Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Par Berlīnes filharmonijas orķestra galveno diriģentu ievēlēts Kirils Petrenko

Krievu izcelsmes maestro Kirils Petrenko ievēlēts par nākamo Berlīnes filharmonijas orķestra galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju. Šajā amatā 2018. gadā viņš nomainīs seru Saimonu Retlu, kurš vada orķestri kopš 2002. gada.

Kirils Petrenko dzimis 1972. gadā Omskā, 18 gadu vecumā viņš ar ģimeni pārcēlies uz Austriju. Viņa skolotāju vidū ir diriģenti Mjunhuns Čuns, Edvards Daunss, Pēters Etvešs un Semjons Bičkovs. Kirils Petrenko ir bijis Meiningenas teātra un Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs. Kopš 2013. gada viņš ir Bavārijas Valsts operas Minhenē galvenais diriģents un muzikālais vadītājs. Viņš guvis lielus panākumus Baireitas festivālā, kurā arī šovasar diriģēs Riharda Vāgnera Nībelunga gredzenu (cikls tiks parādīts trīs reizes). 

Savu muzikālo vadītāju Berlīnes filharmonijas orķestra mūziķi izvēlas paši. Sākotnēji paziņojums par jaunā galvenā diriģenta iecelšanu tika gaidīts 11. maijā, un internetā pat izplatījās baumas, ka šo amatu ieņems Andris Nelsons, taču šī informācija netika apstiprināta. Neviens no kandidātiem nav guvis pietiekami lielu atbalstu. Atkārtotais orķestra mūziķu balsojums notika 21. jūnijā, un ar balsu vairākumu tajā uzvarēja Kirils Petrenko. 

Viņš kļūs par desmito Berlīnes filharmoniķu galveno diriģentu kopš orķestra dibināšanas 1882. gadā. Iepriekšējo vadītāju vidū ir Ludvigs fon Brenners, Hanss fon Bīlovs, Artūrs Nikišs, Vilhelms Furtvenglers, Leo Borhards, Serdžu Čelibadake, Herberts fon Karajans, Klaudio Abado un Saimons Retls. Šis ir viens no prestižākajiem un atbildīgākajiem amatiem klasiskās mūzikas pasaulē.     

Saimons Retls 2017. gada septembrī kļūs par Londonas simfoniskā orķestra muzikālo vadītāju. No Berlīnes orķestra viņš atvadīsies 2018. gada augustā.

Ar Kirilu Petrenko Berlīnes filharmoniķi līdz šim sadarbojušies tikai trīs reizes. "Parasti, ja strādājam ar diriģentu pirmo reizi, mēs pēc koncerta spriežam - vai mums viņš ir jāaicina atpakaļ? Ar Kirilu Petrenko bija citādi. Mums bija tikai viens jautājums - kad mēs varētu uzaicināt viņu atpakaļ? Mēs vēlamies ar viņu strādāt pēc iespējas biežāk. Mēs vēlamies, lai viņš kļūtu par mūsu galveno diriģentu," šodien preses konferencē Berlīnes filharmonijā teica orķestra mūziķi.  

"Vārdi nespēj izteikt manas sajūtas - no eiforijas un prieka līdz sajūsmai un pat neticībai tam, kas ir noticis," teikts Kirila Petrenko paziņojumā. "Es apzinos šo atbildību un darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai kļūtu par šā izcilā orķestra cienīgu diriģentu."  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja