Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgas Doma kora skola krāšņi atzīmēs savu 20 gadu jubileju

Rīgas Doma kora skola ir nozīmīgākais, kas ar mani muzikāli ir noticis. Tā ielika tādus pamatus, kuri pēc tam tikai apauga ar jauniem slāņiem. Es noteikti zinu, ka izpratne gan par to, ko nozīmē darbs mūzikā, gan dzīvesveids mūzikā ir šīs skolas un tās izveidotāja, diriģenta Jāņa Erenštreita iedvesmojošo ideālu nopelns. Šos vārdus grupas Instrumenti mūziķis Jānis Šipkēvics Dienai teica, gatavojoties Rīgas Doma kora skolas divdesmitās jubilejas koncertam.

Tas notiks Lielajā ģildē 1. maijā plkst. 18, lielā publikas pieplūduma dēļ ļaujot klausītājiem būt klāt arī ģenerālmēģinājumā plkst. 14. J. Šipkēvics tajā piedalīšoties gan ar savu grupu, gan kopā ar citiem bijušajiem skolasbiedriem ap 300 dalībnieku lielajā kopkorī, kurā skolas starptautiski atpazīstamie zīmoli - slavenais Rīgas Doma zēnu koris un Rīgas Doma meiteņu koris - dziedās kopā ar absolventu kori.

Muzikāls ceļojums

Skolas jubileja tiks svinēta krāšņi. Jubilejas lielkoncerts piedāvās muzikālu ceļojumu no klasikas līdz džezam. Tajā līdzās visiem trim skolas koriem un absolventu kopkorim piedalīsies arī skolas džeza bigbends (RDKS big band), džeza ansamblis, orķestris Sinfonietta Rīga, Instrumenti, vokālās grupas Latvian Voices un Framest. Solisti būs Inga Šļubovska, Daumants Kalniņš, Kristīna Trezune, Jolanta Strikaite, Karlīne Cīrule, Monta Martinsone, Rūdolfs Bacāns, Eduards Vācietis, Jānis Strazdiņš, duets - koklētāja Laima Jansone un dziedātāja Laura Polence. Līdzās visu trīs skolas koru (zēnu, meiteņu, jauktā) diriģentiem, koru kultūras lielmeistariem Mārtiņam Klišānam, Airai Birziņai un Gintam Cepleniekam diriģēs šodien jau plaši pazīstamie RDKS absolventi - Kaspars Ādamsons, Jānis Liepiņš, Jānis Ozols un Ainārs Rubiķis, kurš par iestudējumiem Novosibirskas operā tikko saņēmis Krievijas teātra balvu Zelta maska.

Rīgas Doma kora skolas 20 gadu jubilejai tās meiteņu un zēnu kori gatavo īpašus priekšnesumus. Rīgas Doma meiteņu koris Tiara, ko vada Aira Birziņa, izpildīs dāņu komponista Mikaela Bojesena dziesmu Plant a Tree, kuras izpildījumu papildinās kustības un videoscenogrāfija. "Šis skaņdarbs stāsta: ja Tev ir sapnis dzīvē izdarīt labu darbu, kas dzīvos arī pēc Tevis, tad iestādi koku, jo cilvēka uzdevums ir dzīvē turpināt to, ko reiz iesācis Dievs," atklāj diriģente Aira Birziņa. Savukārt Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā atskaņos mūziku no sava jaunā albuma Mozart, kas tapis sadarbībā ar Ingu Šļubovsku un Sinfonietta Rīga mūziķiem. Apvienotā kora sastāvā kopā ar absolventiem, meiteņu kori un jaukto kori, solistiem un orķestri zēnu koris atskaņos gan zīmīgu baroka lielmeistara Georga Frīdriha Hendeļa opusu, gan latviešu tautasdziesmu Skaisti dziedi lakstīgala, ko speciāli šim koncertam aranžējis skolas absolvents Andris Sējāns. Skanēs gan latviešu kormūzikas klasika, gan pirmatskaņojums - speciāli jubilejai sacerētais Uģa Prauliņa jaundarbs Vai uzvara? ar Ulda Bērziņa dzeju. Absolventu kopkoris to atskaņos kopā ar džeza grupu un diriģentu Aināru Rubiķi.

Ģimene personībām

"Ceļojumi ar zēnu kori - mēnešiem prom pa Eiropu, ASV un Japānu - izveidoja manu izpratni par to, kas notiek pasaulē mums apkārt un ir kas tāds, ko reti kurš skolnieks var piedzīvot. Biju tikai 11 vai 12 gadu vecs un redzēju, ka mūziku grib dzirdēt ne tikai Rīgas Doma dievkalpojumos, kur dziedājām ikdienā, bet arī tālu prom, kur publika pēc mūsu koncertiem cēlās kājās un izskatījās ļoti laimīga," stāsta Jānis Šipkēvics. Savukārt kora ikvasaras radošajās nometnēs tā ilggadējais diriģents un RSKS pirmais direktors Jānis Erenštreits, kurš tagad ir skolas projektu vadītājs, puikām ieaudzinājis sportisku garu. "Viņš arvien mums atkārtoja, ka jāēd zivis un āboli. Spēlējām basketbolu un futbolu," atceras J. Šipkēvics. Savukārt viens no pazīstamākajiem jaunajiem diriģentiem Kaspars Ādamsons vissiltākajā atmiņā glabā ģimeniskuma izjūtu, kādu nepiedzīvot lielajās vispārizglītojošajās skolās. "Vidusskolas klasē bijām pieci vai seši audzēkņi, attiecības ar pedagogiem bija daudz individuālākas." Tas dzinis uz priekšu.

Divdesmit gados skolu absolvējušas spilgtas personības - no diriģentiem, operdziedātājiem un džeza mūziķiem līdz pat aktieriem, uzņēmējiem un reklāmas speciālistiem. Par to tagad vēstī absolventu fotoportretu izstāde skolas telpās. Lauvas tiesu foto autors pats ir skolas absolvents, Valsts akadēmiskā kora Latvija dziedātājs Aivars Krastiņš - dzīvs apliecinājums daudzpusīgu personību audzināšanā šajā skolā. Pirmizrādi kinoteātrī Kino Citadele 30. aprīlī plkst. 18 un pēc tam LTV1 4. maijā plkst. 11 piedzīvos Adriānas Rozes dokumentālā filma Skaņdarbs korim, klavierēm un fizikai - stāsts par RDKS audzēkņiem un viņu sarežģīto izvēli sekot aicinājumam vai talantam, turpināt izglītību mūzikā vai citā jomā. Šādas dilemmas pastāv - to apliecina izcili talantīgā RDKS 9. klases skolnieka Artūra Oskara Mitrevica gūtās medaļas Latvijas valsts olimpiādēs matemātikā un fizikā. Skolas jubilejas koncertā viņš spēlēs klavieru solo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja