Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Muzikālais tūrisms, opera un taures. No Marinas Rebekas līdz Reiņa Zariņa mājas koncertiem

Ir vērts vismaz pāris reižu nedēļā atkal no jauna ieskatīties iepriekš jau izpētītajās vietnēs un mājaslapās, kas šajā izolēšanās laikā ļauj baudīt kultūru attālināti. Satura piedāvājums nemitīgi papildinās, un nāk klāt arvien jaunas idejas. Kā orientēties?

Uzticams ceļrādis ir Kultūras ministrijas mājaslapa www.km.gov.lv, bet virtuālo kultūras piedāvājumu izvēles plašumos un aktualitātēs visātrāk ievedīs mirkļbirka #Ēkultūra sociālajos tīklos.

Muzikālus piedāvājumus sagatavojušas ne tikai kultūras institūcijas, bet arī individuāli mākslinieki. Intriģējošs jaunums ir pianista Reiņa Zariņa mājas karantīnas koncerti, kurus viņš katru svētdienu no savas istabas straumēs savā YouTube saitē MrZarins. Viņš saka: "Taisīsim muzikālo tūrismu. Dosimies kopīgi uz vienu valsti, ņemsim tās komponistus vienkopus un skatīsimies, kādu ainu viņi mums uzbur." Pirmais Reiņa Zariņa mājas karantīnas koncerts notiks svētdien, 29. martā, plkst. 18. Tas ilgs apmēram 45 minūtes, un straumētais ieraksts pēc tam paliks YouTube. Vairāk informācijas – mākslinieka Facebook sienā.

Latvijas Nacionālā opera sadarbībā ar savu ilggadējo patronu Latvijas Mobilo telefonu turpina digitālo ciklu Piektdienas un sestdienas vakars Operā. Piektdien, 27. martā, plkst. 19 tiks piedāvāta Džuzepes Verdi opera Makbets Viestura Meikšāna režijā ar Vladislavu Suļimski titullomā un Tatjanu Melņičenko lēdijas Makbetas lomā. Savukārt 28. martā plkst. 19 – Šarla Guno opera Fausts ar spožu zvaigžņu sastāvu: Marinu Rebeku (Margarēta), Andreasu Baueru (Mefistofelis) un Benžamēnu Bernhaimu (titullomā). Režisora Aika Karapetjana un diriģenta Tadeuša Voicehovska vadībā veidotais iestudējums ir viens no labākajiem mūsu Operas vēsturē, novērtēts ar Lielo mūzikas balvu 2016. Izrādēm sagatavo operas vēsturnieka Mikus Čežes videokomentārs. Ieraksti LMT viedtelevīzijā un LMTStraume pieejami 48 stundas.

Savukārt orķestra Rīga vietnē www.orkestris.riga.lv sadaļā Skaties un klausies baudāmi audio un video ieraksti, kur līdzās orķestrim muzicē Maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Daumants Kalniņš, Inga Šļubovska-Kancēviča, saksofonists Oskars Petrauskis un daudzi citi. Orķestra YouTube kanālā ievietoti koncertu ieraksti pilnā apjomā, tostarp Baltijas valstu galvaspilsētu orķestru koncerts Simtgades skaņas 2018. gada 18. augustā un Latvijas simtgadei veltītā festivāla Trīs zvaigznes koncerti. Latvijas Televīzijas vietnē pieejams minētā festivāla ieskaņas koncerts Laikiem pāri. Plašs orķestra Rīga audioierakstu klāsts atrodams Latvijas Radio 3 arhīvā, un, meklējot vietnē www.lsm.lv, atradīsiet arī pavasara festivālu Windstream. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja