Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Komponistei Anitrai Tumševicai pirmatskaņojumi Rīgā un Parīzē

Trīs jauni skaņdarbi, kurus komponējusi latviešu jaunās paaudzes komponiste Anitra Tumševica piedzīvos pirmatskaņojumus koncertos Rīgā un Parīzē. Jau šopiektdien, 15. oktobrī Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku orķestris II Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forumam veltītā koncertā Rīgas Sv.

Jāņa baznīca plkst.19 diriģenta Gunta Kumačeva vadībā pirmoreiz plašākam klausītāju lokam tiks atskaņots spektrālās mūzikas kompozīcijas tehnikā radītais skaņdarbs “Zvaigzne”. Savukārt nākamajā vakarā — 16. oktobrī šī foruma ietvaros rīkotā koncertā Latvijas Universitātes Lielajā aulā LU pūtēju orķestris kopā ar jaukatjiem koriem “DeCoro” un “Austrums” diriģenta Jāņa Puriņa vadībā atskaņos komponistes jauno garīgo opusu “Missa Brevis” — gaišu, saulainu slavinājumu Dievam, un tas būs pasaules pirmatskaņojums. Abi minētie koncerti klausītājiem pieejami bez ieejas maksas.

Par skaņdarbu “Gaiss un gaisma” , ko lietuviešu jaunās mūzikas festivālā Druskomānija pirmatskaņoja somu akordeonists Timo Kinnunens un pianiste, komponiste Anna Veismane, (duets “Oneplusone”), bet Parīzē  autores pārlikumu alta flautai un klavierēm atskaņos Ilona Meija un Dzintra Ērliha š.g. 15.novembrī, komponistes stāsts ir šāds: “Gaiss un Gaisma manā skatījumā ir divi laikabiedri – ievērojamais XX gs. franču komponists Olivjē Mesiāns un latviešu komponiste Lūcija Garūta. Franču mūzikas šarms un eksaltētā latviskā poēzija. Šo abu mūzikas skaņdarbu valodu raksturot var ar vārdiem mūzika kā vissmalkākās matērijas viela un ēterisks, pārpasaulīgs trauslums. Manā skaņdarbā, kas rakstīts domājot par Mesiāna ciklu “Divdesmit skatieni uz Jēzus bērnu” un Garūtas klavieru “Prelīdēm”, nav tiešu mūzikas citātu. Ir vien tikai alūzijas... tas ir mans skats uz abām šīm smalkajām un vienlaicīgi spēcīgajām personībām. " Komponiste priecājas, ka pasaules pirmatskaņojumu sākotnējā versijā akordeonam un klavierēm duetā ar pianisti Annu Veismani uzņēmās somu akordeonists Timo Kinnunens, kurš ir starptautiski ievērojams jaunās mūzikas interprets. Ar viņu sadarbojušās laikmetīgās mūzikas zvaigznes: pasaulslavenie komponisti Magnuss Lindbergs, Stīvs Reihs, Džons Keidžs un Taņs Duņs, tomēr viņš labprāt devās uz Druskininkiem spēlēt jaunas latviešu komponistes skaņdarbu.    


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja