Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Godinām Dionīsu kopā ar grupu Dead Can Dance

Piektdien, 2. novembrī, iznāks leģendārās austrāliešu grupas Dead Can Dance jaunais albums Dionysus (izdod ierakstu kompānija PIAS Recordings). Tajā apvienības līderi Brendans Perijs un Līza Džerārda piedāvās savu Dionīsa mīta interpretāciju

Jaunais Dead Can Dance darbs ieturēts oratorijas formā. Dionysus ir apjomīgs opuss divos cēlienos. Pirmais sastāv no trim daļām – Sea Borne, Liberator of Minds un Dance of the Bacchantes. Otro cēlienu veido četras daļas – The Mountain, The Invocation, The Forest un Psychopomp. Katra daļa iepazīstina ar citu Dionīsa mīta un kulta šķautni.

Dionīss grieķu mitoloģijā ir zemes auglīgo spēku, augu valsts, vīnkopības un vīna darīšanas dievs. Viņa kults Grieķijā izplatījās VIII–VII gadsimtā pirms mūsu ēras. Dionīss ir slavens arī ar to, ka atbrīvoja cilvēkus no pasaulīgām rūpēm un sadzīves likstu pinekļiem. Viņam par godu tika rīkotas neprātīgas orģijas (sauktas par bakhanālijām).       

Dead Can Dance dalībniekus no pašiem pirmsākumiem (grupa tika izveidota Melburnā 1981. gadā) ir fascinējusi Eiropas folklora un ar to saistītās muzikālās, mākslinieciskās un reliģiskās tradīcijas, kā arī garīgās prakses. Pirms albuma Dionysus tapšanas Brendans Perijs iedziļinājies Dionīsa mīta iedvesmoto pavasara un ražas novākšanas svētku tradīcijās un rituālos, kas tiek ievēroti joprojām, par spīti tam, ka gadu tūkstošiem Dionīsa kulta sekotājus apspiedusi gan kristietība, gan islāms.

Brendans Perijs piemeklējis šim projektam atbilstošu folkmūzikai pietuvinātu instrumentāciju. Albumā dzirdamās vokālās partijas reprezentē nelielu kopienu, piemēram, kāda ciemata iedzīvotājus, kas piedalās svētkos un Dionīsa godināšanas rituālos. Gan solo, gan kora dziedājumi skan neeksistējošā valodā. Mūzikas radīšanā Brendanu Periju iedvesmojusi ne tikai folkloras, bet arī dabas pasaule – kompozīcijās var dzirdēt Meksikas un Brazīlijas putnu balsis, Jaunzēlandes bišu stropu zumēšanu, Šveices kazu ganu dziedājumus.

Albuma skaņdarbi tiek pieteikti nevis kā dziesmas, bet viena veseluma fragmenti: "Skaņas saplūst un rada ezoterisku, atmosfērisku, brīžiem maģisku pieredzi." Vokālistes Līzas Džerārdas galvenā loma šajā projektā ir iemiesot Dionīsa rakstura sievišķīgo pusi. Diska Dionysus vāku rotā Meksikas indiāņu darināta maska – šīs Sjerramadres kalnos mītošās cilts pārstāvji veido spilgtus gleznojumus un izšūtus, pērlītēm rotātus objektus.   

2019. gada maijā un jūnijā Dead Can Dance dosies Eiropas turnejā. Programmā skanēs mūzika, kas tapusi no 80. gadiem līdz mūsdienām. Koncerti notiks Rennā, Londonā, Briselē, Parīzē, Utrehtā, Berlīnē, Barselonā, Lisabonā, Milānā, Frankfurtē, Bohumā, Varšavā, Prāgā, Budapeštā, Belgradā un Plovdivā.

Jāatgādina, ka 2005. gada aprīlī Dead Can Dance uzstājās Latvijas Nacionālajā operā. Divus gadus vēlāk turpat operā solokoncertu sniedza grupas dalībniece Līza Džerārda.

Informācija: www.deadcandance.com

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja