Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Es visas domas aizmirstu vienas dēļ. Tiešsaistes koncerts komunistiskā genocīda upuru piemiņai

"Es visas domas aizmirstu, To vienu domājot: Ko tev vēl vairāk, tēvzeme, Par sirdi varu dot.." – šīs Andreja Eglīša dzejas rindas aptver ideju, kā, pieminot 1949. gada deportāciju un komunistiskā genocīda upurus, tapusi koklētājas Laimas Jansones un dziedātājas Antas Eņģeles koncertprogramma.

Koncertprogrammu Es visas domas aizmirstu klausītājiem un skatītājiem dāvās tiešsaistē, tieši koncerta brīdī no Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra (RKTMC) Mazā ģilde Lielās zāles šovakar, 25. martā, plkst. 19. Koncertu organizē Mazā ģilde, un tas bez maksas būs skatāms www.mazagilde.lv, kā arī sociālajā vietnē Facebook.

Koklētāja Laima Jansone un dziedātāja Anta Eņģele piemiņas tiešraides koncertā akcentēs mīlestību pret dzimteni, radot īpašu, emocionāli uzlādējošu atmosfēru, stāsta RKTMC Mazā ģilde kultūras menedžere Inita Malnača. Tieši Mazā ģilde bija šāda koncerta ierosinātāja. Speciāli tam izveidotajā programmā Laima Jansone atskaņos vairākus instrumentālos solo skaņdarbus uz dažādām koklēm – savas oriģinālkompozīcijas, kurās tradicionālās kokles skaņas apvienotas ar mūsdienīgām improvizācijām, un latviešu autoru skaņdarbus. Duetā ar Antu Eņģeli tiks izpildītas latviešu tautas dziesmas, Imanta Kalniņa un citu komponistu dziesmas jaunos aranžējumos.

"Kad Mazās ģildes pārstāvji uzaicināja spēlēt 25. martam veltīto koncertu, sapratu, ka ļoti vēlos balsi kā siltu un mierinošu vēstījuma nesēju. Tā satikāmies ar Antu Eņģeli un dziesmām, kuru autori pieredzējuši gan izsūtījumu, gan atgriešanos tēvzemē. Piemēram, vienas dziesmas vārdu autore ir Margarita Stradiņa, vēl vairāku dziesmu autors ir Valdis Atāls, kurš arī ir bijis nosodīts un izsūtīts uz ieslodzījuma nometni Sibīrijā kā disidents (70. gadu beigās un 80. gadu sākumā – red.)," Laima Jansone stāsta par kopīgo programmu. Tajā ir arī viena nezināma autora dziesma...

Laima Jansone teic, ka varam daudz mācīties no cilvēkiem, kuri spējuši izturēt tik grūtus laikus, tik smagus pārbaudījumus un atgriezties. "Tā ir dzīves gudrība. Spēja ieraudzīt tālāk, gaišāk, vieglāk vai varbūt apņēmīgāk ir būtisks virzītājspēks šodienai. Koncerta iekšējo struktūru veidos trīs daļas: mītiskā ar tautas dziesmām un kokļu spēli, kas ir kā aka, kurā ieskatīties un ieraudzīt stāstus un atmiņas, kuras iedotas mums dziesmu veidā, radot koncerta otro daļu. Un cerība jeb trešā daļā kā visa jaunā tapšana, veidošanās, pavasaris ar simbolisko Stādīju ieviņu koncerta izskaņā. Gaisotne plānota vienkārša, kameriska un sirsnīga." Piemiņas koncerta gatavošanu nav kavējis arī tas, ka Anta Eņģele dzīvo Mazsalacā, bet Laima Jansone – Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja