Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koncertzālē Cēsis tiks iedarbināts Smaržīgais laikrādis

Sestdien, 21. augustā, koncertzālē Cēsis skanēs sitaminstrumentālistu Jura Āzera un Guntara Freiberga dueta jaunākā koncertprogramma, kas tapusi kopā ar pianistēm Elīnu Bērtiņu un Agnesi Egliņu

Programmas pamatā ir Bēlas Bartoka un Džordža Krama meistardarbi. Tie apliecina sitaminstrumentu repertuāru kā patstāvīgu un nozīmīgu profesionālās mūzikas sastāvdaļu. Vakara īpašais notikums – latviešu komponista Krista Auznieka opusa Smaržīgais laikrādis pasaules pirmatskaņojums.

Gaidāmais Jura Āzera un Guntara Freiberga koncerts ir atgriešanās Cēsīs pēc triju gadu pārtraukuma – iepriekšējo reizi duets šeit viesojās festivālā Arēna, un koncertā izskanējusī programma Texture of Groove viņiem atnesa Lielās mūzikas balvas nomināciju par izcilu darbu ansamblī. 

Šoreiz klausītāji dzirdēs ungāru skaņraža Bēlas Bartoka Sonāti divām klavierēm un sitaminstrumentiem – darbu, kurā viņam ir izcili izdevies apvienot ungāru folkmūzikas ritmus un klasisko mūziku. Tam līdzās būs viens no izcilākajiem amerikāņu komponista Džordža Krama opusiem Mūzika vasaras novakarei/Music for the Summer Evening, kurā ir saklausāmas atsauces uz Bartoku. Tajā ir klātesošas labākās komponista individuālā stila pazīmes – muzikāla izsmalcinātība, fenomenāls talants spilgtu muzikālu tēmu radīšanā, kā arī bagātīgs kultūratsauču klāsts.

Programmu vainagos jaunās paaudzes latviešu komponista, Lielās mūzikas balvas 2017 laureāta Krista Auznieka jaundarbs sitaminstrumentiem un divām klavierēm Smaržīgais laikrādis. Par opusa galveno ideju izvēlēts "smaržas pulkstenis" – objekts, kuru līdz pat XX gadsimta vidum eiropiešu domātāji uzskatīja par vienkāršu vīraka turētāju, bet izrādījās, ka tas ir arī īpatns laikrādis. 

Pats Krista Auznieka skaņdarbs kļūst par smaržīgo laikrādi: tā simbols jau sākotnēji būs skaidri redzams un, skaņas vīrakam degot, tas nekur nepazudīs, bet caur gruzdēšanas procesu klausītājiem izveidosies apzinātākas attiecības ar laiku, kuru šis simbols kā smaržu izdala. Lielu lomu spēlēs klavieru pedāļi, kas ļauj noķert laiku un to nepalaist aizejamībā, tiklīdz taustiņš atlaists, tāpat perkusiju instrumenti, kuru skaņa uzkavējas, laiku pārvēršot par telpu.

Biļetes ir nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā un Cēsu koncertzāles kasē. Biļetes uz koncertu ir derīgas tikai kopā ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja