Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā akmens labības lauka malā. Latgales vēstniecība Gors sāk jubilejas svinības

Latgales vēstniecība Gors Rēzeknē savas jubilejas svinības 10 kā 1 sāks 29. aprīlī ar pirmatskaņojumu – dziesmuspēli latgaliski Trasuns. Fabulas. Tas ir piecu komponistu – Platona Buravicka, Oresta Silabrieža, Ievas Paršas, Sniedzes Prauliņas un Ernesta Mediņa – muzikāls jaundarbs.

"Gora jubilejas reizē iecerējām radīt jaunu muzikāli skatuvisku darbu latgaliešu valodā, iedvesmojoties no mūsu izcilā novadnieka Franča Trasuna fabulām. Šis jaundarbs savā ziņā atsauks atmiņā pirms desmit gadiem koncertzāles atklāšanas koncertos pirmatskaņoto dziesmuspēli Ķēniņmeita. Latgales pasaka. Toreiz bijām nedaudz jaunāki, arī nepieredzējušāki, tomēr iedvesmoti un liela entuziasma pilni, lai uz skatuves pulcinātu vairāk nekā simt bērnu, jauniešu un profesionālu mūziķu sastāvu, kas ieskandināja un iedejoja Gora Lielās zāles skatuves grīdu. Arī dziesmuspēli Trasuns. Fabulas veido entuziasma pilna, profesionāla un ļoti atraktīva komanda. Ar izrādes mūzikas materiālu strādā pieci komponisti, kuri taps redzami, jo viņi būs arī savu jaundarbu izpildītāji," atklāj idejas autore, Gora mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine. Jaundarbu atskaņojumā piedalīsies arī Rēzeknes kamerorķestra mūziķi, Trasuna dzejas tekstus izspēlēs aktieri, muzikāli teatrālo darbību vadīs diriģents Jānis Stafeckis un režisore Inese Mičule. Dziesmuspēles scenogrāfe ir Ieva Kauliņa, skatuves iekārtojumam izmantotas mākslinieces Ivetas Vaivodes Latgalē tapušās fotogrāfijas.

Vairāk nekā pirms simt gadiem Francis Trasuns, latgaliešu kultūras un garīgais darbinieks, valstsvīrs un literāts, savās fabulās cilvēka netikumus aprakstījis ar humoru un sirds mīlestību – gan bērnišķīgi un naivi, gan asi un dzēlīgi. Dziesmuspēlē Trasuns. Fabulas tiks izdziedātas un izspēlētas šīs "mazā cilvēka" vājības: greizsirdība, cietsirdība, aprobežotība, alkatība, nenovīdība, muļķība. Cik mēs esam drosmīgi paskatīties sev acīs? Vai ir cerība, ka kļūsim labāki? Šos jautājumus mums uzdos izrādes veidotāji. Režisore Inese Mičule uzsver: "Latgalieša pārliecība, asprātība un nodoma spēks ir pašsaprotama un groda parādība kā akmens, kas gadu gadiem stāv labības lauka malā, un Franča Trasuna atstātais mantojums ir dzīvs arī šībrīža sajūtā."

Latgales vēstniecības Gors jubilejas svinību pasākumu cikla 10 kā 1 kulminācija gaidāma 13. maijā koncertprogrammā Saldi rūgti mūžīgais, kurā uz Lielās zāles skatuves pulcēsies koncertzāles ilggadējie draugi Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris Latvija un diriģents Andris Poga. Jubileju noslēgs muzikāla līdzdarbības izrāde dabā Visi putni skaisti dzied 27. maijā.

Sīkāk – Latgalesgors.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja