Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Iespēju, domu un skaistuma atklāsme. Desmit stundu ar Šūmaņa dziesmām

Ierakstu kompānija Sony Classical laidusi klajā apjomīgu, gandrīz pilnīgu Roberta Šūmaņa dziesmu izlasi Robert Schumann: Alle Lieder, ko ieskaņojis viens no mūsdienu izcilākajiem kamermūzikas interpretiem vācu baritons Kristiāns Gerhāers un pianists Gerolds Hūbers. Vienpadsmit kompaktdiskos iekļautas 299 dziesmas. Kopējais ieraksta ilgums ir desmit stundu

Roberta Šūmaņa dziesmas ir ne tikai romantisma virsotne, bet arī unikāls vārdu un mūzikas simbiozes paraugs. Valda uzskats, ka neviens cits dziedātājs kopš Dītriha Fišera-Dīskava un viņa leģendārajiem 70. gadu ierakstiem nav veltījis tādu uzmanību Šūmaņa kamermūzikai kā Kristiāns Gerhāers, taču tik apjomīgu studijas darbu nav veicis pat Dītrihs Fišers-Dīskavs, kurš iemūžinājis aptuveni pusi no Šūmaņa kamermūzikas repertuāra. No 1996. līdz 2009. gadam Šūmaņa dziesmu apkopojumu ir ieskaņojis erudītais pianists Greiems Džonsons, taču viņa projektā dziesmas izpilda dažādi vokālisti. Kristiāns Gerhāers ir pirmais dziedātājs, kurš ir aptvēris visu Šūmaņa dziesmu repertuāru.

Šūmaņa daiļradi Kristiāns Gerhāers padziļināti ir pētījis vairāk nekā trīsdesmit gadu, un jaunais izdevums ir viņa ilgi lolotā sapņa piepildījums. Kristiāna Gerhāera un Gerolda Hūbera pieeja Šūmaņa ierakstam ir bijusi mākslinieciska un biogrāfiska, nevis enciklopēdiska. Šūmanis fokusējies uz dziesmu komponēšanu divos dzīves periodos: 1840.–1841. gadā un 1849.–1853. gadā. Attiecīgi izlases pirmie seši diski ir veltīti agrīnajam posmam un vēl pieci – vēlākajam posmam.

Izlases Robert Schumann: Alle Lieder vienpadsmit kompaktdiskos iekļautas 299 dziesmas. Kopējais ieraksta ilgums ir desmit stundu. Publicitātes foto 

Kristiāns Gerhāers un Gerolds Hūbers ir ievērojuši hronoloģiju un dziesmu iekšējo tematisko kontekstu. "Mēs ar Geroldu esam strādājuši ar Šūmaņa mūziku trīsdesmit trīs gadus. Šūmanis ir sacerējis aptuveni 300 dziesmu, un katra no tām ir brīnišķīga. Katra dziesma ir iespēju, domu un skaistuma atklāsme. Visā klāstā, iespējams, ir tikai viena kompozīcija, kura man ne pārāk patīk," uzsver Kristiāns Gerhāers (piebilde: šī dziesma ir Der Handschuh).

Komponista jaunības gadu dziesmas, kas nav bijušas publicētas viņa dzīves laikā, projektā nav iekļautas. Izlaistas arī Šūmaņa muzikālās melodrāmas, opusi, kas novirzās no klasiskās dziesmas formas un veido daļas no lielās formas darbiem. Izlasi bagātina cikli, kas komponēti sieviešu balsij, reti dzirdēti dueti un trio, kā arī darbi vairākām balsīm (piemēram, Spanisches Liederspiel, op. 74, kurā Šūmanis pacēlis dziesmas formu pilnīgi jaunā mākslinieciskajā līmenī). Ierakstā ir dzirdami Sibilla Rubensa, Kamilla Tillinga, Jūlija Kleitere, Vībke Lēmkūla, Martins Miterrucners, Kristīna Landshamere un Anete Friša. Bukletā ir lasāmi visu dziesmu vārdi, vācu muzikologa Laurenca Litekena ievadvārdi, kā arī paša Kristiāna Gerhāera pārdomas par dažiem skaņdarbiem.

"Šūmanis ir komponists ar vislabākajām literārajām zināšanām. Neviens cits skaņradis nav strādājis ar tekstu tā kā Šūmanis. Viņš ir radījis spriedzi starp tekstu un mūziku, kā arī starp vokālistu un pianistu. Komponists gandrīz vienmēr ir rakstījis dziesmas ciklos, savienojot atsevišķus dzejoļus saskanīgā kopumā," norāda Kristiāns Gerhāers.

Informācija: www.gerhaher.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja