Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ar koncertprogrammu Miera žēlastība augusta nogalē Latvijas Radio koris viesosies Francijā un Itālijā

Koncertprogrammā, kura izskanēs 26. augustā Vezlē Marijas Magdalenas bazilikā Francijā un 28. augustā Lana di Sotto draudzes baznīcā Itālijā skanēs Antona Bruknera kora motetes un Pētera Čaikovska Svētā Jāņa Zeltamutes liturģija.

Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā šos opusus ir ieskaņojis mūzikas namā Ondine, un abi albumi izpelnījušies starptautisku atzinību no tādiem prestižiem izdevumiem kā Gramophone, BBC Music Magazine un citiem. Unikālo ierakstu ar Bruknera motetēm par vienu no Gada top albumumiem 2021 pasludināja Francijas ievērojamākais mūzikas izdevums Classica.

Antons Brukners bija viens no 19. gadsimta dižākajiem simfoniķiem, liela vēriena domātājs un reliģiozs savpatis. Viņa daiļrades centrā ir simfoniskā mūzika, taču ne mazāk nozīmīga radošā mantojuma daļa ir kora darbi. Savās sakrālajās kora motetēs Brukners atklāj katoļu baznīcas vērtības, sakrālā ceļa atziņas, attiecības starp dievišķo un cilvēcīgi patieso, ar nepārtrauktu virzību uz gaismu un apskaidrību.

Liturģiskajā mūzikā sakņotās iespaidīgās kompozīcijas Jāņa Zeltamutes liturģija ideja Pēterim Čaikovskim radusies apmeklējot dievkalpojumus un ļaujoties to īpašajai un neaprakstāmajai noskaņai.....Vēstulē Nadeždai fon Mekai (Nadezhda von Meck) komponists rakstījis: "Baznīcai piemīt tāda poētiskā burvība. Es bieži apmeklēju dievkalpojumus un uzskatu Jāņa Zeltamutes liturģiju par vienu no dižākajiem mākslas darbiem. Ja uzmanīgi sekojam mūsu pareizticīgās baznīcas dievkalpojumam, nav iespējams palikt neaizkustinātam. Tas nav nekāds pārsteigums, ka esmu nolēmis to komponēt!" Čaikovskim pieder pirmais pilnīgi vienotais šīs liturģijas īstenojums mūzikā. Šodien grūti iedomāties, kā Čaikovska cēlais jūtu skaistums kora balsīs tā laika baznīcas klerikāļos izraisījis neapmierinātību, jo pēc viņu domām, komponists liturģiskajiem tekstiem, piegājis pārāk personīgi. Dziedājumu siltā un cildenā mūzikas valoda atklāj Pēteri Čaikovski kā komponistu, kurš pret savas baznīcas tradīciju izjuta patiesu mīlestību un pazemību.

Izdevniecībā Ondine Latvijas Radio kora un Sigvarda Kļavas izdotais Čaikovska sakrālās mūzikas albums, kurā ieskaņota arī Svētā Jāņa Zeltamutes liturģija, ieguva Starptautisko Klasiskās mūzikas Balvu /ICMA / 2020 kā labākais kora mūzikas albums. Ieraksts izpelnījies slavinošas atsauksmes arī no tādiem prestižiem izdevumiem kā Gramophone: "Sigvards Kļava nebaidās daudzās vietās izvēlēties lēnus tempus, bet reizē nepazaudējot kopainu un dramatisko intensitāti, kas ir tik svarīga Čaikovska mūzikas iezīme pat viņa liturģiskos sacerējumos. Un Latvijas Radio koris šajā repertuārā ir izcils!"

Programmā skanēs arī ukraiņu dzīvā klasiķa Valentīna Silvestrova Lūgšana par Ukrainu, kas komponēta 2014. gadā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja