Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gada ieraksts – Korngolda operas Mirusī pilsēta ieskaņojums. Londonā pasniegtas žurnāla Gramophone balvas

Londonā notikusi ikgadējā klasiskās mūzikas žurnāla Gramophone balvu pasniegšanas ceremonija. Šī godalga labākajiem mūzikas ierakstiem tiek piešķirta kopš 1977. gada un tiek uzskatīta par "klasiskās mūzikas Oskaru"

Žurnāla Gramophone balvu pasniegšanas ceremonijā tiek sumināti solomākslinieki, kolektīvi un ierakstu kompānijas, kas sniedz savu artavu klasiskās mūzikas ierakstu industrijas attīstībā.

Prestižākā balva – Gada ieraksts – 4. oktobrī tika pasniegta Bavārijas Valsts operā Minhenē tapušajam Ēriha Volfganga Korngolda operas Mirusī pilsēta ierakstam, kas izdots DVD. Galvenās lomas atveido soprāns Marlisa Pētersena un tenors Jonass Kaufmanis, izrādi Minhenē veidojis diriģents Kirils Petrenko un režisors Saimons Stouns.

Mirusī pilsēta apbalvota arī kā gada labākais operas ieraksts. Šo DVD laidusi klajā nesen Bavārijas Valsts operas dibinātā ierakstu kompānija BSO Recordings, un šajā Gramophone balvu pasniegšanas ceremonijā tika sumināti visi trīs pirmie tās projekti: kategorijā Labākais orķestra ieraksts uzvarēja Gustava Mālera Septītās simfonijas ieskaņojums (Bavārijas Valsts orķestris Kirila Petrenko vadībā), savukārt laikmetīgās mūzikas kategorijā triumfēja Bavārijas Valsts operā tapušais dāņu komponista Hansa Abrahamsena operas Sniega karaliene jauniestudējuma ieraksts DVD formātā (diriģents Korneliuss Meisters, režisors Andreass Krīgenburgs).

Maestro Kirils Petrenko ir kļuvis par visdāsnāk apbalvoto mākslinieku ceremonijā – viņš ar saviem radošajiem partneriem ir uzvarējis arī kategorijā Labākais koncertžanra ieraksts (Albāna Berga Vijoļkoncerta ieskaņojums kopā ar Franku Pēteru Cimmermani un Berlīnes filharmonijas orķestri; šajā Berlīnes filharmoniķu ierakstu kompānijas izdotajā albumā iekļauts arī Bēlas Bartoka un Ludviga van Bēthovena Vijoļkoncerts Franka Pētera Cimmermaņa izpildījumā diriģentu Alana Gilberta un Daniela Hārdinga vadībā).

Kategorijā Gada mākslinieks balvu saņēma kanādiešu soprāns un diriģente Barbara Hanigena (Gerdas lomas atveidotāja Abrahamsena operā Sniega karaliene). Par labāko jauno mākslinieku atzīts talantīgais zviedru vijolnieks Jūhans Dālene.

Balva par īpašu māksliniecisko sasniegumu pasniegta norvēģu pianistam Leifam Ūvem Annsnēsam par Sony Classical izdoto albumu diloģiju Mozart Momentum, kas ierakstīta kopā ar Mālera kamerorķestri.

Šovasar Ventspilī dzirdētais mecosoprāns Emīlija D’Andželo saņem balvu par labāko konceptalbumu. Attēlā – kopā ar žurnāla Gramophone galveno redaktoru Džeimsu Džoliju. Foto – Telling Photography 

Kā labākais konceptalbums sumināts jaunā kanādiešu mecosoprāna Emīlijas D’Andželo debijas ieraksts enargeia, ko izdevusi kompānija Deutsche Grammophon. Ar albuma enargeia repertuāru – XII un XXI gadsimta sieviešu komponistu mūziku – dziedātāja augustā iepazīstināja festivāla LNSO vasarnīca publiku Ventspils koncertzālē Latvija. Savukārt 23. oktobrī Dzintaru koncertzālē dzirdēsim lielisko Francijas kvartetu Ébène, kas šajā Gramophone ceremonijā ieguva balvu par labāko kamermūzikas ierakstu – Erato/Warner Classics izdotajā albumā ‘Round Midnight ir apkopoti Anrī Ditijē, Arnolda Šēnberga un kvarteta čellista Rafaela Merlēna opusi.

Kvarteta Ébène čellists un komponists Rafaels Merlēns saņem balvu par labāko kamermūzikas ierakstu. Foto – Telling Photography 

Lietuviešu soprāna Asmikas Grigorjanas un pianista Luka Geņuša ieskaņotais Sergeja Rahmaņinova romanču albums Dissonance (izdevusi kompānija Alpha) ieguva balvu vokālās kamermūzikas/dziesmu kategorijā. Kā labākais balss un orķestra ieraksts kronēts fenomenālā amerikāņu dziedātāja Maikla Spairsa albums BariTenor, kas veidots kopā ar Strasbūras filharmonijas orķestri un diriģentu Marko Letonju (izdevusi kompānija Erato/Warner Classics).

No visām ierakstu kompānijām par labāko šogad atzīta Lielbritānijas firma Chandos – īpaši uzsvērts tās bagātīgais ierakstu klāsts un Chandos uzturētās dziļās ilgtermiņa attiecības ar saviem māksliniekiem. Par gada orķestri nosaukts Budapeštas Festivāla orķestris, ko vada maestro Ivans Fišers. Šī ir vienīgā kategorija, kurā uzvarētāju nosaka nevis žurnāla Gramophone ekspertu žūrija, bet paši klausītāji – par Budapeštas Festivāla orķestri tika atdota vairāk nekā trešdaļa no visām balsīm.

Goda balva par mūža ieguldījumu ierakstu industrijā piešķirta leģendārajam pianistam un diriģentam Danielam Barenboimam, kurš 15. novembrī svinēs 80 gadu jubileju un vairāk nekā 70 gadu ir veltījis skatuvei.

Pilns laureātu saraksts: www.gramophone.co.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja