Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Nacionālajā operā top operete Sikspārnis

10. decembrī Latvijas Nacionālā opera un balets aicina uz Johana Štrausa dēla operetes Sikspārnis pirmizrādi, informēja Operas pārstāve Irbe Treile.

Jauniestudējumu veido muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš, diriģents Normunds Vaicis, režisors Edmunds Freibergs, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfs Alberts Kivlenieks un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs. 

Johana Štrausa dēla populārākā operete Sikspārnis vēsta par greznu un reibinošu pasauli, kurā valda spožums un jautrība, flirts, intrigas un pārpratumi. Grāfa Orlovska rīkotajā ballē turīgais Gabriels fon Eizenšteins aizraujas ar apburošu svešinieci, pat nenojaušot, ka maska slēpj paša sievu Rozalindi. Bet sievas neveiksmīgais pielūdzējs dziedonis Alfrēds tikmēr nokļūst cietumā Eizenšteina vietā.

Jauniestudējumā izmantots Karla Hafnera un Riharda Ženē librets Pētera Pētersona dramatizējumā, Edmunda Freiberga redakcijā. Uzvedumā tiks dziedāts vācu valodā un runāts latviski. Rozalindes lomā iejutīsies Sonora Vaice vai Margarita Vilsone, Adeli atveidos Inga Šļubovska-Kancēviča, Marlēna Keine vai Jolanta Strikaite-Lapiņa, Alfrēds būs Raimonds Bramanis, Mihails Čuļpajevs vai Juris Vizbulis, Eizenšteins – Jānis Apeinis, Juris Jope vai Nauris Puntulis. 

"Mīlestība, kaislība, greizsirdība, romantiski sapņi un atriebības kāre, laulāto sānsoļi... Nekas nav mainījies cilvēcisko emociju gammā kopš brīža, kad tapa Johana Štrausa Sikspārnis. Tieši tāpēc mēs kopā ar scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi nolēmām izrādes darbību iecelt mūsdienās, lai tajā, gluži kā spogulī, ieraudzītu paši savu tikumu un netikumu," stāsta režisors Edmunds Freibergs.

"Kopš Sikspārņa pirmizrādes pagājis gandrīz 150 gadu; šai laikā operetes dzirkstošā mūzika un vitālais stāsts iekarojis daudzas skatuves un miljoniem siržu. Neesmu ne pirmais, ne pēdējais, kam Johana Štrausa mūzika raisa svētku sajūtu. Taču katram Sikspārņa tēlam ir nopietna, dramaturģiski pamatota motivācija, kas ir varoņu konfliktu un pārpratumu pamatā. Tos atrisināt var atklātība un mīlestība – un tās nekad nevar būt par daudz," saka diriģents Jānis Liepiņš.

Sikpārnis pasaules pirmizrādi piedzīvoja 1874. gadā Vīnē, Theater an der Wien, gūstot grandiozus panākumus jau pirmajā izrādīšanas vakarā. Pēc Sikspārņa motīviem uzņemtas gandrīz divdesmit kinofilmas. Šobrīd Sikspārnis ir pasaulē populārākā operete, saskaņā ar portāla Operabase datiem pēdējo piecu gadu laikā tā pasaules opernamos un teātros piedzīvojusi 337 iestudējumus. 

Sikspārnis Rīgas Pilsētas teātrī tika uzvests drīz pēc pasaules pirmizrādes – 1877. gada 14. janvārī. Latvijas Nacionālās operas trupas pirmais Sikspārņa iestudējums notika 1931. gadā, kad Berlīnes Vācu teātra izcilā iestudējuma adaptāciju šeit veidoja leģendārais režisors Makss Reinhards. 1979. gadā Sikspārni iestudēja režisors Alfrēds Jaunušans un diriģents Aleksandrs Viļumanis, bet 2002. gadā šo opereti iestudēja Georgijs Isakjans un Aleksandrs Viļumanis. 

Nākamās Sikspārņa izrādes 11., 12. un 19. decembrī, 2016. gada 10. un 31. janvārī. Biļetes LNO un Biļešu Paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī internetā.

Top komentāri

vilšanās
v
Ko, atkal darbība mūsdienās pārcelta?... :(( Vai tad nu vienreiz tā mode nebūs pārgājusi?
Zāļu Vecis
Z
Pie raksta gribētos vairāk foto materiāla, lai zinām kurp īsti doties. Daudzi "Sikspārņi"mums ir bijuši briesmīgi. Gan runāt, gan dziedāt noteikti vajadzētu tikai latviski, atskaitot gadījumus, kad k;āds viesosies galvenajā lomā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja