Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Notiks Filipam Glāsam veltītās programmas Astoņdesmit papildkoncerti

Šogad ieplānoti trīs audiovizuālās programmas Astoņdesmit papildkoncerti – Liepājā, Rēzeknē un Cēsīs. Programma veltīta amerikāņu komponista Filipa Glāsa 80 gadu jubilejai un tajā piedalās mūziķis Jānis Ozoliņš un videomākslinieks Mārtiņš Dāboliņš., informēja pasākuma pārstāve Marta Kontiņa.

Pirmais koncerts notiks jau 28. maijā Liepājā, koncertzālē Lielais Dzintars. 5. augustā programma nokļūs pie klausītājiem Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors, savukārt 20. oktobrī mākslinieki dosies uz Cēsīm, lai uzstātos Cēsu Izstāžu namā. Koncertā Jānis Ozoliņš izpilda pazīstamus, kā arī līdz šim Latvijā neiepazītus Filipa Glāsa skaņdarbus klavierēm. Savukārt mākslinieks Mārtiņš Dāboliņš izveidojis interaktīvu vizuālo noformējumu, kurš tiek dzīvajā izpildījumā sinhronizēts ar notiekošo mūzikā.

Jānis Ozoliņš par koncertiem stāsta: “Šie koncerti ir mans veltījums komponistam viņa 80. dzimšanas dienā 80 minūšu garumā, atskaņojot gan hrestomātiskos skaņdarbus, kas latviešu klausītājiem ir labi pazīstami kā Mad Rush (1979), Opening (1981) un cikls Metamorphosis for piano (1988), gan Latvijā līdz šim reti atskaņotās etīdes klavierēm (I daļa, 1994-1995), kuru jaunākais sējums (II daļa, 2012) parāda pavisam citu Glāsu un kuru klausītāji iespējams koncertatskaņojumā iepazīs pirmoreiz. Man ir milzīgs prieks, ka koncerti Rīgā kļuva par emocionālu piedzīvojumu skatītājiem. Enerģija, kas valdīja zālē, bija neaprakstāma. Ar nepacietību gaidu, kad to varēsim radīt arī šajos koncertos. Ar mākslinieku Mārtiņu Dāboliņu sadarbojamies pirmoreiz un šis ir tas gadījums, kad sadarbība šķiet bija debesīs ierakstīta, jo nevaru iedomāties labāku šīs mūzikas vizuālo interpretāciju.”

Filips Glāss ir viens no 20. gadsimta ietekmīgākajiem komponistiem, kurš ir sadarbojies ar bītu paaudzes dzejnieku Alenu Ginsbergu, kinorežisoriem Vudiju Allenu, Martinu Skorsēzi, Stīvenu Daldriju, teātra režisoru Robertu Vilsonu, mūziķiem Deividu Boviju, Polu Saimonu un citiem. Filips Glāss ir pirmais komponists, kurš ir iekarojis skatītāju simpātijas gan operu namos, koncertzālēs un teātros, gan filmu un populārās mūzikas pasaulē.

Mūziķis un literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš Latvijas mūzikā individuāli un kopā ar grupu Sigma ir ienācis pārliecinoši. Grupas debijas albums Sazaroto taku dārzs saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons, ir radīta mūzika vairākām teātra izrādēm, kā arī dokumentālajai filmai Tev, Rūķi!, kas saņēmusi Latvijas Nacionālā filmu festivāla balvu Lielais Kristaps. Tāpat ļoti veiksmīgi bijuši sadarbības projekti ar Latvijas dzejniekiem, veidojot uzvedumus Dzejkoncerts un Mūsu dienu skaņu celiņš.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja