Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Jerohomovičs: Rīga var būt arī pasaules kultūras galvaspilsēta

Līdz ar projekta Rīga 2014 noslēgšanos vairs tikai mūsu atmiņā dzīvos daži lieliski uzvedumi.

Viens no tiem ir dāņu režisores Kirstenas Dēlholmas Rienci. Triumfs un sakāve Latvijas Nacionālajā operā (LNO) - "apcirptais Vāgners", mākslinieciski augstvērtīga, pietiekami radikāla izrāde, kuru aizrautīgi diriģēja Modests Pitrens. Runā, ka Rienci lomu spēj nodziedāt tikai četri tenori pasaulē - Rīgā šogad dzirdējām trīs no viņiem: Torstenu Kerlu, Andrēasu Šāgeru un Jonu Ketilsonu. Rienci. Triumfs un sakāve ir veltījums Vāgnera laikam Rīgā un fantāzijas, jaunrades spēkam. Šīs performances atgriešanās LNO repertuārā nav paredzēta.

Toties jau drīz atkal būs dzirdama komponista Kristapa Pētersona un dzejnieka Sergeja Timofejeva opera - lekcija Mihails un Mihails spēlē šahu Viestura Meikšāna režijā. Tas ir jaudīgs, stilīgs un drosmīgs oriģināldarbs, kurā saplūst mūzika, dramaturģija, vēsture un vizuālā māksla. Uzvedumā ir radīta jauna, interesanta skatuves valoda, ko nevar teikt par Artura Maskata Valentīnas iestudējumu.

Gada notikums vizuālajā mākslā - Vijas Celmiņas lielā personālizstāde. XX gadsimta amerikāņu mākslas klasiķe savā vēsturiskajā dzimtenē tika uzņemta ar ovācijām. Vija Celmiņa fascinē ne tikai ar mākslas darbiem, bet arī ar savas personības artistisko nešpetnumu.

No mazāka mēroga šogad Rīgā notikušajām viesmākslinieku izstādēm vērts atcerēties ukraiņa Jevgeņija Petrova akvareļu un skulptūru parādi, kā arī krievu laikmetīgās mākslas zvaigznes, labi pazīstamās Olgas Černišovas zīmējumu un video ekspozīciju.

Popkultūras kategorijā nepārspējams bija ģeniālā kanādiešu dziesminieka Rūfusa Veinraita solokoncerts klubā Palladium pavasarī - uz to atnāca mazāk skatītāju, nekā šis dziedātājs būtu pelnījis, taču viņa šovā, kas vienmēr ir muzikalitātes, talanta, humora un ekstravagances paraugstunda, varēja pārliecināties, ka sajūtu ziņā Rīga var būt ne tikai Eiropas, bet arī pasaules kultūras galvaspilsēta, kaut vai tikai uz vienu vakaru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja