Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ārija tuviem un tāliem. Operas melnbaltās vēstures pārskatīšana

Ņujorkas Metropoles opera cenšas pārvarēt vissmagāko krīzi savā vēsturē un ir apņēmības pilna pielāgot darbību daudzveidības, vienlīdzības un iekļaušanas prasībām

Februāris ASV un Kanādā ir Tumšādaino vēstures mēnesis – notiek dažādi pasākumi, kas veltīti cīņai pret verdzību, rasismu, aizspriedumiem un nabadzību, kā arī tiek svinēts afroamerikāņu kopienas ieguldījums kultūras un politikas dzīvē. Ņujorkas Metropoles opera ir paziņojusi, ka ir izveidojusi jaunu amatu – direktors daudzveidības jautājumos. Februāra beigās šo posteni ieņems Mārša Linna Selsa. Viņas iecelšana augstajā amatā ir būtisks notikums gandrīz 140 gadu ilgajā Metropoles operas vēsturē un administratīvajā struktūrā. 

Paradigmas maiņa

Itin visas publiskās un privātās organizācijas ASV un citviet Rietumos pārskata savus darbības principus atbilstoši daudzveidības un iekļaušanas politikai – noteicošo lomu ir spēlējušas kustības Black Lives Matter demonstrācijas, kas pagājušajā gadā pārņēma ASV teritoriju un citas valstis. Kustības aktualizētās problēmas ir jūtamas arī kultūrā un mākslā. XX gadsimta operas vēsturē zelta burtiem ir ierakstīti dažu tumšādaino superzvaigžņu vārdi – Leontīne Praisa, Džesija Normena, Ketlīna Betla, Šērlija Vereta –, taču orķestru mūziķu, darbinieku un topmenedžeru vidū daudzveidības joprojām pietrūkst, atgādina laikraksts The New York Times.

Kultūras institūcijas steidzas pielāgoties jaunā laika reālijām, lai pamazām izskaustu rasisma un diskriminācijas pazīmes. Ņujorkas Metropoles opera kā lielākā izpildītājmākslas organizācija ASV – un viena no vērienīgākajām un ietekmīgākajām visā pasaulē – nevar palikt malā. 2021./2022. gada sezonu šajā teātrī 27. septembrī atklās džeza trompetista un kinomūzikas komponista Terensa Blanšāra operas Fire Shut Up in My Bones pirmizrāde – tas būs pirmais tumšādainā autora opuss, kas jebkad ticis uzvests uz Metropoles operas skatuves. Izrādi veidos režisori Džeimss Robinsons un Kamilla Brauna – viņa kļūs par pirmo tumšādaino režisori, kura iestudēs darbu uz Metropoles operas galvenās skatuves. 

Metropoles opera ir arī pasūtījusi jaundarbus trim tumšādainajiem komponistiem – Valērijai Kolmenai, Džesijai Montgomerijai un Džoelam Tompsonam. 

Visas balsis un identitātes

Lai efektīvāk pielāgotos laikmeta prasībām, Metropoles opera savā vadības komandā ir pieņēmusi direktori daudzveidības jautājumos Māršu Selsu. "Sociālais taisnīgums adekvāti pieprasa, lai mēs novērstu nevienlīdzību savā mākslas jomā. Priecājos, ka esam izvēlējušies ideālu kandidāti – Māršu Selsu – un viņa varēs ieviest nepieciešamās pārmaiņas mūsu darbībā, jo daudz ko esam nokavējuši," saka Metropoles operas ģenerāldirektors Pīters Gelbs. "Mums ir jāizveido mākslinieciskie un administratīvie ceļi, lai panāktu vienlīdzību starp dažādas etniskās izcelsmes cilvēkiem mūsu darbinieku, mākslinieku un valdes locekļu vidū," viņš piebilst. 

Teātra vadība neslēpj, ka agrāk Metropoles opera nav darījusi pietiekami daudz, lai izrādītu pretimnākšanu un pienācīgu cieņu dažādas ādas krāsas cilvēkiem. Mārša Selsa novērtē Metropoles operas apņemšanos likvidēt etnisko nevienlīdzību un sola, ka turpmāk iestādē tiks sadzirdētas visas balsis un tiks atzītas visas identitātes. 

Ņujorkas operteātra personāla politika, mākslinieciskā plānošana un auditorijas piesaistes projekti tiks īstenoti saskaņā ar daudzveidības, vienlīdzības un iekļaušanas plānu. Māršas Selsas pakļautībā būs personāla daļa, un viņa pārraudzīs organizācijas darbību pilnā spektrā – no administratīvā personāla un arodbiedrību darbiniekiem līdz valdei. Mārša Selsa centīsies panākt, lai daudzveidīgs un iekļaujošs būtu gan darbinieku sastāvs, gan teātra auditorija. Viņa būs atbildīga par jaunu daudzveidības veicināšanas iniciatīvu izstrādi un esošo programmu uzlabošanu. Mārša Selsa sadarbosies ar teātra mārketinga un attīstības daļu, lai piesaistītu jaunu publiku un paplašinātu mecenātu loku. Iniciatīvām, kas ir saistītas ar daudzveidības veicināšanu, Metropoles opera cer piesaistīt līdzekļus no dažādiem fondiem.

Māršai Selsai ir iespaidīga biogrāfija – viņa ir dejojusi Artura Mičela Hārlemas Dejas teātrī, guvusi izglītību Bārnarda koledžā un Kolumbijas Juridiskajā augstskolā, ieņēmusi augstus amatus Kolumbijas Universitātē, Nacionālajā basketbola asociācijā, ziņu aģentūrā Reuters un Hārlemas Dejas teātrī. Hārvarda Juridiskajā skolā Mārša Selsa ir bijusi dekāne, kas atbild par darbu ar studentiem. Viņa ir strādājusi par Ņujorkas štata prokurora palīdzi. Par saviem profesionālajiem sasniegumiem saņēmusi vairākus apbalvojumus. Mārša Selsa norāda, ka gan tiešā, gan netiešā veidā ir saskārusies ar rasismu studiju laikā un arī vēlāk juristes karjerā.

Līdzīgas problēmas, kas ir saistītas ar tumšādaino mākslinieku stāvokli un viņu tiesību ievērošanu, pašlaik tiek risinātas arī Parīzes operas baleta trupā un Berlīnes Valsts baletā. Jautājumu loks ir plašs: tajā ir gan praktiskas nianses (grima un kostīmu toņu izvēle), gan globālas tēmas un domstarpības (koloniālās pagātnes atspoguļojums un dažādu tēlu izmantojums klasikas darbos un to piemērošana mūsdienu realitātei), gan diskriminācijas un rasisma izskaušana kolektīvā.   

Viņi bija pirmie

Februārī – Tumšādaino vēstures mēnesī – Ņujorkas Metropoles opera ir sagatavojusi tematisku programmu savā izrāžu pārraides ciklā. Šajā un nākamajā nedēļā teātra mājaslapā katru dienu – kā vienmēr, bez maksas – ir skatāmas operas, kuras iemūžinātas no 1978. līdz 2020. gadam un kurās piedalās afroamerikāņu solisti. Viņu vidū ir Leontīne Praisa, Džesija Normena, Ketlīna Betla, Šērlija Vereta, Denīza Greivsa, Izola Džonsa, Leona Mičela, Herolina Blekvela, Florensa Kivara, Ēriks Ouenss, Endžela Blū, Golda Šulca, Lorenss Braunlijs, Latonija Mūra, Alfreds Volkers, Džei Nai Bridžesa un citi. Klausītāji dzirdēs Pulenka Karmelīšu dialogus, Rosīni Pelnrušķīti un Seviljas bārddzini, Mocarta Figaro kāzas, Štrausa Ariadni Naksā, Pučīni Tosku, Vāgnera Reinas zeltu un Valkīru, Verdi Ernani un Masku balli, Glāsa Ehnatonu un Berlioza Trojiešus. Daudzas no šīm izrādēm ir absolūti šedevri, bez kuriem nav iedomājama operas vēsture. 

Teātris ir digitalizējis un ievietojis savā mājaslapā 2019. gadā tapušo izstādi Tumšādaino dziedātāju balsis Metropoles operā, kura tika pieskaņota 2019./2020. gada sezonas atklāšanas pirmizrādei – Džordža un Airas Gēršvinu Porgijam un Besai (1935). Šajā operā saskaņā ar autoru vēlmēm ir jāpiedalās tikai afroamerikāņu izpildītājiem. Vēsturiskā ekspozīcija iepazīstina ar spilgtākajiem melnajiem dziedātājiem, kuri ir kāpuši uz Metropoles operas skatuves. 1897. gadā notikušajā līdzekļu piesaistīšanas galā koncertā uzstājās vodeviļas duets Bērts Viljamss un Džordžs Volkers. 1947. gadā soprāns Helēna Filipsa kļuva par pirmo tumšādaino mākslinieci, kura dziedājusi Metropoles operas korī. 1951. gadā trupā tika pieņemta pirmā afroamerikāņu primabalerīna Dženeta Kolinsa. 

Par pagrieziena punktu teātra vēsturē tiek uzskatīts Metropoles operas ģenerāldirektora Rūdolfa Binga vadīšanas periods – stājoties amatā 1950. gadā, viņš par vienu no prioritātēm izvirzīja diskriminējošo normu atcelšanu. Rūdolfs Bings juta, ka laiks to pieprasa un gaidīt vairs nedrīkst. 1955. gada 7. janvārī uz Metropoles operas skatuves zīlnieces Ulrikas lomā Verdi Masku ballē debitēja kontralts Mariana Andersone – viņa ir pirmā afroamerikāņu māksliniece, kurai šā teātra vēsturē tikusi uzticēta galvenā loma. Skatītāji viņu sagaidīja ar ovācijām, recenzijas kopumā bija pieklājīgas, taču kritiķi neslēpa, ka gandrīz 58 gadus vecā dziedātāja vairs nav savā labākajā vokālajā formā. Jebkurā gadījumā viņas uznāciens iezīmēja jaunas ēras sākumu. 

Drīz pēc Marianas Andersones pēc Rūdolfa Binga aicinājuma teātrī ienāca arī citi tumšādainie solisti: Roberts Makferins, Mativilda Dobsa, Glorija Deivija, Leontīne Praisa, Martina Arrojo, Džordžs Šērlijs, Greisa Bambrija, Felicija Vezersa un Reri Grista. Viņi visi ir pionieri, kuri pavēra durvis citiem mūziķiem. Interesanti, ka izrāde Porgijs un Besa Metropoles operā pirmo reizi tika iestudēta ļoti vēlu – tikai 1985. gadā.

Lielā depresija

Kopš 2020. gada marta Ņujorkas Metropoles opera ir slēgta un izrādes nenotiek. Teātris plāno atsākt darbību 2021. gada septembrī. Vistraģiskāk krīze ir skārusi Metropoles operas mugurkaulu – izcilo orķestri un kori, kura mākslinieki nesaņem atalgojumu jau vienpadsmit mēnešu (veselības aprūpe viņiem joprojām tiek nodrošināta). Mūziķi brīdina: ja viņiem netiks sniegts atbalsts, sabiedrību gaida "lielā kultūras depresija". 

Pērn novembrī orķestra koncertmeistars Bendžamins Baumens emocionālā ierakstā savā Facebook kontā ziņoja, ka trešdaļa orķestra mūziķu jau ir bijuši spiesti pamest Ņujorkas apgabalu, kur daudzi mākslinieki vairs nespēj atļauties dzīvot. Bendžamins Baumens to rakstīja drīz pēc tam, kad bija ieradies Metropoles operā, lai atbrīvotu savu skapīti: "Esmu viens no tiem, kam paveicies. Nesen man piedāvāja līgumu, un es dažus mēnešus būšu kāda lieliska vācu orķestra līderis. Pēc astoņiem mēnešiem, kad biju spiests aizņemties līdzekļus un iztukšot savu krājkontu, beidzot atkal varēšu visu būvēt no jauna. Ko man tas maksās? Es atstāju ģimeni uz nezināmu laiku. Esmu pacilāts un sarūgtināts vienlaikus."

Ar ceļasomu dodoties prom no Metropoles operas, Bendžamins Baumens Linkolna centra teritorijā pamanīja teātra rīkotā tiešsaistes koncertcikla Met Stars Live in Concert plakātu – tajā nebija neviena Metropoles operas štata mūziķa. "Tas bija aizvainojoši un neiejūtīgi," viņš piebilda.    

Metropoles operas orķestra mākslinieki uzsver, ka atšķirībā no citiem lielākajiem amerikāņu orķestriem viņi kopš pandēmijas sākuma nav saņēmuši nekādu kompensāciju un teātra vadība izmanto situāciju oportūnistiski – tā nevis īsteno īstermiņa krīzes plānu, lai tiktu galā ar pašreizējām grūtībām, bet izvēlas pastāvīgu samazinājumu ceļu un līgumu nosacījumu maiņu. "Samazinājumi, kurus cenšas panākt teātra vadība, ir tik dziļi, ka orķestrim būs nepieciešams nereālistisks darba samaksas palielinājums tuvākajos divdesmit piecos gados, lai alga atgrieztos līdzšinējās samaksas līmenī," teikts orķestra paziņojumā. Mūziķi apgalvo, ka viņi vairākkārt ir vērsušies pie teātra vadības un pauduši gatavību sadarboties, lai nodrošinātu teātrim maksimālu finansiālo elastīgumu krīzes periodā, kā arī piedāvājuši veidus, kā drošos apstākļos uzstāties publikai un saglabāt saikni ar klausītājiem, bet vadība ir noraidījusi visas idejas. 

Orķestrantu piedāvājumi, kas nākamajos trijos gados ļautu ietaupīt ievērojamas summas, arī ir palikuši bez atbildes. Viņi ir neizpratnē, kāpēc pavadījumu tiešsaistes cikla Met Stars Live in Concert koncertos (uz tiem ir jāiegādājas biļetes) nodrošina mūziķi, kuri nestrādā teātra orķestrī. Tāpat, viņuprāt, nav nekāda pamatojuma, kāpēc šie koncerti tiek pārraidīti no Eiropas, jo arī ASV ir pietiekami daudz solistu zvaigžņu, kas varētu sadarboties ar Metropoles operas orķestra māksliniekiem, tādējādi palīdzot cits citam. 

Vēstule prezidentam 

Atbalstīt kolektīvu smagajā brīdī cenšas Metropoles operas muzikālais vadītājs kanādiešu maestro Janiks Nezē-Segēns. Viņš ieņem šo amatu kopš 2018./2019. gada sezonas sākuma, kad no troņa tika gāzts ilggadējais Metropoles operas līderis leģendārais Džeimss Levains. Viņš tika atlaists seksa skandālu dēļ, taču savu vainu neatzīst un par līguma pārtraukšanu saņēma dāsnu kompensāciju (seksuālās uzmākšanās gadījumi esot notikuši 60.–90. gados). Lai finansiāli palīdzētu Metropoles operas orķestrim un korim, šā gada janvārī Janiks Nezē-Segēns sarīkoja ziedošanas kampaņu, turklāt katram saņemtajam ziedojumam (līdz 50 000 ASV dolāru) pievienoja tikpat lielu summu no paša un sava dzīvesbiedra Pjēra Turvila privātajiem līdzekļiem.  

19. janvārī, dienu pirms jaunā ASV prezidenta Džo Baidena un viceprezidentes Kamalas Herisas inaugurācijas, Janiks Nezē-Segēns nosūtīja viņiem apsveikumu, kurā lūdz pievērst uzmanību situācijai ASV kultūrā un mākslā. Janiks Nezē-Segēns ir arī Filadelfijas orķestra muzikālais vadītājs. Vēstulē valsts vadītājiem viņš aicina rīkoties nekavējoties – sniegt kultūrai nepieciešamo finansiālo atbalstu, bez kura pārvarēt krīzi nav iespējams (kā zināms, ASV kultūra galvenokārt tiek finansēta no privātajiem līdzekļiem), un padarīt kultūru un mākslu par vienu no Džo Baidena administrācijas prioritātēm – tas nāktu par labu visai valstij, visiem amerikāņiem. Janiks Nezē-Segēns iesaka izveidot ko līdzīgu kultūras ministra amatam ASV administrācijā.   

"Jūsu prezidentūras termiņš sākas trauksmainā laikā. Māksla var palīdzēt dziedināšanas procesā, pašizpausmē un dažādu balsu apvienošanā. Jūs abi runājat par valsts apvienošanu, par to, kā iemācīt cilvēkiem piekļūt savām emocijām, un par to, kā atšķirīgs pasaules redzējums var palīdzēt cilvēkiem sanākt kopā. Mūsu nākotnes līderi būs iecietīgāki, vairāk pārliecināti par sevi un labāki sabiedrības locekļi, ja māksla kļūs par būtisku viņu dzīves sastāvdaļu. Māksla ir iedarbīgs demokrātisks spēks, kurš ļauj sasniegt labākus rezultātus," vēstulē Džo Baidenam un Kamalai Herisai raksta Janiks Nezē-Segēns. 

Diriģents piebilst, ka kultūrai un mākslai ir nepieciešama publiskā platforma, ko var nodrošināt prezidents, viceprezidente un valdība. Pašreizējos apstākļos šī platforma pārspēj to, ko var izdarīt privātās institūcijas, – mākslā ir jābūt vitālai, morālai autoritātei, ko var stiprināt federālais atbalsts. 

10. janvārī savu atklāto vēstuli, kurā pausts atbalsts Metropoles operas orķestra mūziķiem, izplatīja Čikāgas simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs diriģēšanas grands Rikardo Muti: "Metropoles operas slēgšana un dramatiskā situācija, kurā ir nonācis tās brīnišķīgais orķestris, izraisa dziļas skumjas ne tikai Ņujorkā, bet arī visā kultūras pasaulē. Bez mūzikas un mūziķiem, kuri to padara dzīvu, sabiedrība ir lemta garīgai nabadzībai un barbarismam. Mūzika nav izklaide, tā ir barība prātam un dvēselei. Metropoles opera, orķestris, mākslinieciskā un tehniskā komanda ir cilvēces mantojums. Mākslas pasaule nespēj noticēt, ka varētu būt apdraudēta tik izcila orķestra pastāvēšana. Es kā mūziķis, Čikāgas simfoniskā orķestra vadītājs un pasaules pilsonis lūdzu izrādīt Metropoles operas mūziķiem cieņu, ko viņi ir pelnījuši, un nodrošināt cerību, ka viņi drīz atkal varēs dalīties ar mums savā mākslā. Mums viņi ir jāatbalsta šīs briesmīgās pandēmijas laikā. Metropoles operas un tās orķestra ilgstošā, krāšņā vēsture nevar beigties ar māksliniecisku katastrofu. Mākslas, kultūras un skaistuma pasaule to nekad nepiedos! Nākamās paaudzes sāpīgi izjutīs šāda scenārija negatīvās sekas."

Dīvas tiešraidē

Janvāra beigās Metropoles opera paziņoja, ka tās zaudējumi finanšu gadā, kas noslēdzās 2020. gada 31. jūlijā, ir bijuši 130 miljoni ASV dolāru (periods iekļauj sezonas trīs pēdējos mēnešus, kad Covid-19 dēļ teātrī bija atceltas izrādes). Savukārt iepriekšējā fiskālajā gadā zaudējumi ir bijuši vēl lielāki – 154 miljoni dolāru. Tiek lēsts, ka pandēmijas laikā Metropoles opera būs zaudējusi ap 150 miljoniem dolāru. 

Metropoles operas vadītājs Pīters Gelbs uzskata, ka teātrim izdodas uzturēt attiecības ar auditoriju un mecenātiem, pateicoties ikdienas operas izrāžu pārraidēm mājaslapā (arhīva ieraksti ir pieejami bez maksas, katru dienu var skatīties jaunu operu). Tāpat tiks turpināts tiešsaistes cikls Met Stars Live in Concert, kurā tiek pārraidīti mūsdienu dižāko zvaigžņu koncerti. Sestdien, 6. februārī, plkst. 20 pēc Latvijas laika tiešraidē no Vīnes Spāņu jāšanas skolas tiks demonstrēts soprāna Annas Ņetrebko koncerts. Pianista Pāvela Neboļsina pavadījumā viņa izpildīs Čaikovska, Rahmaņinova un Rimska-Korsakova dziesmas. Skanēs arī Štrausa, Debisī, Forē, Dvoržāka, Šarpantjē un Ofenbaha mūzika. Biļete maksā 20 ASV dolāru, koncertu varēs skatīties vēl četrpadsmit dienu pēc tā izskaņas. 

27. februārī šajā ciklā tiešraidē no Šusenrīdas klostera Vācijā būs dzirdama dziedātāja Soņa Jončeva pianista Malkolma Martino pavadījumā. Vēlāk plānots amerikāņu prīmas Endželas Blū koncerts tiešraidē no Ņujorkas (datums pagaidām nav zināms).

Informācija: metopera.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja