Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas pasniegtas, līderu nav

Šovakar, 23.februārī Latvijas Nacionālajā operā četrpadsmito reizi pēc kārtas notika Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas pasniegšanas ceremonija. Balvas šogad tika  piešķirtas piecpadsmit kategorijās, ceremoniju vada Andris Freidenfelds. To atklāja vijolnieks Raimonds Ozols, kopā ar čellistu Maksimu Beitānu dejotāju trupas pavadījumā izpildot Maikla Džeksona slaveno hitu "Black or White".

Šoreiz izteikti līderi, atskatoties uz 2009.gadu, nav iezīmējušies. Tiesa gan, joprojām aktuāls ir jautājums, cik objektīvi šī balvu pasniegšana demonstrē reālo situāciju Latvijas mūzikas industrijā – jāatceras, ka tiek vērtēti nevis visi attiecīgā laika periodā izdotie mūzikas ieraksti, bet tikai tie, kurus iesniedz paši autori vai to izdevniecības.

Vislielākie prieki un līksme, protams, pandu grupai "Instrumenti" – joprojām samērā noslēpumainā apvienība, kas pērn pamanāmi sevi pieteica pie pašmāju mūzikas pasaules horizonta, šogad plūca laurus gan kā labākie debitanti, gan labākās dziesmas izpildītāji. Pēc ieilguša darba ierakstu studijā gandarīti varēja justies arī "Satellites LV"– viņu "Vadu" albums tika atzīts par labāko rokmūzikas ierakstu, savukārt video dziesmai "Pirmais" – par labāko videoklipu. Ar atgriešanos aktīvajā mūzikas apritē apmierināts var būt arī Normunds Pauniņš un viņa "Otra puse" – labākais popmūzikas albums.

Lai arī grupas "Dzelzs vilks" un "Astro’n’out" bija starp nomināciju līderiem, šoreiz mūziķi palika bez apbalvojumiem.


Kā pirmā tika pasniegta balva kategorijā "Akadēmiskās mūzikas albums". To piesakot, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga atzīmēja: "Mēs esam tāda laimīga laikmeta liecinieki uz visu, kas attiecas uz mūzikas pasauli, jo, pateicoties ierakstiem, ikviens var baudīt to, ko agrāk drīkstēja tikai ķeizari un karaļi." Apbalvojumu par labāko akadēmiskās mūzikas albumu saņēma Ieva Parša un instrumentālais kameransablis par albumu "Skaņu labirints".

No deviņpadsmit pretendentiem uz apbalvojumu par Labāko debiju žūrija izvēlējās pandu grupu "Instrumenti" - balvu pasniedza iepriekšējā gada labākais debitants, marimbas spēlētājs Rihards Zaļupe. "Instrumentu" pārstāvji savu pateicības runu atskaņoja no kasešu magnetofona.

Gluži kā sniedzot reveransu televīzijas translācijas nodrošinātājiem TV3, par nominācijas "Labākais instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums" paziņotājiem tika izvēlēti seriāla "UgunsGrēks" aktieri Zane Daudziņa un Jakovs Rafalsons - viņi balvu pasniedza Raimondam Tigulam, Rihardam Zaļupem un brāļiem Petrauskiem par albumu "Vēstules Ziemassvētkos", televīzijas tēmu turpināja arī dziedātājs Kaža, izpildot jau minētā seriāla tituldziesmu.

"Stereotipu laušana, esot pilnā harmonijā ar savu iekšējo disharmoniju un izteiktā disharmonijā ar apkārtējo harmoniju"- šādu definīciju vārdam "alternatīvs" piedāvāja pasākuma vadītājs A.Freidenfelds. Labākā alternatīvās mūzikas albuma tituls 2009.gadā - grupas "Tribes of the City" ierakstam "Recipe of the Golden Dreams".

Nominācijā "Labākais koncertieraksts" balvu no hokejista Sanda Ozoliņa rokām saņēma video "Dabas koncertzāle. Graphis Scripta" veidotāji, kurus, sakot pateicības runu, pārstāvēja Ingus Ulmanis. Pērn I.Ulmanis saņēma balvu kategorijā "Labākais instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums".

Īpaši atraktīvi tika pieteika nominācija "Labākais mūzikas albums bērniem" - ar improvizācijas stilā pasniegtu skeču no S.Prokofjeva operas "Pēterītis un vilks", kurā līdz ar teicēju Ufo (Kasparu Upacieri) piedalījās Pēterītis (Intars Busulis), Putniņš (Artis Dvarionas), Pīle (Jenny May) un Vilks (Santa Didžus). Balvu saņēma grupa "Cosmos" par albumu "Pasaki man un Tev". 

Par labāko videoklipu tika atzīts Mārtiņa Grauda veidotais video grupas "Satellites LV" dziesmai "Pirmais". Kā liecina portāla Diena.lv rīcībā esoša neoficiāla informācija, M.Grauds sācis veidot videoklipu arī kādai grupas "Instrumenti" dziesmai. Šoreiz publikai pirmo reizi tika atrādīts jaunākais "Instrumentu" vizuālais noformējums, kurā līdz ar pandām uzstājās arī Lady Gaga cienīgā ietērpā slēpts mūziķis.

Pirms atklāt Labākā roka albuma ieguvējus, pasākuma vadītājs A.Freidenfelds atgādināja nominētos ierakstus Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas pirmsākumos. Roka albuma ieguvēji gan nespēlē četrpadsmit gadus - balvu saņēma "Satellites LV" par albumu "Vadu".

Kultūras ministrs Ints Dālderis pasniedza apbalvojumu festivāla "Porta" rezultātā tapušajam projektam - Valta Pūces Etnogrāfiskā orķestra un gruzīnu etnodžeza apvienības "The Shin" ierakstītajam albumam "Es arī"  - tas tika atzīts par labāko "Tautas mūzikas albumu". Piesakot nomināciju, I.Dālderis uzsvēra: "Klausoties pirmos nominantus, man radās pārdomas, ka šis muzikālais materiāls iederētos arī citu valstu mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijās. Prieks dzirdēt "Skyforger" un "Auļus", kas mūsu tautas mūziku padara atpazīstamu visā pasaulē".

Pasākumu vadītāju duets Baiba Sipeniece - Gavare un Valters Krauze sākotnēji paguva samulsināt skatītājus, pieļaujot iespēju, ka viņi pārņēmuši pasākuma galvenā toņa noteicēju stafeti, tomēr pēc grupas "Labvēlīgais tips" uznāciena abi pasniedza balvu labākā popmūzikas albuma ierakstītājiem - grupai "Otra puse" par albumu "Nakts vai rīts".

LNO baleta solisti Sergejs Martinovs un Elza Leimane pasniedza balvu par labāko deju mūzikas albumu - to saņēma dziedātāja Normunda Rutuļa projekta "N'Works" albums "Double B Tonality".

"Vienmēr inteliģents žanrs, kuram rūp gramatiski pareiza latviešu valoda," Gustavo pieteica labākā hiphop ieraksta balvas ieguvēju Gacho, kurš saņēma balvu par albumu "Gatis Irbe". 

Uz hiphopa žanru arī atsaucās "Karaliskā improvizācijas teātra" runasvīrs Jānis Skutelis, norādot: "Kantrī un hiphops ir viens un tas pats. Tikai hiphops tapis pilsētā, kamēr otrs - laukos. Balvu par labāko kantrī albumu saņēma grupa "Dakota" (albums "Viss vēl būs").

Balvu par labāko šlāgermūzikas albumu saņēma maestro Raimonds Pauls par dažādu izpildītāju ierakstīto albumu "Mēs jau sen to bijām pelnījuši".

2009. gada Latvijas mūzikas ierakstu gada balva par mūža ieguldījumu tika pasniegta džeza mūzikas korifejam Ivaram Mazuram.

Radio hits - grupas "Otra puse" dziesma "Nakts vai rīts", gada dziesma - "instrumentu" izpildītā "Apēst tevi".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas 2009

Labākais roka albums
Vadu – Satellites LV

Labākais pop albums
Nakts vai rīts – Otra puse

Labākais deju mūzikas albums
Double B.Tonality – N’Works

Labākais hiphop albums
Gatis Irbe – Gacho

Labākais šlāgermūzikas albums
Mēs jau sen to bijām pelnījuši – Raimonds Pauls, dažādi izpildītāji

Labākais kantrī mūzikas albums
Viss vēl būs – Dakota

Labākais alternatīvās mūzikas albums
Recipe of the Golden Dreams – Tribes of the City

Labākais tautas mūzikas albums
Es arī – Valts Pūce un The Shin

Labākais akadēmiskās mūzikas albums
Skaņu labirints – Ieva Parša un instrumentālais kameransamblis

Labākais instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums
Vēstules Ziemassvētkos – R.Tiguls, R.Zaļupe, O. Petrausis un R.Petrauskis

Labākais mūzikas albums bērniem
Pasaki man un Tev – Cosmos

Labākais mūzikas video
Pirmais – Satellites LV

Labākais koncertieraksts video
Dabas koncertzāle. Graphis Scripta – I.Ulmanis, V.Muktupāvels, R.Muktupāvela, A.Voitišķis, G.Sola, K.Tobis, J.Zvirgzdiņš, A.Grinbergs, R.Rasa

Labākā debija

EP Pandemiya + Apēst tevi – Instrumenti

Labākā dziesma
Apēst tevi - Instrumenti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja