Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Festivāla Positivus izlase. Nekautrējieties, ja jums patīk šīs skaņas

Popmūzika arvien uzstājīgāk ielaužas pasaules stilīgākajos festivālos. Arī Positivus neiepaliek un piedāvā mums interesantu šā žanra izpildītāju plejādi

Laikmetā, kad mūziku arvien vairāk klausās tiešsaistes straumēšanas servisos, nevis fiziskajos nesējos, mainās arī klausītāju gaume. Kādreiz topos dominēja rokmūzika, turpretim mūsdienās toni nosaka hiphops, pops un elektroniskā deju mūzika. Pērn globāli visvairāk straumētie mūziķi bija repa dūži Dreiks un Kendriks Lamārs, siržu lauzējs Eds Šīrans un popa aristokrāte Teilore Svifta.

Popa un hiphopa dominance ir mainījusi arī pasaules lielāko mūzikas festivālu vaibstus. Nupat notikušajā Roskildes festivālā Dānijā trijās no četrām dienām galvenie mākslinieki bija reperis Eminems, viens no karstākajiem popmūzikas izpildītājiem Bruno Marss un Deimona Olberna virtuālā grupa Gorillaz. Ziemeļamerikas slavenākajā festivālā Coachella dižāko slavenību statusā bija R&B "zvaigžņu zēns" The Weeknd, dīva Bejonsē un Eminems. Globālajām tendencēm seko arī festivāls Positivus, kurā šogad uz abām lielākajām skatuvēm uzstāsies gan panākumu garšu jau izbaudījuši popmūzikas izpildītāji, gan tādi, kuriem viss vēl ir priekšā.

 

Slavas gadi nepāriet

Festivāla Positivus pirmās dienas kulminācija būs Londonas trio Years & Years koncerts. Grupa ir pieskaitāma pie britu elektroniskā popa jaunā viļņa, ko pārstāv tādi spilgti izpildītāji kā brāļu duets Disclosure, skotu trio Chvrches, kā arī Salacgrīvā dzirdētie Čārlija XCX un AlunaGeorge.

Pirms astoņiem gadiem Londonā dibinātā apvienība raidsabiedrības BBC rīkotajā aptaujā Sound of 2015, kurā industrijas darbinieki un mūzikas kritiķi izceļ daudzsološākos jaunos māksliniekus, ieguva pirmo vietu. Sev piešķirto avansu Years & Years neizniekoja, jo 2015. gadā iznākušais debijas pilnmetrāžas ieraksts Communion sasniedza pirmo vietu Lielbritānijas albumu topā. Communion, kas visā pasaulē ir pārdots vairāk nekā miljons eksemplāros, pirms trijiem gadiem kļuva par visstraujāk pārdoto britu izpildītāju debijas plati. Prominentā mūzikas vietne Pitchfork albuma recenzijā slavēja Years & Years par spēju veiksmīgi savienot 80. un 90. gadu klubu popmūzikas skanējumu.

Pēdējos trīs gadus trio, kura centrālais tēls ir trauslais solists un dziesmu autors Olijs Aleksandrs, apceļojis pasauli ar Communion materiālu, bet šovasar savos koncertos piedāvā plašāku repertuāru. 6. jūlijā iznāca grupas otrais albums Palo Santo, kas Years & Years skanējumā nekādas revolucionāras pārmaiņas nav ieviesis, – tie paši stampājošie bīti, virtuozās sintezatoru dekorācijas un Olija falsets, kas aicina bēdu likt zem akmeņa un mesties mežonīgās dejās.

Years & Years uzstāsies piektdien, 20. jūlijā, plkst. 23.30 uz galvenās skatuves 

 

Popfeminisma lādiņš

Zviedrija kopš grupas ABBA panākumiem ir viena no lielākajām mūzikas eksportētājvalstīm pasaulē. Nelielās ziemeļvalsts mūziķi ne tikai regulāri uzvar Eirovīzijā, bet arī rada globālus hitus. Dzīva leģenda ir zviedru producents Makss Mārtins, kurš ir Britnijas Spīrsas grāvēja Baby One More Time autors. Pēdējos gados viņam ir parādījusies virkne cienījamu sekotāju, piemēram, producentu duets The Struts, kas veiksmīgi sadarbojas ar pašlaik visvairāk pieprasīto zviedru dziedātāju Tūvi Lū. Viņa piektdienas vakarā kāps uz festivāla Positivus galvenās skatuves.

30 gadu vecā stokholmiete savu pirmo dziesmu sacerējusi desmit vai vienpadsmit gadu vecumā, vēlāk iestājusies Zviedrijā prestižajā mūzikas skolā Rytmus, kuru ir absolvējuši tādi pazīstami mūziķi kā Robina un dueta Icona Pop dalībnieces. 2014. gadā Maksa Mārtina izdevniecības paspārnē iznāca Tūves Lū debijas albums Queen of the Clouds, kurā ir iekļauts laikam jau viņas pazīstamākais hits Talking Body. Tajā Tūve apdzied mēģinājumu pavedināt kādu uz seksu.

Arī 2016. gadā izdotajā albumā Lady Wood un tā pērnajā turpinājumā Blue Lips dziedātāja ļoti atklāti runā par savu seksualitāti – Tūve Lū sevi identificē kā biseksuāli. Savos koncertos Talking Body izpildīšanas laikā viņa atkailina krūtis – tas esot feministisks protests. "Nevaru ciest, ja mani ierobežo, sakot, ka nevaru kaut ko darīt, jo esmu meitene. Manuprāt, katrs, kurš vēlas, var rādīt savas krūtis," māksliniece pirms dažiem gadiem sacīja televīzijas kanālam MTV.

Zviedrieti uzbudina iespēja pārkāpt sabiedrībā pieņemtās normālības robežas. Pirms diviem gadiem iznākušās muzikālās īsfilmas Fairy Dust noslēgumā Tūve ir redzama pašapmierināmies.

Tūves Lū sacerētajām dziesmām ir raksturīgs tumšs, tumīgs un elektronisks skanējums, kas noteikti iederētos kāda kārtējā asinis stindzinošā skandināvu slepkavību romāna ekranizējuma skaņu celiņā, taču vienlaikus piedienētu arī piektdienas vakara ballītei.

Tūve Lū uzstāsies piektdien, 20. jūlijā, plkst. 21.15 uz galvenās skatuves

 

Iemīlējies Londonā

Nelielā Gērnsijas sala Lamanša šaurumā starp Franciju un Angliju plašāk ir pazīstama kā "nodokļu paradīze" jeb vieta, kur bagāti un ietekmīgi cilvēki nobēdzina savus miljonus, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Tā ir arī britu mūzikas producenta un multiinstrumentālista Aleksandra Krosana dzimtā vieta. Viņš ir pazīstams ar skatuves vārdu Mura Masa.

Pašreiz Londonā dzīvojošais divdesmitgadnieks ir britu urbānās elektroniskās mūzikas uzlecošā zvaigzne. Pirms gada iznāca Mura Masa debijas plate, tajā kā viesmākslinieki ir dzirdami amerikāņu reperis A$AP Rocky, Eloīza Letisjē no franču popgrupas Christine and the Queens, britpopa leģenda Deimons Olberns, Čārlija XCX un soula hameleons Džeimijs Lidels.

Pitchfork ierakstu ir nodēvējis par "mīlestības vēstuli multikulturālajai Londonai". Tas ir dažādu urbānās mūzikas stilu – hiphopa, R&B, trepa, dabstepa, hausa – kokteilis, kas ir dekorēts ar Karību reģiona, afrikāņu un pat japāņu mūzikas instrumentu skaņām. Mura Masa debijas ieraksts ir saņēmis jomas profesionāļu atzinību. Albums šogad bija nominēts balvai Grammy kategorijā Labākais deju/elektroniskās mūzikas albums un Labākais ieraksta vizuālais noformējums. Tādējādi Mura Masa kļuvis par pirmo mākslinieku, kas ir nominēts gan kā mūziķis, gan kā vizuālais noformētājs, jo pats radījis sava albuma vāciņu.

Mura Masa uzstāsies sestdien, 21. jūlijā, plkst. 21.15 uz galvenās skatuves

 

Laipni lūgts dzimtenē!

Par vienu no 2017. gada populārākajiem radiohitiem pasaulē kļuva dziesma I Like Me Better, kuras autors un izpildītājs ir amerikāņu mūziķis Lauv. Patiesībā viņu sauc Ari Staprāns-Lefs, puiša mātes saknes ir meklējamas Latvijā, kur bērnībā viņš esot pavadījis daudzas vasaras. Savu pseidonīmu mūziķis ir atvasinājis no latviešu vārda "lauva" – viņa vārds ebreju valodā nozīmē "lauva", un Ari zodiaka zīme ir Lauva.

Pēdējais gads 23 gadus vecajam mūziķim ir bijis neticami ražīgs un negaidītām iespējām bagāts. I Like Me Better audio straumēšanas servisā Spotify ir atskaņots 441 miljonu reižu, par globāliem superhitiem ir kļuvušas Lauv līdzproducētās dziesmas, kuras skan citu mākslinieku izpildījumā, – elektroniskās mūzikas trio Cheat Codes un Demijas Lovato No Promises un Čārlijas XCX Boys. Pērnā gada nogalē Ari iesildīja Eda Šīrana koncertus Āzijā. "Tā bija pirmā reize, kad uzstājos vairāku desmitu tūkstošu cilvēku priekšā. Tas bija neticami," viņš sacīja izdevumam People.

Šogad Lauv devās savā pirmajā soloturnejā, kuras laikā viņš jau ir koncertējis Ziemeļamerikā, zijā, Austrālijā, Jaunzēlandē un Eiropā. Uzstāšanās ir saplānotas līdz novembrim. Viens no koncertiem notiks arī mūziķa senču dzimtenē.

Lauv uzstāsies svētdien, 22. jūlijā, plkst. 19.45 uz galvenās skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja