Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kamerorķestris Sinfonietta Rīga jauno sezonu atklāj kopā ar Kseniju Sidorovu

Divos koncertos, piektdien, 22. septembrī Lielajā ģildē un sestdien, 23. septembrī Valmieras Kultūras centrā uz 18. koncertsezonas atklāšanas koncertiem aicina kamerorķestris Sinfonietta Rīga un tā mākslinieciskais vadītājs, diriģents Normunds Šnē.

Līdzās Vīnes klasiķa Jozefa Haidna krāšņās Londonas simfonijas atskaņojumam koncertu publiku gaida tikšanās ar pasaules koncertzālēs allaž apjūsmoto akordeonisti Kseniju Sidorovu. Vienmēr starojošās mūziķes sniegumā dzirdēsim Kijevā dzimušā komponista Sergeja Ahunova speciāli viņai rakstīto Čakonu, kas Lielajā ģildē piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu.

Dažādās kultūrās astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšana iezīmē pāreju no trauksmainajiem pusaudža gadiem pieauguša cilvēka kārtā. Citiem vārdiem – to sauc par pilngadību. Kamerorķestra dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē gan orķestra gadus neskaita, bet vērš uzmanību kam citam – dinamikai ar kādu orķestris sevi spēj un vēlas pieteikt savos pilngadības svētkos: "Šogad tāds īpašs gadījums, kad mums būs iespēja atklāt savu sezonu trīs reizes. Kā tas ir iespējams? Vēl pirms mūsu Rīgas sezonu atklāšanas koncerta 22. septembrī, mēs dodamies atklāt koncertsezonu Tallinā - mūsu pastāvīgajiem un ilggadējiem sadarbības partneriem Eesti Kontsert. Tas būsu mūsu pirmais sezonas atklāšanas koncerts. Tam sekos nākamā nedēļa šeit Rīgā un dienu vēlāk – Valmierā. Tātad šie trīs koncerti ir mūsu pirmais iznāciens šogad. Kopā ar mums būs Ksenija Sidorova, ar jaunu, speciāli viņai veltītu Sergeja Ahunova skaņdarbu, kam sekos arī kompaktdiska ieraksts."

Sezonas atklāšanas koncertprogramma gan nepārsteidz, jeb, pareizāk sakot, droši ietur kamerorķestra pastāvīgajiem klausītājiem tik atpazīstamo māksliniecisko rokrakstu. Te būs baudāmi gan Vīnes klasiķu triumvirāta vecākā – Jozefa Haidna daiļrades izsmalcinātie augļi, gan vienmēr jauneklīgā igauņu klasiķa Erki Svena Tīra asie vērojumi. Svētku reizē galdā tiks likts arī kas nebijis – Kijevā dzimušā Sergeja Ahunova jaundarbs – Čakona akoredonam, perkusijām un stīgu orķestrim un čehu komponista Ondržeja Adameka eksotiskie skaņtēli.

Caurlūkojot kamerorķestra sezonas atklāšanas koncerta piedāvājumu, latviešu komponiste Santa Bušs komentē: "Kad 1791. gadā Jozefs Haidns pirmoreiz ierodas Londonā, viņu uzņem ar lielu sajūsmu – izslavētā Vīnes meistara pielūdzēju vidū ir gan mūziķi un politiķi, gan tirgoņi, akadēmiķi un pat karaliskā ģimene. Ar ovācijām tiek sveikta cēla svinīguma un eleganta humora pilnā Remažora simfonija - pirmā no kopskaitā divpadsmit meistara Londonas simfonijām. Savukārt temperamentīgās akordeona vēstneses Ksenijas Sidorovas meistarīgā spēle un emocionāli niansētā izteiksme iedvesmojusi ne vienu vien komponistu. Viņu vidū arī Sergejs Ahunovs, kura pirms četriem gadiem sarakstītā Čakona veltīta izcilajai solistei. Līdzīgi Ahunovam arī Hījumā iedzimtais Erki Svens Tīrs pirmos panākumus guvis kā rokmūziķis un vēl aizvien savā jaunradē labprāt šķērso dažādu stilu aizliegtās robežas, savukārt čehu jaunās mūzikas pārstāvis Ondžejs Adameks iedvesmu smeļas atmiņās par tāltālām zemēm un novatorisku skaņrades veidu izzināšanā."

Plašāka informācija par 18. sezonas koncertiem pieejama orķestra mājaslapā www.sinfoniettariga.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja