Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No baroka līdz mūsdienām. Orķestris Sinfonietta Rīga noslēgs 16. koncertsezonu

21. maijā plkst. 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā kamerorķestris Sinfonietta Rīga noslēgs savu 16. koncertsezonu. Pie pults stāsies kolektīva mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. Programmā mūsdienu skaņuraksti veidos dialogu ar baroka un galantā laikmeta šedevriem

Koncertā skanēs gan Johana Sebastiāna Baha un Karla Fīlipa Emanuela Baha partitūras, gan itāļu avangarda un elektroniskās mūzikas pioniera Lučāno Berio opuss Requies un mūsdienu amerikāņu komponista Džona Adamsa Vijoļkoncerts. Šajā skaņdarbā klausītāji dzirdēs britu vijolnieka Aleksandra Sitkovecka temperamentīgo spēli.

Lučāno Berio par opusu Requies reiz teicis: "Kamerorķestris šeit ieskicē melodiju tādā pašā veidā, kā ēnas ataino objektu vai atbalss – skaņu." Šis rekviēms komponista pirmās dzīvesbiedres izcilā mecosoprāna Ketijas Berberiānas piemiņai neticami trāpīgi apraksta arī mūsu pēdējo laiku pārbaudījumus. 

Īstena sezonas noslēguma svētku noskaņa dzirkstīs Bahu dinastijas pārstāvju darbos – Johana Sebastiāna Baha Ceturtajā svītā orķestrim un viņa dēla Karla Fīlipa Emanuela Baha Simfonijā, kurā caurcaurēm ieskanēsies autora personīgā rokraksta, "sentimentālā stila" jutoņa. 

Atkāpjoties no sev raksturīgā postminimālisma, Džons Adamss Koncertā vijolei un orķestrim slavina romantismu un melodijas triumfu. Adamsa loloto "hipermelodiju" izdziedās britu vijolnieks Aleksandrs Sitkoveckis. Kritiķi viņu slavē kā brīnumainas skaņas radītāju, kurš vienlīdz labi jūtas gan solista, gan kamermūziķa ampluā.

Mūziķu ģimenē dzimušais un augušais Aleksandrs Sitkovetskis jau agri apzinājies savu patieso mūža misiju – kalpošanu mākslai. Astoņu gadu vecumā pēc debijas Monpeljē festivālā ar neapšaubāmu talanta dzirksti apveltītais zēns tika uzaicināts uz skološanos prestižajā Jehudi Menuhina skolā Londonas pievārtē. Viņa pasniedzēju vidū minami Natālija Bojarska un Hū Kuns. Kopā ar savu elku – leģendāro vjolnieku seru Jehudi Menuhinu – Aleksandru saista kopīga muzicēšana, atskaņojot J. S. Baha Dubultkoncertu, Bēlas Bartoka stīgu duetus, kā arī Fēliksa Mendelszona Vijoļkoncertu kopā ar maestro vadīto orķestri. 

Aleksandrs Sitkoveckis ir uzstājies kopā ar Nīderlandes filharmonijas un Londonas Karalisko filharmonijas orķestri, London Mozart Players, Berlīnes Konzerthaus simfonisko orķestri, Briseles filharmonijas orķestri, Eiropas Savienības kamerorķestri, Malmes simfonisko orķestri, kamerorķestri Academy of St. Martin in the Fields un citiem. 

Plašu atzinību mūziķis guvis kopā ar Berlīnes Konzerthaus simfonisko orķestri par Andžeja Panufnika vijoļkoncerta ierakstu. Šo darbu Aleksandrs Sitkoveckis atskaņojis arī Rīgā – Lielajā ģildē kopā ar Sinfonietta Rīga mūziķiem 2015. gada aprīlī. 

Biļetes uz Sinfonietta Rīga sezonas noslēguma koncertu ir nopērkamas Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja