Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

No Rosīni līdz Filipam Glāsam. Pēdējo gadu labākās Ņujorkas Metropoles operas izrādes uz lielā ekrāna

Rīgas kinoteātris Forum Cinemas atkārtojumā piedāvā noskatīties četras izrādes no Ņujorkas Metropoles operas repertuāra

2. augustā tiks demonstrēta mūsdienu komponista Filipa Glāsa opera Ehnatons, kas tika iemūžināta 2019. gadā. Tas ir viens no muzikāli un teatrāli iespaidīgākajiem iestudējumiem, kāds pēdējā laikā tapis Metropoles operā. Izrādi veidojusi diriģente Karena Kamenseka un režisors Felims Makdermots. Titullomā neatvairāms ir kontrtenors Entonijs Rots-Kostanco. Ehnatona partija ir kļuvusi par viņa vizītkarti.

Filipa Glāsa operas darbība risinās ap 1350. gadu p.m.ē. Tā vēsta par faraonu Ehnatonu jeb Amenhotepu IV, kurš pielūdza saules dievu Atonu un savas valdīšanas laikā aizliedza citu dievu kultu, tādējādi satricinot senās sociālās un politiskās tradīcijas. Pēc gāšanas no troņa Ehnatons tika nogalināts. Režisors Felims Makdermots raksturo izrādi kā "savādu drudžainu sapni". Inscenējumā viņš necenšas rekonstruēt autentiskumu, bet pasniedz stāstu par Ehnatona dzīvi, kā to varētu būt uzlūkojuši XX gadsimta sākuma arheologi.

16. augustā uz kinoekrāna būs skatāma 2011. gadā ierakstītā Džuzepes Verdi Trubadūra izrāde. Galvenās lomas šajā mīlas un atriebības drāmā atveido augstākā ranga zvaigznes: soprāns Sondra Radvanovska, tenors Marselo Alvaress, baritons Dmitrijs Hvorostovskis un mecosoprāns Dolora Zadžika. Klasiski vērienīgo režisora Deivida Makvikara iestudējumu diriģē Marko Armiljato.

30. augustā varēs ļauties Džoakīno Rosīni komēdijas Seviljas bārddzinis valdzinājumam – 2014. gadā iemūžinātajā izrādē savu talantu demonstrē baritons Kristofers Maltmens, mecosoprāns Izabela Leonarda un tenors Lorenss Braunlijs. Režisora Bārtleta Šēra dzīvelīgo izrādi diriģē bel canto speciālists Mikēle Marioti.

Soprāns Renē Fleminga un baritons Dmitrijs Hvorostovskis operā Jevgeņijs Oņegins. Foto – Kens Hovards

13. septembrī tiks rādīts Pētera Čaikovska Jevgeņijs Oņegins – režisora Roberta Kārsena lakoniskajā, elegantajā iestudējumā, kas meistarīgi un diskrēti izceļ visus emocionālās poēmas sižeta pavērsienus, dzied soprāns Renē Fleminga, baritons Dmitrijs Hvorostovskis un tenors Ramons Vargass. Savā sniegumā viņi panāk saviļņojošu kaisles un smeldzes līdzsvaru. Valerija Gergijeva diriģētā izrāde ierakstīta Ņujorkā 2007. gadā – galveno lomu atveidotāji tajā ir savu radošo spēku pilnbriedā, viņi hipnotizē ar balsi un saspēles dabiskumu.

Fināla skats, kurā Renē Flemingas Tatjana, par spīti savai neizmērojamajai mīlestībai, pamet Dmitrija Hvorostovska Oņeginu, ir viena no vissatricinošākajām epizodēm operas vēsturē (tieši šo solistu izpildījumā).

Šī izrāde jau ir daļa no operas zelta fonda, un nekas tāds vairs neatkārtosies: Dmitrijs Hvorostovskis bija ideāls Oņegina lomas atveidotājs, un pēc dziedātāja pāragrās nāves 2017. gadā neviens cits mākslinieks viņa interpretācijas dziļumam tā arī nav spējis pietuvoties.

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja