Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Festivāla Opener otrā diena: Dinozauri un spārni

Miesās brangs pusmūža vīrs (slava grandžeriem, kas vēl dzīvi) sviedriem aizlijušām brillēm, dziedot līdzi visus dziesmu vārdus, enerģiski diriģē uz skatuves notiekošo. Jaunas meitenes organizētās rindiņās pamet pūli, jo tas viņām sāk palikt par traku, ka sen pieauguši vīri kliedz, lec un, cits citu grūstīdami, atceras jaunību, kad no rīta līdz vakaram klausījās Sietlas grupas Pearl Jam dziesmas.

Viņi ir sen pagājušās grunge ēras dinozauri, kuri joprojām spēlē satriecošus koncertus, kļūstot par Opener festivāla pirmo divu dienu absolūtajiem favorītiem. Nav pat svarīgi, vai publika zina vai nezina dziesmas (patiesībā zina un atpazīst ar pirmajām skaņām), bet atdeve, ar kādu viņi spēlē, pūli uzspridzina – nevar aizmirst traģisko gadījumu, kad viņu koncerta laikā Roskildes festivālā pūlis savā trakošanāa kļuva nekontrolējams, kāds slidenajos dubļos pakrita, otrs, piektais, desmitais, aizķeroties aiz viņa, gāzās pāri un rezultātā vairāk nekā desmit jaunieši gāja bojā. Pearl Jam solists Edijs Veeders to, protams, nav aizmirsis un jau pēc pirmās dziesmas aicina cilvēkus būt uzmanīgiem, padot roku kādam, kurš krīt, un rūpēties citam par citu. Noslēgumā viņi izrāda cieņu vieniem no saviem elkiem un nospēlē The Who gabala Baba O'Riley kavarversiju, ar ko viņi izauguši tāpat kā liela daļa koncerta klausītāju. Patiesībā Pearl Jam jau vairs sen nav grunge – arī viņi no tā ir sen izauguši.  

MGMT, kuru klasīšanās dzīvajā nemaz nav iespējama tik bieži, jo līdz šim nevienā festivālā viņus sastapt nav izdevies, šķiet, ir paši izdarījuši sev lāča pakalpojumu ar diviem pirmā albuma superhitiem Time To Pretend un Kids, kuri jau paspējuši neciešami apnikt. Tie ir gandrīz vienīgie, ko no viņiem gaida, bet dzīvajā tie atkal ir baudāmi, jo neskan tik sterili precīzi kā no galvas zināmajos ierakstos. Viņu psihadeliski paskumjais muzikālais koncertvēstījums ar digitāli sirreālām projekcijām tik ļoti neiemidzinātu, ja tajā tiktu integrētas enerģiskās dziesmas no otrā albuma, vismaz Brian Eno pūlim piešautu uguni, bet nekas tāds diemžēl nenotiek.  

Paralēli popmūzikas koncertballīšu uzrīkotājiem Rudimental un Mo, nobriedušu rokmūzikas baudījumu sagādā amerikāņu grupa The Afghan Wings, kas radusies jau 1986.gadā un pirms pāris gadiem pēc ilgāka pārtraukuma atdzimusi. Brīnišķīgu elektronikas un ģitāras skaņu saspēli ar melodisku vokālu piedāvā Darkside, bet vietējie džeza instrumetālisti Pink Freud Plays Autechre ir lielisks Opener festivāla otrās dienas noslēgums. Nu trešajā dienā kārta sevi poļiem parādīt mūsu Carnival Youth, kuri, izrādās, būtu braukuši uz festivālu kā apmeklētāji tik un tā Džeka Vaita dēļ, bet nu viņi te paši spēlē un izmantos iespēju Vaitam uzdāvināt savu minialbumu. Kas zina, varbūt kādā brīdī šī gadsimta lielākais rokmūzikas ģēnijs ņem to un arī paklausās?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja