Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Winterfest atklās Vjačeslavs Ganeļins

Visnevaldāmākais un vienlaikus visorganizētākais un profesionālākais frīdžezs, kādu man nācies dzirdēt," tā par pianista Vjačeslava Ganeļina frīdžeza trio (Ganeļins–Tarasovs–Čekasins) pirmo uzstāšanos Rietumberlīnē (1980) rakstīja Eiropas džeza kritikas patriarhs Joahims Ernsts Bērents.

Džeza leģenda jau šonedēļ uzstāsies Latvijā. Hermaņa Brauna ziemas festivāla Winterfest atklāšanā 12. novembrī Lielajā ģildē viņš muzicēs kopā ar mūsu saksofonistu Denisu Paškeviču un Arkādiju Gotesmanu, sitaminstrumentālistu no Izraēlas.   

Ne tikai Ernsts Bērents, bet daudzi lietpratēji bija pārliecināti, ka ārpus Amerikas neviens un nekad džezu nav spēlējis tik virtuozi, atjautīgi un dabiski kā Ganeļins ar saviem draugiem – bundzinieku Vladimiru Tarasovu un saksofonistu Vladimiru Čekasinu. Viss sākās tepat mums blakus, Viļņā, kur pirms 45 gadiem draugi izveidoja šo savu slaveno trio – radošas izlaušanās simbolu visā postpadomju telpā. Trio ierakstīja vairāk nekā 20 mūzikas albumu un jau 80. gados koncertēja arī Lielbritānijā un ASV. Jau vairāk nekā trīsdesmit gadu gan Vjačeslavs Ganeļins, gan Vladimirs Tarasovs dzīvo Izraēlā, savukārt Čekasins joprojām skolo jaunos talantus Lietuvas Mūzikas akadēmijā. 1988. gadā Ganeļins sāka strādāt Jeruzalemes Mūzikas un dejas akadēmijā, kur kļuva par Džeza fakultātes profesoru un vadītāju. Izraēlā viņš izveidoja starptautisku festivālu Jazz Globus. Viņš ir 60 kinofilmu skaņceliņu, vairāk nekā 40 teātra izrāžu mūzikas, sešu mūziklu, trīs operu un baletu autors. Kopš izcilais ansamblis izjuka un Ganeļins aizbrauca no PSRS, mūziķi uz skatuves ir tikušies tikai trīs reizes. Pēdējā bija šā gada oktobrī, pēc 15 gadu pārtraukuma, kad viņi uzstājās Viļņā džeza festivālā. Šogad Ganeļina trio ieguva arī Lietuvas Nacionālo prēmiju par lietuviešu nacionālās džeza skolas izveidošanu.

Savukārt to, ko dzirdēsim Rīgā, varam saukt par jauno Ganeļina trio. "Arkādijs Gotesmans ir viens no Lietuvas un arī Izraēlas pazīstamākajiem džezmeņiem – bundzinieks, komponists, dzejnieks, režisors, pedagogs un producents, Viļņas Klezmeru orķestra izveidotājs un divu mūzikas festivālu mākslinieciskais vadītājs, turklāt arī tapers, kurš dievina mēmo kino. Viņš valdzina gan ar svaigām idejām, gan meistarību šīs idejas iemiesot. Kā perkusionists viņš Eiropā ir iemantojis universāla mūziķa slavu: ir absolūti pārliecinošs kā džeza improvizators, kā bībopa, afro, latino un akadēmiskās mūzikas atskaņotājs. Savukārt Rīgas saksofonists un producents Deniss Paškevičs spēlē tik daudzos džeza stilos, ka nav iespējams paredzēt, kas tieši skanēs viņu kopspēlē 12. novembrī. Taču nav ne mazāko šaubu par to, kā tas skanēs! Spilgti. Viegli. Brīvi. Koncerts būs piedzīvojums," stāsta Hermaņa Brauna fonda vadītāja, pianiste, producente un lektore Inna Davidova. Šādu notikumu palaist garām būtu grēks. 

Šis ir jau deviņpadsmitais Winterfest festivāls. Inna Davidova atklāj: "Mēs tajā gatavojamies Hermaņa Brauna fonda 20. jubilejai, kas apritēs 2018. gada februārī. Saglabājam visnozīmīgāko mūsu ziemas programmas skeletu: atklāšanu un noslēgumu, Nakts lūgšanu (14. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Latvijā vēl nedzirdēti Sergeja Rahmaņinova un Georgija Sviridova sakrālie opusi). Decembrī būs divi labdarības koncerti Rotaļlietu simfonija, kādus rīkojam jau piecpadsmito gadu. Abos kopā ar Boļeslava Voļaka diriģēto orķestri spēlēs jaunie mākslinieki, arī neparasti talantīgais vijolnieks Daniils Bulajevs. Arī šoziem, kopš 1998. gada jau divdesmit pirmo reizi, atbrauks Pareizticīgie dziedoņi. Būs arī divi ļoti īpaši jubilejas Galā koncerti Nacionālajā teātrī 19. un 20. februārī, par kuriem vēl ziņosim atsevišķi." Jubilejas Galā koncerts iecerēts trijās daļās, un katra būs veltīta vienam no trim Hermaņa Brauna fonda rīkotajiem festivāliem –Winterfest, Avanti un Artissimo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja