Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Koncertā Baltijas ceļa piemiņai pārstāvēta arī Latvija

23.augustā, pieminot Baltijas ceļa gadadienu, uz centra Mokslo Sala jumta, kas pati par sevi ir arhitektoniski unikāla un ikoniska ēka, izskanēs īpaša koncertprogramma - Baltijos keliui atminti. Festivāls Operete Kauņas pilī, kas ir koncerta rīkotājs, pirmo reizi uzņemas iniciatīvu apgūt jaunu kultūras telpu Nemunas salā, kas piedāvā izcilu vietu, lai ar mūziku atzīmētu unikālu notikumu – Baltijas tautu vienotību cīņā par brīvību, kas pārsteidza pasauli. Latviju šajā koncertā pārstāvēs dziedātāja Jūlija Zakirova.

Atceres koncerta dalībnieki: Kauņas bigbends, solisti Povilas Meškėla, Jeronimas Milius (Lietuva), Sofija Rubina (Igaunija).

Kauņas bigbends ir Kauņas pilsētas džeza orķestris, kuru 1991. gada nogalē dibinājis pianists Romualdas Grabstas. Bigbends līdz šim uzstājies Somijā, Krievijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Igaunijā, Norvēģijā, Polijā, Baltkrievijā un Latvijā. Kauņas bigbenda muzikālo izpildījumu raksturo plaša stilu daudzveidība – no džeza klasikas līdz mūsdienīgi modernām džeza kompozīcijām.

Liela loma orķestra radošajos sasniegumos pieder projektiem, kas tapuši kopā ar pasaulē slaveniem džeza izpildītājiem, piemēram – zviedru mūziķi Rodžeru Pontari, džeza pianistiem Jukku Linkolu (Somija) un Frenku Mantotu (ASV), saksofonistu Ēro Koivistoinenu no Somijas, trompetistu Rendiju Brekeru un trombonistu Džigsu Vigamu no ASV un daudziem citiem. Pēdējo gadu laikā Kauņas bigbends ir uzstājies kopā ar starptautiski plaši atpazīstamiem džeza izpildītājiem – Lasi Lindgrēnu no Somijas, Bobu Minceru no ASV, kopā īstenojot pasaulē visiem tik ļoti labi zināmus un populārus projektus kā “Frank Sinatra Show” un “Only Girls are Allowed in Jazz”. Arī mūsu pašu izcilajam dziedātājam Intaram Busulim bijuši kopīgi koncerti ar šo bigbendu.

Jūlija Zakirova ir viena no oriģinālākajiem Latvijas džeza dziedātājiem, kura iesāka savu muzikālo ceļu no 16 gadu vecuma. Vokālo mākslu Jūlija Zakirova apguva gan Maskavā, Mūsdienu Mākslas Akadēmijā, gan Rīgas Doma Kora Skolā (džeza nodaļa). 

Tad sekoja SONY JAZZ STAGE ar Grand Prix, piedalīšanās dažādos džeza festivālos - Kaunas Jazz, Pori Jazz, Jazz Kaar, Saulkrasti Jazz un sadarbības ar tādiem brīnišķīgiem mūziķiem kā Madars Kalniņš, Māris Briežkalns (Jazz in Latvia 2008, The best of SONY Jazz stage), Jānis Stībelis, Deniss Paškevičs (“Dāvā sapni” CD ieraksta līdzdalība), Intars Busulis, Raimonds Pauls (CD “My Favorite Melody” ieraksts un prezentācija) un daudzi citi. 

Tad mākslinieces dzīvē sekoja periods ārpus Latvijas. Vēlēdamās paplašināt savas muzikālās zināšanas, dziedātājā izlēma turpināt mācības New Park Music School, Dublinā, kur iesākās viņas ceļš uz komponēšanu. Gribēdama muzicēt un koncertēt savā dzimtenē, dziedātāja pārcēlās atpakaļ uz Rīgu un absolvēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju.

Šobrīd norit aktīvs darbs pie sava albuma izdošanas, no kura pirmais singls klausītājus sasniegs jau pavisam drīz.

Baltijas ceļš bija akcija Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kas notika 1989. gada 23. augustā plkst. 19.00, kad apmēram divi miljoni cilvēku, sadevušies rokās, vismaz 15 minūtes veidoja apmēram 670 km garu dzīvo ķēdi, kas savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas (Tallinu, Rīgu un Viļņu). Šī demonstrācija tika sarīkota, lai pievērstu pasaules uzmanību vēsturiskajiem notikumiem, no kuriem cietušas Baltijas valstis. Baltijas ceļš notika tieši 50 gadus pēc Molotova—Ribentropa pakta parakstīšanas, kad 1939. gada 23. augustā PSRS un Vācija sadalīja ietekmes sfēras Eiropas austrumu un ziemeļu daļā.

Baltijas ceļa unikalitāti uzsvēra arī UNESCO organizācija, 2009.gadā iekļaujot šo cilvēku brīvības tieksmes izpausmes akciju "Pasaules atmiņas" sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja