Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Daniils Bulajevs un kamerorķestris Davinspiro camerata sāk koncertsēriju Latvijas pilsētās

Vijolnieks Daniils Bulajevs kopā ar paša izveidoto stīgu kamerorķestri Davinspiro camerata aprīlī dosies koncerttūrē pa Latvijas pilsētām. Pirmais ieskaņas koncerts kamersastāvā plānots 8. aprīlī plkst. 19.00 Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis. Nākamie koncerti plašākā sastāvā norisināsies Valmierā, Talsos, Liepājā un Rīgā.

Koncerttūres pirmais koncerts, kas notiks Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis, apvienos astoņus mūziķus – oktetu – un Daniila Bulajeva vadībā atskaņos divus romantisma laika skaņdarbus: Pētera Čaikovska stīgu sekstetu Atmiņas par Florenci un Fēliksa Mendelszona stīgu oktetu. Turpmākie koncerti norisināsies jau kamerorķestra sastāvā, un tajos tiks atskaņota Volfganga Amadeja Mocarta, Fēliksa Mendelszona, Nino Rotas un latviešu komponista Georga Pelēča mūzika.

Koncertā 8. aprīlī skanēs Pētera Čaikovska skaņdarbs Atmiņas par Florenci. Čaikovski zinām kā izcilu simfoniju autoru – īpaši izceļama ir viņa eksistenciālā Sestā jeb Patētiskā simfonija –, baletu (Gulbju ezers, Riekstkodis, Apburtā princese) un operu radītāju, taču komponists strādājis arī kamermūzikas laukā. Viņa spalvai pieder četri kvarteti, viens trio un stīgu sekstets Atmiņas par Florenci, ko komponists radījis, gremdējoties skaistās atmiņās par Itālijā pavadīto laiku. Šis ir viens no viņa pēdējiem skaņdarbiem, tas tapis dzīves nogalē, radošajā posmā starp Pīķa dāmu un Sesto simfoniju.

Turpretī Fēliksa Mendelszona Stīgu oktets ir komponista jaunības darbs. Šis skaņdarbs astoņiem stīginstrumentiem ir pirmais šī žanra paraugs un arī mūsdienās ir klausītāju iemīļots opuss. Kā norāda mūzikas kritiķis Konrāds Vilsons: "Šī jauneklīgā kvēle, mirdzums un pilnība padara oktetu par vienu no 19. gs. brīnumiem mūzikā." Klausītājiem Siguldā būs iespēja baudīt šo Latvijā salīdzinoši reti atskaņoto skaņdarbu.

Pēc uzstāšanās Siguldā orķestris Davinspiro camerata dosies koncerttūrē pa Latviju pilnā sastāvā, 12. aprīlī pieturot Valmieras kultūras centrā, 14. aprīlī – Liepājā, koncertzālē Lielais dzintars, 15. aprīlī – Talsu tautas namā, un visbeidzot uzstājoties Rīgā, Lielajā ģildē, 16. aprīlī.

Koncertos skanēs Mocarta Divertisments, jaunā romantiķa Mendelszona 13 gadu vecumā sarakstītais Pirmais vijoļkoncerts re minorā, kā arī Georga Pelēča Buena Riga – veltījums tango karalim Astoram Pjacollam un latviešu tango meistaram Oskaram Strokam. Koncerta noslēgumā klausītāji ir aicināti doties pastaigā ar Fellīni, ko mūzikā ietērpis itāļu kinomūzikas klasiķis Nino Rota.

18 gadus vecais vijolnieks Daniils Bulajevs plūcis laurus konkursos Latvijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Ķīnā, Itālijā, Krievijā. Piecu gadu vecumā Daniils uzstājās ar kamerorķestri, savukārt pēc diviem gadiem ar simfonisko orķestri. 8 gadu vecumā Daniils Bulajevs sniedza savu pirmo solokoncertu. Uzstājies ar LNSO, Liepājas Simfonisko orķestri, Kremerata Baltica, Glasperlenspiel Sinfonietta, Makao SO, Philharmonia Orchestra u.c. orķestriem. Daniils šobrīd mācās Leopolda Mocarta centrā Vācijā, profesora Petru Munteanu klasē un PIKC Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā Nellijas Sarkisjanas klasē. Daniils ir piedalījies neskaitāmās meistarklasēs pie pasaulslaveniem mūziķiem. Bijis dalībnieku vidū Starptautiskajā Musica Mundi festivālā 2013. gadā Beļģijā, kā arī Starptautiskajās Kronberga Akadēmijas vijolnieku meistarklasēs 2019. gadā. Pēc uzvaras Starptautiskajā Vindzoras stīginstrumentu konkursā viņam tika sniegta iespēja uzstāties laureātu konkursā Lielbritānijas karaliskajai ģimenei, t.sk., karalim Čārlzam III.

Davinspiro camerata ir Daniila Bulajeva izveidots stīgu kamerorķestris, kas apvieno jaunus un talantīgus latviešu mūziķus, kas studē Latvijā un ārzemēs. Spēlējot kopā ar domubiedriem paša izveidotajā orķestrī, Daniils izvēlējies repertuāru, kurā var parādīt savas solista kvalitātes, kā arī izveidot ciešu saspēli starp orķestra mūziķiem un sevi kā solistu. Viņa vijoles skanējums organiski saplūdīs ar pārējo instrumentu balsīm, jo pats Daniils uzstāsies kā atskaņojuma vadītājs. Tā ir priekšrocība, ko sniedz nepastarpināta sadarbība starp līderi un pārējiem orķestra mūziķiem.

 

Klausītāji tiek aicināti uz koncertiem:

  • 8. aprīlī plkst. 19.00 Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis (plkst. 18.00 - Daniila Bulajeva saruna ar Siguldas mūzikas skolas audzēkņiem);
  • 12. aprīlī plkst. 19.00 Valmieras kultūras centrā;
  • 14. aprīlī plkst. 19.00 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars;
  • 15. aprīlī plkst. 17.00 Talsu tautas namā;
  • 16. aprīlī plkst. 19.00 Rīgā, Lielajā ģildē.

 

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja