Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aprīlī koncertzālē Cēsis notiks komponista Pētera Vaska mūzikas festivāls

Aprīlī koncertzālē Cēsis trīs koncertos - 7.aprīlī, 12.aprīli un 28.aprīlī - notiks komponista Pētera Vaska mūzikas festivāls Pētera Vaska mūzikas aprīlis, žurnālistus šodien informēja koncertzāles direktore Inese Zagorska.

Pirmajā koncertā skanēs Vaska komponētā instrumentālā kamermūzika, otrajā - kormūzika, bet noslēgts festivāls tiks ar simfoniskās mūzikas koncertu 28.aprīlī.

Kā pastāstīja Zagorska, pirmā ideja par pasākumu radusies pirms diviem gadiem un visu šo laiku pamazām noticis darbs, lai nodrošinātu festivāla norisi. "Ierosinājums ko tādu veidot nāca no mūsu puses, taču gan komponists, gan koristi bija ļoti atsaucīgi un šis ir tāds draudzības radīts rezultāts," sacīja koncertzāles direktore.

Pats komponists klātesošajiem pauda gandarījumu, ka pateicoties jaunajām koncertzālēm, mūzikas pieejamība ir krietni plašāka un lielākie kultūras pasākumi vairs nekoncentrējas tikai galvaspilsētā. Komentējot to, kāpēc festivāls notiks tieši Cēsīs, viņš paskaidroja, ka Cēsis viņam ir sevišķi mīļa vieta, jo tajā apkārtnē atrodas viņa mammas dzimtās mājas un daudzas vasaras joprojām tiekot pavadītas šajā apkaimē.

Gan Zagorska, gan Vasks cer, ka festivāls kļūs par tradīciju. "Ja tā notiks, nākamajos gados tad aicināsim piedalīties domubiedrus, pazīstamus mūziķus un padarīsim koncertprogrammu vēl dažādāku," sacīja komponists, kurš pats veidojis arī gaidāmā festivāla programmu.

Koncertos skanēs tādi skaņdarbi kā 1970.gados radītā kordziesma Māte Saule, 1980.gados tapusī Zīles ziņa, trio Episodi a canto perpetuo, deviņdesmito gadu šedevri Mūsu Tēvs, Dona nobis pacem un Gidonam Krēmeram rakstītais vijolkoncerts Tālā gaisma, ko spēlēs Zviedrijā dzīvojošais britu vijolnieks Hugo Tičati.

Tāpat tiks atskaņotas komponista radītās Līdzenuma ainavas gan klaviertrio, gan kora versijā, būs dzirdama arī Zaļā ainava un Mātes Terēzes godinājums.

Festivālu vainagos viens no jaunākiem Pētera Vaska darbiem Musica serena, ko atskaņos Sinfonietta Rīga un somu diriģenta Juhas Kangasa lasījumā. Valsts kamerorķestris un Juha Kangass atskaņos arī Vijolkoncertu un 2010.gadā radīto Epifāniju.

Instrumentālās kamermūzikas programmu festivālā atskaņos koncertzāles Cēsis 2018.gada rezidējošais ansamblis Trio Palladio, kurā spēlē trīs Lielās mūzikas balvas laureāti – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš.

Savukārt kormūzikas koncertā apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt jauniešu kori Kamēr... vadītāja Jāņa Liepiņa vadībā, kurš muzicēs kopā ar Spīķeru kvartetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja