Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Prasiet, lai spēlē vēl! Norisināsies Latvijas Jaunās mūzikas dienas

Pirmatskaņojumus un muzikālus pārsteigumus sola ikgadējais Latvijas Komponistu savienības festivāls Latvijas Jaunās mūzikas dienas, kurā sešos koncertos tiks atskaņoti vairāk nekā 30 latviešu komponistu darbi.

Festivāla vienojošā tēma Encore, kas franču valodā nozīmē ‘vēlreiz’, jāsaprot tieši: pēc skaņdarba vai koncerta publika var skandināt: "Encore!", pieprasot mūziķiem kāpt uz skatuves vēlreiz un atkārtot daļu no priekšnesuma vai nospēlēt kaut ko papildus. Tā ir iespēja neapstāties pie nospēlētā un sadzirdētā, jo katrs no mums ir pelnījis vēl. Pasākuma rīkotāji uzsver, ka arī latviešu laikmetīgā mūzika ir pelnījusi būt daudz vairāk atskaņota un sadzirdēta.

Festivālu atklājot, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē 7. maijā pulksten 19.00 kamerorķestris Sinfonia Concertante pirmatskaņos Alvila Altmaņa Koncertu flautai (soliste Egija Sproģe), speciāli festivālam pasūtīto Annas Veismanes jaundarbu Versus, Annas Fišeres opusu balsij un stīgu orķestrim Voynich Codex ar solisti Helēnu Sorokinu, kā arī jaunā komponista Aleksandra Avrameca jaundarbu Iridescence 18 stīgu instrumentiem. Diriģēs Andris Vecumnieks.

Koncertā Komponistam Vilnim Šmīdbergam – 80 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē 8. maijā pulksten 19.00 skanēs jubilāra mūzika Ilonas Meijas (flauta), Magdalēnas Gekas (vijole) un Ivetas Cālītes (klavieres) interpretācijā: Trio flautai, vijolei un klavierēm, Sonāte vijolei un klavierēm, Variācijas klavierēm solo un Raudu deju pārlikums.

Starptautiski atzītās laikmetīgās mūzikas interpretes Helēnas Sorokinas (mecosoprāns/kontralts) solokoncertā galerijā Smilga 10. maijā pulksten 18.00 skanēs speciāli viņai komponēti Jāņa Petraškeviča, Gundegas Šmites, Santas Ratnieces, Andra Dzenīša un Daces Aperānes darbi. Pasaules pirmatskaņojumus piedzīvos Ernesta Valta Circeņa un Asjas Ahmetžanovas jaundarbi.

Koncertmaratonu 11. maijā Lielajā ģildē pulksten 16.00 uzsāks pianists Roberts Fleics, atskaņojot Lindas Leimanes un Ernesta Valta Circeņa jaundarbus, agrāk sacerētus Krista Auznieka, Jāņa Petraškeviča un Rutas Paideres darbus un Pētera Vaska fantāziju Izdegušās zemes ainavas. Pulksten 17.00 Trio Fabel – Anna Gāgane (klarnete), Kristaps Bergs (čells) un Linda Leine (klavieres) – spēlēs Oskara Herliņa, Georga Pelēča, Krista Auznieka darbus. Būs Andra Dzenīša Geography of Rain un jaunās komponistes Žanetes Spirkas darba Dubultlīnijas pirmatskaņojumi. Noslēgumā pulksten 19.00 Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā pirmatskaņos Ilonas Breģes 3. klavierkoncertu, kura solists būs Vestards Šimkus, kā arī Edgara Mākena, Santas Bušs, Armanda Skuķa jaundarbus un Asjas Ahmetžanovas Apres le chant, kas UNESCO Rostrum kompozīciju konkursā iekļuva ieteiktāko darbu desmitniekā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja