Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Liepājā gaidīta atgriešanās. Lielajā dzintarā koncertēs grupa Schola Cantorum un Raimonds Tiguls

Koncertu Gregoriskie dziedājumi. Carmina ar viduslaiku dziedājumiem Ziemassvētku laikam Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 4. janvārī plkst. 17 sniegs vokālā grupa Schola Cantorum Riga kopā ar komponistu Raimondu Tigulu pie mūsdienīgiem taustiņinstrumentiem.

"Ziemassvētku laika viduslaiku skaistās un izteiksmīgās melodijas ir kā dimants, kas cauri gadsimtiem katru reizi uzmirdz savā brīnumainā gaismā. Sadarbībā ar komponistu Raimondu Tigulu esam mēģinājuši veidot stāstu, kas uzrunā un aizskar mūsdienu klausītāja sirds stīgas," saka Schola Cantorum Riga dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Guntars Prānis.

Nosaukums Carmina tulkojumā no latīņu valodas ir "dziesmas". Viduslaikos šis apzīmējums lietots attiecībā uz tautā iemīļotu un pazīstamu, bieži līdzi dziedamu repertuāru. Lielajā dzintarā izskanēs viduslaiku dziedājumi Ziemassvētku laikam – gregoriskais korālis, ambroziskās himnas un vairāki agrīnās daudzbalsības paraugi. Aranžējumos izmantoti pasaules mūzikas elementi, veidojot dialogu starp senajām melodijām un mūsdienu izteiksmes līdzekļiem. Tautā iemīļotie dziedājumi arī viduslaikos nebija sastinguši un nemainīgi, bet gan atradās nemitīgā mijiedarbībā ar dažādām mūzikas tradīcijām, kas eksistēja turpat blakus. Programmā vokālā grupa Schola Cantorum Riga, Raimonds Tiguls (taustiņinstrumenti), Guntars Prānis (rata lira) un Andis Klučnieks (stabules) meklēs ceļu, kā senie dziedājumi varētu skanēt šodien, izmantojot izteikti modernas skanējuma krāsas un instrumentus, kas tuvi arī mūsdienu cilvēkam.

Dibināta 1995. gadā kā īpašs ansamblis senās mūzikas, sevišķi gregoriskā korāļa, autentiskai interpretēšanai, Schola Cantorum Riga ir attīstījusies par vokālo grupu ar ļoti daudzveidīgu repertuāru. Viens no galvenajiem mērķiem – atskaņot mūziku augstā mākslinieciskā un profesionālā līmenī – īstenots gan ierakstos, gan daudzajos koncertos Latvijā un ārzemēs. Liepājas koncertzālē ansamblis atgriežas pēc svētku koncerta, kas šā gada sākumā pulcēja klausītāju pilnu Lielo zāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja