Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dzintaru koncertzālē atsākas koncertcikls Brīvdienu mūzika

Dzintaru koncertzālē 27. janvārī atsāksies demokrātiskais Brīvdienu mūzikas cikls, kurā klausītāji aicināti baudīt izcilu mūziku nepiespiestā atmosfērā un caur sarunām tuvāk iepazīties ar iemīļotiem latviešu māksliniekiem. Piecos dažādos koncertos uzstāsies Uldis Marhilevičs, flautiste Dita Krenberga, ģitārists Kaspars Zemītis, aktieri Līga Zeļģe un Raimonds Celms, pianiste Liene Andreta Kalnciema, Rīgas Saksofonu kvartets, dziedātāja Paula Saija, trio _Art-i-Shock_un trio Tresensus. Koncertus vadīs Jānis Ozols.

27. janvārī koncertā Uldis Marhilēvičs un draugi dzirdēsim vienu no latviešu estrādes mūzikas spožākajām personībām Uldi Marhilēviču kopā ar muzikālajiem domubiedriem. Uldis Marhilevičs ar savu atraktivitāti un talantu jau daudzu gadu garumā ir iekarojis klausītāju sirdis. Būdams nepārspējams melodiķis, Uldis Marhilevičs radījis latviešu mūzikas zelta repertuāru ar tādām dziesmām kā Dzeltenās kurpes, Tikai tā, Pāvilosta, kas jau ir folklorizējušās. Viņš ir sabiedriski aktīvs mūziķis, kurš ap sevi spēj sapulcēt cilvēkus un realizēt krāšņus lielkoncertus. Marhils un draugi apzīmē atvērtu mūziķu kopienu, kuri labprāt uzstājas ar Marhileviču, dāvājot publikai koncertus, ko caurstrāvo brīvības gars, populārās un roka mūzikas valdzinājums.

18. februārī izskanēs koncertprogramma Nakts un diena, kurā apvienojusies spilgta latviešu mūziķu trijotne – izcilā flautiste un kamermūziķe Dita Krenberga, ģitārspēles romantiķis Kaspars Zemītis un daudzpusīgā taustiņinstrumentu virtuoze Liene Andreta Kalnciema. Viņu saspēlē dzirdēsim nakts noskaņu un saules gaismas cauraustus opusus, ko radījuši kinomūzikas ģēnijs Henrijs Mančīni, amerikāņu dziesminieks, Brodvejas mūziklu autors Kols Porters, tango lielmeistars Astors Pjacolla un galantais itāļu baletmūzikas komponists Rikardo Drigo. Programmā skanēs arī leģendāro džeza pianistu Oskara Pītersena, Kloda Bolinga rotaļīgās kompozīcijas un Filipa Glāsa hipnotizējošie skaņu raksti.

17. martā būs iespēja dzirdēt latviešu teātra un kino mūzikas pērlēm veltītu koncertprogrammu Vajadzīgi solisti. Kopā ar Rīgas Saksofonu kvartetu uzstāsies Līga Zeļģe un Raimonds Celms – harismātiski aktieri, kuri apveltīti ar skaistām balsīm un sevi spilgti pierādījuši gan uz teātra skatuves, gan uz lielā ekrāna.

Latviešu komponistu radītās melodijas filmām un teātra izrādēm jau ir kļuvušas par patstāvīgu māksliniecisku vērtību, turpinot savu dzīvi koncertos un klausītāju sirdīs. Varoņu likteņi un aizkustinošie stāsti caur mūziku ieguvuši divkāršu emocionālu spēku, uz ilgiem laikiem paliekot skatītāju sajūtu atmiņā.

Koncertā skanēs fragmenti no starptautisku atzinību guvušām kino mūzikas partitūrām – Lolitas Ritmanis skaņu celiņa kara drāmai Dvēseļu putenis un Riharda Zaļupes mūzika epohālajai filmai Nameja gredzens. Tāpat jaunās krāsās ieskanēsies arī Zigmara Liepiņa, Mārtiņa Brauna, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Jāņa Lūsēna un citu komponistu mūzika, kas saistās ar tādām leģendārām kinolentēm kā Teātris, Vajadzīga soliste un Četri balti krekli (Elpojiet dziļi) un teātra izrādēm Kaupēn, mans mīļais, Sensācija, Atjautīgā aukle un citām.

21. aprīlī cikla ietvaros gaidāma sirsnīga koncertprogramma Mazā bilžu rāmītī ar dziedātāju Paulu Saiju un Trio Tresensus. Labi zināmas dziesmas oriģinālos aranžējumos apvienosies ar izsmalcinātu mūsdienu latviešu komponistu kamermūziku.

Jauno un apdāvināto dziedātāju Paulu Saiju plašākai publikai atklāja Raimonds Pauls – viņiem jau ir tapušas vairākas kopīgas koncertprogrammas, kā arī izdots albums Pauls un Paula ar 12 Maestro īpaši Paulai Saijai sarakstītām dziesmām. Dziedātāja koncertam Dzintaros izvēlējusies sev tuvas Imanta Kalniņa, Zigmara Liepiņa, Renāra Kaupera un Raimonda Paula dziesmas, kas Trio Tresensus radītajos aranžējumos ieskanēsies daudzkrāsainās un niansētās skaņu gleznās.

Trio Tresensus neparastais sastāvs ar sitaminstrumentiem, kokli un saksofonu piedāvā nebijušu un suģestējušo tembrālo saskaņu. Apvienībā satikušies trīs lieliski jaunie mūziķi – koklētāja Līga Griķe, saksofonists Aigars Raumanis un sitaminstrumentālists Uģis Upenieks. Ansamblis aktīvi atskaņo mūsdienu latviešu mūziku un koncertā dzirdēsim Gundegas Šmites humora pilnās Variācijas par latviešu tautasdziesmu tēmām, Uģa Prauliņa filozofiski apcerīgo Interlūdiju no cikla Dzīvības koks, Georga Pelēča pasakaini skaisto Plaukstošo Jasmīnu, kā arī Sniedzes Prauliņas un Ērika Mieža miniatūras.

5. maijā cikla noslēgumā uzstāsies trio Art-i-Shock, kas atgriežas uz skatuves ar jaunu vēzienu un sastāvu, čellistei Gunai Šnē un pianistei Agnesei Egliņai pievienojoties sitaminstrumentālistam Guntaram Freibergam. Šajā programmā trijotne aicina iepazīt pasaulslavenā latviešu komponista Pētera Vaska agrīno daiļradi un trīs viņa kādreizējo audzēkņu kompozīcijas.

Pētera Vaska agrīnajos opusos mutuļo jauna cilvēka degsme eksperimentēt, savijoties ar nobrieduša skatiena dziļumu. Par to varēs pārliecināties noslēpumaini plūstošajā skaņdarbā Trīs skatieni un enerģētiski uzasinātajā Tokātā no Partitas čellam un klavierēm.

Pie Pētera Vaska savulaik Emīla Dārziņa mūzikas skolā mācījušies plejāde latviešu komponistu, kas viņam veltījuši vissirsnīgākos vārdus par tēvišķo gādību un iedvesmu, tai skaitā Andris Dzenītis, Platons Buravickis un Aleksandrs Avramecs.

Andra Dzenīša kompozīcijā Nimbus avotdzidras skaņas mijas ar trauksmainiem zibšņiem, bet Platona Buravicka Voltāžā atskaņas no kuģu remonta rūpnīcas savijas ar rokmūzikas jaudu un enerģisku apliecinājumu cilvēka radošajai dzirkstij, savukārt jaunā talanta Aleksandra Avrameca Lunar Shadows ieved mistiskā gaisotnē.

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja