Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Atklās festivālu Via Baltica

Svētdien, 21. augustā ar koncertprogrammu Ziedonis un Pauls Liepājā, viesnīcas Promenade Hotel Hika zālē tiks atklāts festivāls _Via Baltica._Tajā piedalīsies 19 mākslinieki no trīs valstīm, tiks atskaņoti vairāk nekā 26 komponistu skaņdarbi, no kuriem lielākā daļa līdz šim Liepājā koncertos nav skanējuši, portālam Diena.

lv pavēstīja festivāla rīkotāji.Festivāla atklāšanas koncertā apmeklētājiem tiks piedāvāts līdz šim Liepājā neierasta, bet citur praktizēta tradīcija - tikšanās ar mūziķiem. Stundu pirms koncerta sākuma plkst. 16 klausītāji varēs tikties un aprunāties ar mūziķiem - par to, kā tapusi programma, kā tā gatavota, kā izvēlētas dziesmas.Līdzās pianistam Uģim Krišjānim, saksofonistam Artūram Kazlauskim koncerta centrālā māksliniece būs mecosoprāns Ieva Parša. Daudzi latviešu komponistu - Andra Dzenīša, Paula Dambja, Mārītes Dombrovskas, Gundegas Šmites, Kristapa Pētersona, Imanta Zemzara - darbi tapuši tieši I. Paršas balsij. Par latviešu komponistu solo dziesmu un īpaši eksperimentālās vokālās lirikas pirmatskaņojumiem māksliniece ir saņēmusi Latviešu mūzikas balvu 2008. gadā, kā arī nominēta Lielajai mūzikas balvai 2008. un 2009. gadā. Šobrīd I. Parša Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā skolo topošos dziedātājus un Latvijas Nacionālajā operā dzied Virspriesterieni operā Aīda, Papagailieni Polinēziju Putnu operā, Olgu operā Jevgeņijs Oņegins. Svētdienas vakarā būs klausāmi sešu latviešu komponistu darbi, kas tapuši iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa tekstiem. Būs klausāmas Jēkaba Nīmaņa Intermēdiju pirmatskaņojums. Pats mūzikas autors saka: „Esmu pagodināts būt vienā koncerta programmā ar tādiem sevi pierādījušiem Latvijas kultūras darboņiem. Jā, Ziedonis ir pāri visam, tomēr komponisti, kuru darbi tiks atskaņoti koncertā, man arī ir autoritātes. Man prieks, ka viņu mūzika skanēs līdzās maniem skaņu virknējumiem. Žanrs, kurā izpaudīšos šajā koncertā, man patiesībā ir pirmreizējs, jo neprasa manu klātbūtni izpildīšanas brīdī, lai gan šīs mūzikas vienīgais sagatavotājs un izpildītājs esmu pats, respektīvi - tiks atskaņotas nelielas iepriekš sagatavotas elektroakustiskas kompozīcijas, kuras tiks integrētas kopējā koncerta dramaturģijā.”Festivāla atklāšanā klāt solījies būt arī viens no koncerta mūzikas autoriem Imants Zemzaris, kurš par savu mūziku saka: „Imanta Ziedoņa dzejoļu krājums Ceļa sentiments mani apbūra vispirms ar to, ka tajā apjūsmotas un cildinātas nevis Laura vai Klodija, bet gan Latvijas pilsētas, vietas un dabas šūpuļi. Cik oriģināli - dzejnieka vārdiem - kaut kas pasakains! Vēlāk gan atskārtu, ka tā sauktajai topogrāfiskajai dzejai pie mums ir senas un cildenas tradīcijas - cik daudz vārsmu veltīts likteņupēm, teiksmu klintīm, pilskalniem, urbānajai Rīgai. Tomēr Ziedoņa pienesums šajā žanrā šķita īpaši svaigs un rosinošs, pārsteidzošs. Tā tapa astoņu dziesmu cikls Ķemeri - astoņi skatieni uz dzejnieka dzimto Kurzemi.”

No 21. līdz 27. augustam Liepājā, viesnīcā Promenade Hotel notiks pieci festivāla Via Baltica koncerti. Biļetes iegādājamas Biļešu servisa kasēs visā Latvijā un internetā www.biļešuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja