Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Jauns teātris sena klostera mūros

Tallinā notiekošais _Birgitta Festival _pārsteidz ar mūzikas teātra jaunākajām atklāsmēm

Mēs izvēlamies un rādām jaunāko un interesantāko, kas tapis pasaules mūzikas teātros. Šovasar festivālā Birgitta Festival no 7. līdz 15. augustam uzstājas mākslinieki no 15 valstīm. Mums būtiski svarīgs ir iestudējumu līmenis, ne tikai muzikālais izpildījums. Šeit ir īsts mūzikas teātris, un, skatoties, ko rāda citur pasaulē, te var izglītoties, taču ļoti aizraujošā veidā - Tallinā, Piritā, - producente Heili Vausa-Tamma raksturo vasaras starptautiskā festivāla Birgitta Festival būtību. "Mēs vēlamies parādīt, ka mūzikas teātrī (ne tikai operā) notiek tik interesantas lietas, ka tas noteikti ir jāredz. Festivāla izrādes uzrunās arī jauniešus."

Senais un jaunais

Nosaukums Birgitta Festival norāda uz Sv. Birgitas klostera senajiem mūriem, kas jau vienpadsmito vasaru ir tā mājvieta. Festivāla mākslinieciskais vadītājs ir pasaulslavenais igauņu diriģēšanas vecmeistars Eri Klass, un uzmanības centrā ir mūzikas drāma mūsdienīgā pasniegumā un žanru daudzveidībā no operas un baleta līdz modernajai dejai, teatralizētām oratorijām, cirka performancēm un asprātīgiem humoršoviem. Publiku apbur īpašā gaisotne: dodoties uz Sv. Birgitas klosteri Tallinā, Piritā, jāiziet cauri viduslaiku kapsētai. Skatītāji vēro izrādes XV gadsimta klostera mūros, pusdieno Mūķeņu terasē, drīkst nokāpt senajos vīna pagrabos. Iestājoties krēslai, tiek iedegtas lāpas. Ar teātra gaismām vien mūrus var pārvērst gan Buenosairesas ielās, gan Sibīrijas cietumā. Lai visi justos ērti, senās drupas uz festivāla laiku tiek apjumtas. Ir arī subtitri igauņu un angļu valodā. Šis ir viens no interesantākajiem vasaras festivāliem Baltijas valstīs, šoziem iekļauts Eiropas labāko festivālu sarakstā.

Nebijušā vilinājums

"Dzejas svinēšana kustībā. Mūzikas un vizuālā teātra saplūsme. Lielais sprādziens un dzīvības rašanās. Starptautiska performance, kas radīta speciāli šim festivālam. Esiet gatavi likt lietā visas maņas," aicina Jozefa Haidna oratorijas Pasaules radīšana iestudējuma režisors Rens Artūrs Brauns (Izraēla). Vīnes klasiķis tik krāšņi tvēris skaņās Bībeles stāstu no pirmatnējā haosa līdz Ādamam un Ievai Ēdenes dārzos, ka radusies vēlme festivāla atklāšanā 7. augustā (plkst. 19) to parādīt arī vizuāli. Tāpēc iesaistīti Dānijas skatuves akrobāti, uguns u. c. triku meistari, kuri piedalījušies arī filmā Pasaules karš Z ar Bredu Pitu galvenajā lomā, operas Turandota iestudējumā Brēgencas festivālā un Eirovīzijas TV klipos. Skatuves telpu veido scenogrāfs, mākslinieks Džastins Arienti no Apvienotās Karalistes. Muzikālā lasījuma mugurkauls būs Valsts akadēmiskais koris Latvija, Tallinas kamerorķestris, solisti no Polijas un Vācijas un Risto Josts pie diriģenta pults. Iestudējums ir septiņu valstu kopdarbs.

Izraēlas modernās dejas trupas The Inbal Dance Theatre Company un L.E.V Dance Company 14. augustā piedāvās pretpolus. Humorpilnais Baraka Maršala viecēliens Brīnumzeme (Wonderland), skanot 20.-30. gadu džeza klasikai, klezmeru, čigānu un Balkānu mūzikai, vēsta par desmit varoņu piedzīvojumiem nekurzemē jeb ellē. Būtībā - par ieceļotājiem ārzemēs. Savukārt horeogrāfes Šāronas Ejalas Killer Pig (Cūka slepkava) atklāj abstrakti meditatīvu kustību un cilvēku ķermeņu daili klubu mūzikas pavadījumā. Baletvakarā Šeherezade, Polovciešu dejas 8. augustā būs skatāma Natālijas Sacas Muzikālā teātra (Maskava) viesizrāde - eksotiski krāšņie viencēlieni Mihaila Fokina horeogrāfijā, kuri sajūsmināja parīziešus slavenajās Djagiļeva Krievu sezonās XX gadsimta sākumā. Šeherezades vadošais pāris būs Sanktpēterburgas Marijas teātra zvaigznes Jūlija Mahaļina un brits Ksanders Parišs, kurš trupā ir kopš 2010. gada.

Aīda ar laimīgām beigām

Džuzepes Verdi Aīdas iestudējumā, ar kuru 12. augustā operrežijā debitēs scenogrāfs Madiss Nurms, diriģenta Erki Pehka vadībā dziedās Baltkrievijas, Lietuvas un Ukrainas uzlecošās zvaigznes, savukārt Amonasro un priestera Ramfisa lomās būs pieredzējušie Latvijas Nacionālās operas solisti Samsons Izjumovs un Romāns Poļisadovs. Šī būs neparasta Aīda - politiski skarbs vēstījums par cilvēka bezspēcību teokrātiskā varas aparāta priekšā, taču - ar laimīgām beigām: Aīda un Radamess paliek dzīvi! Amerikāņu operas megazvaigzne Barbara Hendriksa, kura šovakar viesojas Dzintaros ar blūza programmu, vainagos festivālu Tallinā šovā Passion of Broadway 15. augustā kopā ar diriģentu Maiklu Kisindžeru un mūziklu solistu Duglasu Vebsteru, kuru iepazinām Mācītāja lomā Māra Sirmā diriģētajā Bernsteina Mesas pirmiestudējumā Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja