Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Koventgārdena operā uzdzīvo Šostakoviča Deguns

Londonas Karaliskajā jeb Koventgārdena operā pirmo reizi iestudēta Dmitrija Šostakoviča opera Deguns. Izrādi var apmeklēt līdz 9. novembrim.

Jauniestudējumu veidojuši vācu diriģents, XX gadsimta mūzikas pazinējs Ingo Mecmahers un kolorītais austrāliešu režisors, Berlīnes Komiskās operas intendants un mākslinieciskais vadītājs Barijs Koskis, kurš nesen publicētajā ietekmīgā žurnāla Opernwelt kritiķu aptaujā tika nosaukts par 2016. gada labāko režisoru. Šo titulu viņam nodrošināja Džuzepes Verdi operas Makbets jauniestudējums Cīrihē.

Šostakoviča pirmajā operā Deguns un tās literārajā pirmavotā – Nikolaja Gogoļa sirreālajā stāstā – ir viss, kas patīk Barijam Koskim un atbilst viņa estētikai, kuru var raksturot kā intelektuālo balagānu ar kabarē un absurdisma elementiem. Deguns ir histēriska komēdija par Sanktpēterburgas ierēdņa Kovaļova nedienām. Kovaļovs izmisīgi cenšas atrast savu pazudušo degunu, kuru viņam ir nejauši nogriezis bārddzinis, un deguns sācis dzīvot savu dzīvi.

Šī ir opera par trakumu, korumpētību, bezcerīgumu, birokrātijas briesmām, kastrācijas kompleksu un absurda klātbūtni mūsu dzīvē. Šostakoviča mūzikā ir jūtams eksperimentāls un nepieradināts gars (viņš komponēja operu 21 gada vecumā). Šo darbu caurstrāvo satīra, farss, burleska, groteska, atsauces uz džeza un cirka mākslu. Operā ir astoņi desmiti varoņu, vokālās partijas ir ārkārtīgi sarežģītas.

Deguns Londonā skan angļu valodā; jauna tulkojuma autors ir britu režisors Deivids Pauntnijs. Izrāde tapusi sadarbībā ar Berlīnes Komisko operu un Austrālijas operu.

Nākamajā trešdienā, 9. novembrī, Deguns tiešraidē no Londonas tiks pārraidīts digitālajā Operas platformā – mājaslapā www.theoperaplatform.eu (izrādes ieraksts tajā būs pieejams vēl mēnesi).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja