Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Noslēdzies klasiskās mūzikas festivāls Rīga Jūrmala

Ar diviem grandioziem Baireitas festivāla orķestra un slavenā pašmāju diriģenta Andra Nelsona koncertiem, kā arī virtuozo mākslinieku Mao Fudzitas un vijolnieka Marka Buškova uzstāšanos noslēdzies starptautiskais simfonisko orķestru festivāls Rīga Jūrmala.

Četrās nedēļas nogalēs Rīgā un Jūrmalā viesojās 329 mūziķi no visas pasaules, trīs no izcilākajiem pasaules orķestriem diriģentu Andra Nelsona, Džona Eliota Gārdinera un Daniela Hārdinga vadībā un spoži dažādu paaudžu solisti.

Festivālā izskanēja 21 simfoniskās un kamermūzikas koncerts, un to apmeklēja vairāk nekā 15 100 apmeklētāju no 30 pasaules valstīm, tostarp Vācijas, Francijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Lietuvas un Igaunijas, Norvēģijas u.c. 

2021. gada vasaras sezonu diriģenta Džona Eliota Gārdinera vadībā un ar pianistiem Judžu Vanu un Andrāšu Šifu atklāja jaundibinātais Marisa Jansona Festivāla orķestris, kurā piedalījās vadošie orķestru mūziķi no Bavārijas Radio simfoniskā orķestra, Berlīnes Filharmonijas orķestra, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra, Oslo Filharmonijas orķestra, Cīrihes Tonhalles orķestra un Vīnes Filharmonijas orķestra un kuri bija apvienojušies, lai aizvietotu Bavārijas Radio simfoniskā orķestra uzstāšanos un godinātu ievērojamā latviešu diriģenta Marisa Jansona piemiņu. Ar īpašiem dienas un vakara koncertiem festivālā piedalījās britu vokālā grupa The King’s Singers, islandiešu pianists Vikingurs Olafsons un baritons Matiass Gerne. 

Otrajā nedēļas nogalē ar unikālu koncertprogrammu Rīgā un Jūrmalā, un papilkoncertu Liepājā (sadarbībā ar festivāla atbalstītāju – fondu Uniting History) piedalījās leģendārais krievu pianists un diriģents Mihails Pļetņovs, kurš tāpat arī uzstājās kopā ar vijolnieku Danielu Lozakoviču un čellistu Mišu Maiski. Dienas un vakara koncertos festivāla apmeklētājus ar savu uzstāšanos priecēja pianisti Joavs Levanons un Arkādijs Volodoss. Festivāla turpinājumā, trešajā nedēļas nogalē, piedalījās Karaliskais Concertgebouw orķestris un diriģents Daniels Hārdings ar solistiem -  pianistu Jefimu Bronfmanu un prominento amerikāņu soprānu Renē Flemingu, kā arī pianistiem Aleksandru Kantorovu un Daumantu Liepiņu. Koncertu sērijas noslēgumā koncertu sniedza soprāns Kristīne Opolais un pianiste Agnese Egliņa. 

Festivāla Rīga Jūrmala izskaņā ar Riharda Vāgnera operu fragmentu atskaņojumiem un publikas stāvovācijām tika aizvadīti divi grandiozi Baireitas festivāla orķestra, slavenā pašmāju diriģenta Andra Nelsona un solistu Kristīnes Gerkes, Klausa Floriana Fogta un Gintera Groisbeka koncerti, kurus papildināja dienas un vakara koncerti ar virtuozo mākslinieku vijolnieka Marka Buškova un japāņu pianista Mao Fudzitas uzstāšanos. 

Turpinot darbu pie festivāla izglītības programmas Rīga Jūrmala akadēmijas attīstības, vasaras garumā sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmiju tika organizētas arī klātienes mūzikas meistarklases jaunajiem talantiem, piedaloties pianistam Andrāšam Šifam, čellistam Mišam Maiskim, soprānam Renē Flemingai un pianistiem Leifam Ūvem Annesnēsam un Jefiman Bronfmanam. Sezonas laikā tiešsaistes meistarklasēs piedalījušies 104 studenti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. 

Papildus festivāla ietvaros un sadarbībā ar Latvijas Radio 3 Klasika apmeklētāji varēja baudīt īpašus muzikālus piknikus Rīgas parkos.

"Šī vasara ir bijusi aizkustinājuma un emociju pilna. Neraugoties uz plānotām un neplānotām izmaiņām festivāla programmā, esam ne tikai ļoti veiksmīgi un ar izciliem rezultātiem aizvadījuši šo sezonu, bet arī radījuši jaunas un, cerams, paliekošas iniciatīvas. Viena no tām ir jaunizveidotais Marisa Jansona Festivāla orķestris, kas tapa ar orķestru mākslinieku iniciatīvu, pieminot Latvijas leģendāro diriģentu un lielā cieņā pret festivāla darbu," stāsta Zane Čulkstēna, festivāla Rīga Jūrmala izpilddirektore. "Visas festivāla komandas vārdā vēlamies izteikt vislielāko apbrīnu un cieņu mūsu fantastiskajiem mūziķiem un pateicību – festivāla atbalstītājiem un apmeklētājiem, kuri ļāva šai brīnišķīgajai un muzikālajai vasarai notikt!" 

Festivāla norisi atbalsta: Amber Beverage Group, saldējums Ekselence, Food Union, Balticovo, Uniting History, Rietumu Banka, RTP Global, Ola Foundation, Rīgas pilsētas dome, Jūrmalas pašvaldības dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, BMW, FBO Riga, airBaltic, Baltic Travel Group, Rīgas starptautiskā lidosta, izdevniecība Rīgas viļņi, t/c Spice un starptautiskais partneris Credit Suisse. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja