Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No viduslaikiem līdz mūsdienām. Maigi atsvaidzinošs mūzikas kokteilis vasaras vakarā

Ar koncertu Mūzika vasaras vakarā Ievas Salietes, Matīsa Čudara, Dārtas Paldiņas, Jēkaba Nīmaņa un vokālās grupas Putni sniegumā sestdien, 19. jūnijā, plkst. 20 tiks atklāts vasaras koncertu cikls Rīgas Latviešu biedrībā

Koncerta programmā maigi atsvaidzinošā kokteilī iejaukti XIV–XVI gadsimtu dažādās Eiropas valstīs tapuši mīlas madrigāli komponistes Annas Veismanes un koncerta dalībnieku aranžējumos, XIV–XV gadsimtu kompozīcijas klavesīnam solo, improvizācijas, kā arī Edgara Cīruļa, Jēkaba Nīmaņa un Matīsa Čudara oriģinālmūzika, kas rakstīta īpaši šiem izpildītājmāksliniekiem un viņu spēlētajiem instrumentiem, radoši savienojot seno un mūsdienu mūziku.

Edgara Cīruļa jaundarbs Plaukstot komponēts Latvijā tapušajam viduslaiku klavesīnam, ko koncertā baudīsim Ievas Salietes atskaņojumā. Autors par savu darbu saka: "Plaukstot ir skaņdarbs, kas radies, apbrīnojot klavicimbalu, mūziku, kas skanējusi uz tās, kā arī mūziķes Ievas Salietes ļoti personīgo pieeju skaņradei. Darba centrālais objekts ir stabilais kvintas intervāls un tās dažādie iespējamie pielietojumi, lai radītu jaunu materiālu. Klavicimbala, uz kuras arī mūzika tika rakstīta, pateicoties meistara Kaspara Putriņa dotajai iespējai iepazīt šo instrumentu personīgi, izaicināja mani gan kā komponistu, gan kā klausītāju. Skaņdarbs tapis, domājot par neskaitāmajām saistībām starp dabas, cilvēka un sabiedrības procesiem."

Matīsa Čudara triloģijā Es nomodā par tevi palecos satiekas trīs ļoti atšķirīgu autoru – Ivetas Šimkus, Arvīda Ulmes un Aivara Neibarta – dzejas rindas. Mūzikā ietērptas, tās veido vienotu organismu – ceļojumu no introvertas apceres par dzīves mistēriju, cauri mīlestības apliecinājumiem Dievam uz ekstravertu dzīvotprieku. Savukārt Jēkabs Nīmanis savam darbam Naktī bira zelta rasa izvēlējies Teodora Zeiferta tekstu, kas komponēts jau iepriekš, bet šoreiz ieguvis jaunu melodiju, kas korelē gan ar folkloru, gan tradicionālu korāli, veidojot jaunu un interesantu sajūtu.

Koncertā piedalīsies Ieva Saliete (viduslaiku klavesīns), Dārta Paldiņa (rata lira), Jēkabs Nīmanis (klarnete), Matīss Čudars (elektriskā ģitāra) un vokālā grupa Putni, kas pirmoreiz uz skatuves satikās 2018. gada nogalē, lai ar jaunu programmu nosvinētu Ziemassvētku dziesmas Klusa nakts, svēta nakts 200. dzimšanas dienu. 

Mūziķus vieno mīlestība uz seno mūziku un vienlaikus aktīva dalība laikmetīgās mūzikas tapšanā, katram darbojoties savā laukā. Kopā sanākot, šie divi iedvesmas avoti iegūst jaunas aprises un jaunu valodu, veidojot dzīvu un aizraujošu sarunu uz koncerta skatuves.

Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā, tās maksā 10 eiro, Rīgas Latviešu biedrības biedriem – 5 eiro. 
 
Apmeklējot koncertu, būs nepieciešams uzrādīt Covid-19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Koncertu varēs apmeklēt arī tie klausītāji, kuri pēdējās 48 stundās ir veikuši Covid-19 testu un tas ir negatīvs vai pēdējās sešās stundās ir veikuši Covid-19 ātro antigēna testu un tas ir negatīvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja