oto Vāgnera projektētā arhitektūras kompleksa aprises – Vīnes vēsturiskā psihiatriskā slimnīca. Izrādes veidošanā piedalījušies arī Hermaņa radošās komandas pastāvīgie kolēģi: videomāksliniece Ineta Sipunova, gaismu mākslinieks Gļebs Fiļštinskis, kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne.

Iestudējuma diriģents ir Krievijā dzimušais maestro Semjons Bičkovs, kurš 1975. gadā emigrējis uz Rietumiem un no 80. gadiem strādā ar Eiropas un ASV orķestriem. Taču Parsifāls ir pirmā Vāgnera opera, ko viņš izvēlējies iekļaut savā repertuārā un kuru pēdējos gados diriģējis Madridē. Kā diriģents atzinies intervijā avīzei Kultūras Diena, viņš operas Parsifāls spēku var salīdzināt ar slaveno Vāgnera darbu Tristans un Izolde. Citējot diriģentu Semjonu Bičkovu: “Parsifāls atklāj Visumu visā tā nozīmīgumā un sarežģītībā – kaut ko līdzīgu pirms Vāgnera spējis paveikt tikai Bahs Augstajā mesā”.

Titullomu operā atveido britu tenors Kristofers Ventris, viņam līdzās iespaidīgi vokālie spēki: kanādiešu baritons Džeralds Finlijs, zviedru dramatiskais soprāns Nīna Stemme, korejietis Kvanšuls Jouns.

Alvis Hermanis pēdējos gados ir bijis pieprasīts režisors Eiropas vadošajos teātros. 2016. gada decembrī La Scala sezona tika atklāta ar vērienīgu Pučīni Madama Butterfly iestudējumu Hermaņa režijā.

Biļetes uz operu Parsifāls meklējiet kinoteātra Splendid Palace kasē, kā arī www.splendidpalace.lv

Top komentāri

Gudri
G
cilvēki, nosaucot operiestudējumu, nekad nemin tikai režisoru, jo operā galvenais tomēr ir mūzika. Bet mums ir tikai pāķiski pielīdēji vai kā to saprast?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja