Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūzika dievnama izcilajām ērģelēm. Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē sākas vasaras koncertcikls

Pēc divu gadu restaurācijas Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle ver durvis koncertu apmeklētājiem.

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē atrodas viens no pašiem interesantākajiem pasaules ērģeļbūves pieminekļiem ļoti daudzos aspektos – šo ērģeļu lielums, tapšanas vēsture, vizuālais un muzikālais skaistums jau gadsimtus saista gan ērģelniekus, gan ērģeļmeistarus, gan klausītājus. Tādas, kādas tās ir šodien, tās tika pabeigtas 1885. gadā un ar četriem spēles manuāliem, vairāk nekā 7000 stabulēm un 131 patstāvīgo balsi joprojām ir lielākās nepārbūvētās mehāniskās ērģeles pasaulē. Līdz 1912. gadam tās vispār bija vislielākās ērģeles pasaulē, turklāt šeit joprojām skan 26 stabules, kuras vēl 1779. gadā iebūvēja ērģeļmeistars H. A. Konciuss, kuru slavēja pat Johans Sebastians Bahs.

"Divus gadus katedrāle bija ietīta restaurācijas baltajos palagos un garāmgājējos radīja intrigu: diez’ kāda fasāde izskatīsies pēc remonta? Šobrīd Liepājas centra dominante stiepjas pret debesīm gaiši bēšīgos toņos un ver durvis koncertu apmeklētājiem. Ievērojot piesardzīgas distancēšanās noteikumus, aicinām 250 klausītāju," atklāj koncertcikla Mūzika dievnamam producents Gundars Venens. Pirms desmit gadiem ar koncertiem tika aktualizēts ērģeļu restaurācijas jautājums. "Vajadzību 260 gadu senajam instrumentam ir daudz, un 2011. gadā uz pirmo ziedojumu maratonkoncertu atsaucās daudzi Latvijas ērģelnieki. Tā radās jauna tradīcija, un turpmākie koncerti vasarās jau zināmi ar nosaukumu Mūzika dievnamam. Es vienmēr piekrītu tos organizēt, jo Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles ir tiešām unikālas un mēs ar tām ļoti lepojamies. Pievēršam sabiedrības uzmanību un vēlamies, lai šis instruments tiktu ierakstīts UNESCO Pasaules kultūras mantojumā," stāsta Gundars  Venens.

Cikla Mūzika dievnamam koncerti jūlijā un augustā katru svētdienu plkst. 17 ir velte dižajām ērģelēm. Deviņos koncertos mākslinieki piedāvā dueta formātu – ērģelnieks kopā ar vokālistu vai vijolnieku. 12. jūlijā ērģelniece Larisa Carjkova un soprāns Monta Martinsone tiksies J. S. Baha un G. F. Hendeļa mūzikas programmā Karaliskais baroks. 19. jūlijā ērģelniece Vita Kalnciema un soprāns Laura Purena atskaņos latviešu mūzikas klasiķu darbu izlasi Vakara zvaigzne. 26. jūlijā ērģelniece Jolanta Barinska un vijolniece Nataļja Grigoroviča-Skarbinika izpaudīsies no itāļu vecmeistariem līdz E. Dārziņa Melanholiskajam valsim.

Cikla turpinājumā: Ilze Barlo un Marlēna Keine (2. VIII), Liene Andreta Kalnciema un soprāns Evija Martinsone (9.VIII), Baiba Betlere un mecosoprāns Vizma Zvaigzne (16.VIII), Ilona Birģele un vijolniece Paula Šūmane (23.VIII) Diāna Jaunzeme-Portnaja un soprāns Viktorija Pakalniece (30.VIII).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja